/‘HRABRA ŽENA I MAJKA’ Ivana (34) je preboljela moždani udar: Počela sam drugačije gledati na svijet, zahvalna sam Bogu na novoj prilici!

‘HRABRA ŽENA I MAJKA’ Ivana (34) je preboljela moždani udar: Počela sam drugačije gledati na svijet, zahvalna sam Bogu na novoj prilici!

„Ne zanemarujte se, pazite na sebe i reagirajte na ono što vam vaše tijelo poručuje. Moždani udar može se dogoditi svakome. Meni se dogodio u 34. godini. To se ne događa samo starijim ljudima”, rekla nam je Ivana Lončarević (34) iz Kutine. Ovoj majci troje djece i medicinskoj sestri zaposlenoj u Domu za psihički bolesne odrasle osobe u Popovači sve se iz temelja promijenilo kada je prije dva mjeseca doživjela moždani udar.

Ivana se brzo i uspješno opravila od ove teške bolesti te ističe kako je zahvalna na novoj prilici i na tome što je prošla s blagim posljedicama. Ova hrabra žena sudjelovala je u pripremama za hvalevrijednu akciju “Dan crvenih haljina 2022.” koja će svoju završnicu imati u petak, 4. veljače pod motom „prvi petak u veljači #nosicrveno“. Iako se toga dana po prvi puta trebala okušati u ulozi manekenke, nažalost, neće moći sudjelovati jer je pozitivna na Covid-19.

Upitali smo ju kako je izgledala njezina borba s moždanim udarom, tko joj je bio najveća podrška, koliko joj znači sudjelovati u akciji “Danu crvenih haljina” te što bi poručila ženama, ali i svima, uoči velike završnice ove hvalevrijedne javnozdravstvene akcije.

Kako je izgledala vaša borba s ovom bolešću? Jeste li možda primijetili rane simptome moždanog udara?

U posljednje vrijeme često sam imala glavobolje. Jednog dana u prosincu odjednom je glavobolja postala neizdrživa. Nije prolazila čak niti nakon uzimanja tableta protiv bolova. Odmah drugog dana otišla sam na hitnu gdje su me uvjeravali da se radi o problemu vratne kralježnice i da moram odmarati. Nakon četiri dana ležanja počele su mučnine i ponovno sam otišla na hitnu. Tamo me opet dočekala ista priča – poručili su mi da odmaram i poslali me kući. Petog dana počela sam povraćati, a sljedeći dan počeo mi se magliti vid. Prilikom pogleda ulijevo vidjela sam duple slike i osjećala opću slabost cijelog tijela.

Tada sam otišla do svoje doktorice koja me odmah uputila u KB “Sestre Milosrdnice”. Vrlo brzo imali su dijagnozu i počeli me liječiti. Morali su otopiti trombove koji su mi uzrokovali moždani udar. Liječili su me injekcijama i infuzijama. Divno osoblje Zavoda za intenzivnu neurologiju svojom pozitivnošću davalo mi je veliku podršku i uljepšalo te teške dane. Nakon 17. dana strogog mirovanja i terapije, dio kanala se rekanalizirao i pustili su me kući uz terapiju antitrombocitnim lijekovima sljedećih nekoliko mjeseci.

Koliko vam se život promijenio nakon moždanog udara? Jeste li promijenili neke životne navike?

Nakon moždanog udara počela sam drugačije gledati na svijet. Ležeći na intenzivnoj shvatila sam koliko sam sretna što sam prošla s ovako blagim posljedicama. U bolnici sam bila okružena ljudima u jako teškim stanjima – nepokretnima, onima koji se bore za svoj život. Još uvijek imam problema s vidom. Ponekad mi se zamuti i vidim “zvjezdice”. Inače sam pazila na prehranu i redovito vježbala. Bila sam stalno u pokretu, ali od tada još i više pazim na zdravlje i stvaram si još zdravije navike. Zahvaljujem Bogu na novoj prilici i životu.

Tko vam je bio najveća podrška?

Najveća podrška mi je bio suprug, zatim moj brat i šogorica i cijela obitelj. Tu je i sestrična koja je preuzela moju brigu oko djece i škole, kao i kume koje su me svaki dan zvale i davale pozitivne vibre. I mnogobrojni prijatelji pomogli su mi svojim porukama podrške. Svima im se zahvaljujem.

Koliko vam znači biti dio akcije “Dan crvenih haljina”. Na koji način ste sudjelovali u pripremama za ovu hvalevrijednu akciju?

Ovo mi je prvi put da sudjelujem u “Danu crvenih haljina”. Bila sam presretna kada me je dr. Roje Bedeković pozvala da se pridružim akciji. Sudjelovala sam u snimanju kratkih videa, gdje sam upoznala još pet žena. Svaka ima svoju priču koja je na kraju pozitivno završila.

Za Večernji TV imala sam intervju sa svojom doktoricom. Etno butik Mara, to jest, Marija Milković poklonila mi je predivnu crvenu haljinu koju sam trebala nositi na završnoj svečanosti koja će se održati 4. veljače u Boutiq Cinema, na zagrebačkom Kaptolu. Nažalost, neću moći sudjelovati jer sam pozitivna na Covid-19.

Zašto je ova javnozdravstvena akcija važna?

Ova akcija je veoma važna jer mi žene sebe jako često zanemarimo. Cilj akcije je podizanje svijesti žena da se moždani udar događa i kod mlađih ljudi, upozorava se na simptome i koliko ih je važno pravovremeno prepoznati kako bi si spasile život.

Što biste za kraj poručili svima, posebice ženama, uoči “Dana crvenih haljina”?

Drage žene, ne zanemarujte se, pazite na sebe i reagirajte na ono što vam vaše tijelo poručuje. Moždani udar može se dogoditi svakome. Meni se dogodio u 34. godini. To se ne događa samo starijim ljudima. Pazite se i čuvajte svoje zdravlje, jer ipak, ono je najbitnije. Život je samo jedan!

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Zvonimir Ferina