/HRVATSKA PJEVAČICA DOSTOJNA DIVE Petra Antolić: Htjela sam pronaći kvalitete Arethe Franklin u sebi!

HRVATSKA PJEVAČICA DOSTOJNA DIVE Petra Antolić: Htjela sam pronaći kvalitete Arethe Franklin u sebi!

“Uzori su mi pjevači koji se igraju glasom, koji su slobodni u interpretaciji, koji stavljaju naglasak na sadržaj, a Aretha Franklin bi bila na prvom mjestu”, rekla nam je 34-godišnja Petra Antolić. Ovu talentiranu zagrebačku pjevačicu i kantautoricu koja obožava pjevati bues, soul i gospel nedavno smo mogli slušati na Ljetu na Savi, a njezin koncert u čast Arethe Franklin koji je održala u svibnju u zagrebačkom Jazz & Cabaret clubu Kontesa nikoga nije ostavio ravnodušnim.

Otkad zna za sebe, kaže, osjeća glazbu kao dio sebe. Odrasla je u glazbenoj obitelji, krenula u glazbeni vrtić sa četiri godine, a pjevanje završila u Vokalnom studiju Bacchabundus. Šira javnost Petru je zapamtila još 2010. godine kada je u showu Supertalent došla do finala. Iza sebe ima brojne klupske, festivalske i solističke nastupe, piše pjesme te predaje pjevanje u Mikrofon školi pjevanja. U intervjuu za Generaciju otkrila nam je kada je započela njezina ljubav prema glazbi, zašto joj je Aretha Franklin uzor, što joj je donio nastup u Supertalentu, kakve pjesme voli stvarati i gdje se vidi u budućnosti.

Od kuda tvoja ljubav za glazbu i pjevanje? Kada si shvatila da je upravo glazba tvoj poziv?

Otkad znam za sebe jako osjećam glazbu kao velik dio sebe pa tako i pjevanje. Glazba je oduvijek sastavni dio mog života. Sa četiri godine sam krenula u glazbeni vrtić, potom sam upisala violinu u glazbenoj školi „Blagoje Bersa“, a u srednjoj školi sam se preusmjerila na Teoretski odjel u Glazbenom učilištu „Elly Bašić“. Paralelno sa srednjom školom išla sam i u Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Muzički razred.

Odluku da ću se baviti isključivo glazbom donijela sam sa 17 godina. Upisala sam satove pjevanja u Vokalnom studiju Bacchabundus kod profesorice Mirele Brnetić i tada je počelo moje vokalno obrazovanje.

Kakve pjesme pišeš i kako bi opisala svoju glazbu? Imaš li glazbene uzore među poznatim pjevačima?

Pišem najčešće o ljubavi, prirodi i smislu života. Ne znam kako bih opisala svoju glazbu. Možda ovako: kao momente koji su postali glazba kroz moje emocije i razmišljanja.

Uzori su mi pjevači koji se igraju glasom, koji su slobodni u interpretaciji, koji stavljaju naglasak na sadržaj, a Aretha Franklin bi bila na prvom mjestu. Tu su još Whitney Houston, Celine Dion, Lizz Wright, Eva Cassidy, Mariah Carey, Matt Corby, Alicia Keys, Erykah Badu i mnogi drugi.

Tvoj ‘Tribute to Aretha Franklin’ u svibnju dobio je odlične recenzije. Koliko je ova diva utjecala na tvoju glazbu i zašto voliš njezine pjesme?

S glazbom Arethe upoznala me moja profesorica pjevanja Mirela Brnetić i sjećam se da me odmah zaintrigirala njezina sloboda u interpretaciji i vještost u glazbenom izražaju. Nisam nikada htjela pjevati kao netko drugi, ali sam uvijek htjela pronaći te kvalitete u sebi.

Koliko je na tvoju ljubav prema glazbi utjecao tvoj pokojni otac Čedo Antolić, legenda duhovne glazbe?

Tata nije toliko utjecao na ljubav prema glazbi jer je ona bila jako prisutna od početka, ali je uvijek slušao i svirao glazbu koja je kreirala mene i kao kompozitora.

Nedavno si nastupila na manifestaciji ‘Ljeto na Savi’. Kakva je bila atomsfera i koje pjesme si izvodila?

Ljudi su odlično reagirali, a pjevala sam soul hitove kao što su Natural woman, Respect, Let’s get it on, When a man loves a woman… A pjevala sam i blues i jazz klasike.

Nastupila si na Supertalentu 2010. gdje si došla do finala. Što ti je donijelo ovo iskustvo?

Ne znam, iako je to realno bilo natjecanje ja se nisam osjećala kao da se natječem, više kao da gradim sebe na još jednom nivou da bih bila kompletnija pjevačica.

Supertalent mi je donio suradnju sa udrugom Pet+ pa sam tako napisala prepjev pjesme ‘Beautiful’, Christine Aguilere u borbi protiv anoreksije i bulimije. U nadi da će se mlade djevojke koje nose probleme s vizijom vlastitog tijela pronaći i da će im pomoći u potrazi za snagom koja je potrebna za riješavanje istih problema.

Na kojim projektima trenutno radiš i kakve imaš planove? Razmišljaš li o inozemnoj karijeri?

Radim suvremenoj školi pjevanja Mikrofon i uskoro nam kreće nova školska godina, planiram neke nove svirke i eto, možda i album. Jedno vrijeme sam razmišljala o inozemnoj karijeri, ali to mi sad nije u fokusu, možda jednog dana.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: privatna arhiva