/50 GODINA FOSILA – Sanja Doležal o tajni uspjeha i atmosferi u bendu: Veselimo se nastupati u svom gradu!

50 GODINA FOSILA – Sanja Doležal o tajni uspjeha i atmosferi u bendu: Veselimo se nastupati u svom gradu!

Omiljene hitovi poput ‘Da te ne volim’, ‘Milena’, ‘Najdraže moje’, ‘Sanjaj me’, ‘Šuti moj dječače plavi’ i ‘Košulja plava’ već desetljećima pamte sve generacije. Bezvremenski Novi fosili ove godine proslavit će čak 50 godina postojanja u više gradova po Hrvatskoj i inozemstvu, a snimaju i dokumentarac o bendu. Uoči velikog koncerta “Za dobra stara vremena” koji će se održati 1. i 3. listopada u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, razgovarali smo s pjevačicom Sanjom Doležal. Upitali smo ju o počecima grupe, atmosferi uoči obljetnice, članovima benda koji su ih napustili, životu bez Novih fosila, TV angažmanu, kuhanju i velikom povratku na scenu.

Kako su izgledali počeci Novih fosila? Kada ste se odlučili nakon velike pauze ponovno okupiti?

Nastupamo kontinuirano od kada smo se ponovo okupili 2005. godine. O tome se ne piše puno, ali nastupamo po cijeloj regiji i inozemstvu. Sada obilježavamo 50. godišnjicu osnivanja grupe. Naime, 1969. godine su Marinko Colnago i Slobodan Momčilović osnovali grupu u kojoj je djelovalo pet muškaraca. Tek 1976. godine su došli Zec, Đurđica i Rajko. Ja sam došla 1983., kada je Đurđica zbog dvoje male djece odlučila otići iz benda.

Kakva je atmosfera u bendu uoči 50. obljetnice koju ćete obilježiti u Zagrebu, Ljubljani i Beogradu?

Super je atmosfera. Bili smo prije deset dana u Ljubljani, a prije toga u Budvi. Krenule su probe i za Zagreb. Veselimo se Zagrebu, jer ipak je posebno nastupati u svom gradu, pred obitelji i prijateljima.

No nisu samo Zagreb, Beograd i Ljubljana u pitanju. Obići ćemo i Makedoniju, BiH i još neke gradove u Hrvatskoj.

Snimate i dokumentarac o Novim fosilima koji režira Petra Radin. Što ćemo moći vidjeti u dokumentarcu?

Petra nas prati svuda, razgovaramo stalno, prisjećamo se prošlosti. Isto tako, Petra razgovara s uglavnom svim ljudima koji su djelovali u grupi Novi fosili. Bit će emotivan i svakako zgodan dokumentarac.

U čemu je po Vama tajna velikog uspjeha Novih fosila? Koliko se u bendu danas osjeti to što vam nedostaju dva važna člana – Rajko Dujmić i Vaš pokojni suprug Nenad Šarić?

Tajna uspjeha Novih fosila su sigurno bezvremenske i izvanredne pjesme. Hvala svim tekstopiscima na predivnim stihovima i naravno, Rajku na čarobnoj glazbi.

Naravno da nam nedostaju svi oni koji su nas prerano napustili. Zato će ovi koncerti biti prilika da i njima zahvalimo i odamo im počast koju zaslužuju.

Kako je izgledao Vaš život bez Novih fosila? Okušali ste se u samostalnoj karijeri te kao voditeljica na TV-u…Kako se osjećate na malim ekranima?

Prestali smo s radom početkom rata, i ja sam već 1992. godine počela raditi na televiziji. Volim taj posao, volim rad u studiju i kamere.

Koji je značaj vjere u Vašem životu i koliko vam je ona pomogla u teškim trenucima?

Vjera mi mnogo znači, smisao, utjeha i mir.

Trenutno vodite emisiju na Novoj TV ‘Kuhanje je IN’. Je li kuhanje Vaša ljubav, što volite kuhati i kako se osjećate u ulozi kuharice i TV voditeljice?

Kuhanje je moja velika ljubav, kao i isprobavanje delicija. Volim sve kuhati, eksperimentirati s novim jelima ili spremati tradicionalne recepte. Kao i svaka žena koja ima obitelj, tako i ja kuham svakodnevno već tridesetak godina. Volim taj format na Novoj TV, imam super ekipu i veselimo se svakom novom receptu.

Što planirate dalje? Hoćete li nastupati s Novim fosilima ili krenuti s nekim drugim projektima? 

Planova uvijek ima puno, svirke idu po redu, u pripremi je i mjuzikl o kojem još ne smijem puno pričati, a kuhati nastavljam i ove sezone.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Sanja Doležal