/Obitelj Mlakar iz Varaždina ima lijepe običaje; otkriva i zašto na Božić nisu kod kuće

Obitelj Mlakar iz Varaždina ima lijepe običaje; otkriva i zašto na Božić nisu kod kuće

Blagdansko vrijeme idealno je za obiteljska druženja. Kako izgleda Božić u velikoj obitelji posvjedočili su nam Nikolina i Lovro Mlakar iz Varaždina, roditelji troje mališana. Najstariji Luka ima šest godina, Emanuel pet i najmlađa Hana šest mjeseci. Upitali smo Nikolinu i Lovru, koji su od nedavno članovi udruge Obitelj 3 plus, kako slave Božić u svom domu, koje darove kupuju djeci, kako im izgleda blagdanski stol, koje običaje najviše vole, muči li ih konzumerizam, kako s djecom kreativno provode vrijeme te što bi poručili drugim obiteljima uoči blagdana.

Kako izgleda Božić u vašoj obitelji? Što vam je posebno važno u ovo blagdansko vrijeme?

Božić pokušavamo proživjeti u duhu vjere, pokušavajući posvijestiti sebi i svojoj djeci važnost tog blagdana, to jest, važnost Isusova dolaska na zemlju. To podrazumijeva u prvom redu odlazak na svetu misu, zajedničku molitvu, pjesmu, druženje i zabavu s članovima uže i šire obitelji.

Posebno nam je važno shvatiti da su ovi dani zbog iznimnog događaja za cijelo čovječanstvo veoma blagoslovljeni. To nam nalaže da malo zastanemo i ostavimo, koliko je to moguće, svoje poslove, obaveze, trku za ostvarivanjem svjetovnih interesa, te se posvetimo onom tko je najvažniji – našem dragom Bogu, a potom i čovjeku.

Kako gledate na konzumerizam oko adventa i Božića? Poklanjate li djeci skupe darove?

Konzumerizam, naravno, opterećuje čovjeka, duhovno, psihički i materijalno. Promašuje se ono bitno, zašto se sve ovo događa. Lijepo je vidjeti okićen grad, ulice i trgovačke centre, no problem je taj što smo se društveno previše odmakli od izvora, od male štalice gdje je sve počelo.

Pokušavamo se ne povesti za materijalizmom zapadnog svijeta i koliko toliko ostati trijezni što se tiče poklona koje dajemo svojoj djeci, želeći je zaštititi od sveg što mislimo da šteti njihovom razvoju u dobrog čovjeka. Naravno da ćemo iz ljubavi prema svojoj djeci kupiti poklon, ponekad skromniji, nekad i malo skuplji, osluškujući njihove želje ali u skladu s našom roditeljskom procjenom i materijalnim mogućnostima.

Koje običaje volite i kako s djecom kreativno provodite vrijeme?

Volimo, kao i svi, kićenje bora i slaganje jaslica, paljenje svjećica, pjevanje božićnih pjesama, općenito stvaranje jednog lijepog blagdanskog ugođaja u našem mladom domu. U nazad nekoliko godina imamo tradiciju izvlačenja osobe za koju se kroz adventsko vrijeme molimo i pripremimo mali poklon. Kako je obitelj sa ženine strane mnogobrojna i teško nas je okupiti, već drugu godinu za redom smo se organizirali na zajednički boravak u iznajmljenom prostoru, ovog puta u pastoralnom centru u Plitvičkim jezerima. To je lijepa prilika za bolje povezivanje, opušteno druženje, ali i duhovnu obnovu.

Koja je poruka Božića i što prenosite svojim mališanima?

Posebno nam je važno da nam srca spremna dočekaju našeg Spasitelja, da si posvijestimo koliko puno nam je dano. Da se podsjetimo da je Isus, nebeski Kralj, rođen u maloj napuštenoj štalici iz čiste ljubavi prema čovjeku. To je glavna poruka djeci, Isus se rodio jer nas neizmjerno voli.

Kakav je blagdanski stol u vašoj obitelji? Imate li svega i pazite li da ne bacate hranu?

Pošto smo blagoslovljeni velikom obitelji, često provodimo blagdanske ručkove u gostima, najčešće kod naših roditelja. Blagdanski stol je lijep način okupljanja obitelji. To su posebne prilike i običaj je da ima svega, ali naravno da nam uvijek u mislima treba biti umjerenost. Kao vjernici moramo misliti na primjer koji dajemo drugima i dok jedemo, ali i voditi brigu o vlastitom zdravlju. Trudimo se potrošiti hranu koju imamo. Često se radi obaveza ne stigne svaki dan nešto svježe skuhati, pa dobro dođe nešto za podgrijati od proteklog dana. Ali uvijek se može bolje, i u pogledu bacanja hrane, recikliranja otpada, potrošnje energije i slično.

Što biste poručili drugim obiteljima vezano uz blagdane i zajedničko provođenje vremena?

Naša poruka obiteljima jest da ne zaborave koja je to velika Božja milost koja dolazi u liku malenog djeteta Isusa koji se ponizio rođenjem u štalici, da nas spasi. Iz veličine tog događaja, neka nam se u srcu obnovi ljubav za naše ukućane, obitelj, prijatelje, kolege na poslu, možda i konkurente ili neprijatelje. To je srž ovog blagdana, a svo popratno blještavilo neka bude ukras koji nam ove dane čine još ljepšim. Nastojmo što više vremena provesti s obitelji, a manje u trgovačkim centrima i urbanim adventskim zabavama.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: privatna arhiva