/Irena Matas govori o predstavi koja je šarmirala Zagreb: ‘Iskreno dječje čuđenje čuči u svima nama’

Irena Matas govori o predstavi koja je šarmirala Zagreb: ‘Iskreno dječje čuđenje čuči u svima nama’

Irena Matas, autorica predstave u pokretu koja je šarmirala centar Zagreba i u četvrtoj godini izvedbe na ulicama glavnog grada postala nezaobilazan kulturno-turistički biser koji na interdisciplinaran i zanimljiv način vodi male i velike znatiželjnike u obilazak, za portal Generaciju otkrila je što se sve događala od trenutka nastanka predstave i kakva iznenađenja su nam protagonistice predstave, Kolumbine, pripremile za ovo ljeto.

Riječ je o turističkoj djelatnici, izvaninstitucionalno školovanoj glumici i pjevačici koja je ujedno i autorica projekta “Šetnja s Kolumbinama”.

Može li se reći da je ‘Šetnja s Kolumbinama’, barem trenutno, Vaš životni projekt?

Čini mi se možda pretenciozno zaključiti da je riječ o životnom projektu jer iskreno rečeno postoje još i neke druge djelatnosti u kojima sam aktivna i koje me vrlo zanimaju i nadahnjuju no zasigurno možemo zaključiti da je moj autorski projekt ‘Šetnja s Kolumbinama’ ovog trenutka intenzivno prisutan u mojoj svakodnevici te da mu posvećujem puno pažnje, energije, kao i stalnih kreativnih nadogradnji.

Predstava je zapravo šetnja gornjim i donjim dijelom grada. Na koje sve lokacije vodite svoju publiku i kako ste u predstavu uključili poznate književnike, povijesne ličnosti, događaje…?

Projekt ‘Šetnja s Kolumbinama’ je interaktivni razgled Donjeg i Gornjeg dijela grada Zagreba pješice u vidu predstave u pokretu s elementima Commedie dell’Arte i elementima kazališnog klauna koju izvode glumice s profesionalnim iskustvom u kazališnim, tv i filmskim produkcijama.

U predstavi su dva glumačko-izvođačka lika koje ove godine izvode ja kao Kolumbina te Kolumbinotica, akademska glumica Tea Šimić.

Projekt je od svog samog početka, koji datira od premijere 8. srpnja 2018. potpomognut od strane Turističke zajednice Grada Zagreba te je izvedbenog, interaktivnog, turističkog, edukativnog i kostimiranog karaktera. Temeljen je autorskim tekstom upotpunjenim hrvatskom povijesnom, kulturnom i umjetničkom baštinom iz područja književnosti (Matoš, Ujević, Držić, Krleža, Zagorka, Preradović itd.), kazališta (Glembajevi-Krleža, Dundo Maroje-Držić, Gosp. Svinjarević-Moliere na kajkavskom itd.), glazbe (Ja ljubim, Moja je ženica, Marijana) i filma (Tko pjeva zlo ne misli).

Protkan je povijesnim činjenicama kao i legendama dobrim dijelom vezanim uz znamenite lokacije kroz koje prolazi. Predstava k tome obiluje standardnim hrvatskim jezikom, dijalektalnim hrvatskim, raznim narječjima, izrekama te tuđicama povijesno saživljenim na hrvatskim prostorima (germanizmi, talijanizmi, turcizmi, mađarizmi) kao i nekim mrtvim i živim jezicima (latinski, engleski, njemački, turski, talijanski). Ovaj jedinstveni i originalni razgled grada Zagreba u vidu interaktivne predstave u pokretu u sebi nosi i elemente ‘expressive’ art terapije.

Tijek šetnje odnosno naše vesele interaktivne predstave u pokretu na hrvatskom jeziku traje otprilike sat i 45 min te se kroz 24 instanci – započinje ispred HNK-a kod Zdenca života, a završava u podnožju stuba na Štrosu u Mesničkoj ulici.

Predstave na engleskom jeziku su u trajanju cca. jedan sat: ‘Walk with the Kolumbinas DownTown’ i ‘Walk with the Kolumbinas UpperTown’.

Kako ste došli na ideju da spojite kulturu, turizam, povijest…?

Ustvari vrlo jednostavno jer sam po vokaciji turistička djelatnica s dugogodišnjim iskustvom rada u nautičkom turizmu, izvaninstitucionalno školovana glumica i pjevačica s isto tako dugogodišnjim iskustvom u profesionalnim produkcijama u kazalištu, glazbenom kazalištu, na televiziji i filmu na hrvatskom i stranim jezicima te sam trenutačno u završnoj fazi školovanja za savjetnika/praktičara iz područja tjelesno orijentiranih psihoterapeutskih pravaca. Tako da sam sva prethodno stečena znanja, iskustva i vještine iz nabrojanih djelatnosti unijela u projekt i tako je nastao spoj kulturnog turizma u vidu interaktivne predstave u pokretu na hrvatskom i engleskom jeziku i nagrađivanih kratkih turističko-umjetničkih filmića koji upućuju na naše interaktivne predstave, izvedbene scenske umjetnosti (glume, pjevanja, klauniranja, plesanja), Hrvatske no osobito zagrebačke književne, kazališne, glazbene i filmske baštine i elemenata ‘expressive’ art terapije.

Trenutno na projektu surađujete s glumicom Teom Šimić. Kako je došlo do suradnje?

Dragu Kolegicu Teu je preporučila druga kolegica profesionalna glumica i Tea je od početka u projektu, dakle zajedno prolazimo sve faze rasta i sazrijevanja projekta ‘Šetnja s Kolumbinama’, od premijere predstave 2018. godine, kao i kroz razne kreativne nadogradnje projekta u međuvremenu (suradnja na našim dosadašnjim filmićima, rad na engleskoj verziji predstave, rad na našem prvom glazbenom broju i potom prvom glazbenom filmiću – oboje u nastanku itd.). Tea je prvenstveno vrijedna, marljiva i odgovorna mlada osoba, potom talentirana kreativna umjetnica koja k tome ima i istančanu organizacijsku i poslovnu karakternu osobinu te je već i registrirala vlastitu umjetničku organizaciju ‘Kazališna družina EMMA’ s kolegicom akademskom glumicom Martinom Mandek te su djevojke već imale premijeru Teinog prvog samostalnog projekta, monodrame ‘Bukača’ prema spisateljici Martini Mlinarević. To je za svaku pohvalu i podršku! Stoga se samo mogu nadati da će se naša uspješna suradnja nastaviti i dalje na obostrano zadovoljstvo.

Otkuda naziv Kolumbine? Sigurno postoji i posebna priča oko izbora maski i kostima…

Kolumbine su ženski glumački likovi iz Commedie Dell’Arte nastale sredinom 16. stoljeća na Apeninskom poluotoku. Glavna karakteristika tog inače uličnog kazališnog stila bili su glumci koji su igrajući stripovski tipizirane likove (Kolumbina, Harlekin, Kapetan, Dottore, Pulcinella itd.) improvizirali vesele, zabavne i satirične dijaloge iz stvarnog života puka i plemstva na trgovima i prolazima gradova i sela i tako nasmijavali publiku. Neki od tih likova bili su uvijek pod maskom, neki govorili naglašenim dijalektima (tako da se dalo prepoznati otkuda dolaze), a neki stranim jezicima.

Mi svakako u našem izgledu i našoj glumi crpimo iz ovih originalnih izvora, ne da bi ih preslikali već da bi ih prilagodili našem podneblju, našoj povijesti, kulturi i umjetnosti.

Maska koju nosimo je tipična venecijanska ženska maska imenom Kolumbina Bauta koja skriva samo pola lica. Popularizirale su je kroz povijest upravo glumice Commedie Dell’Arte koje su inzistirale na maskama koja neće skrivati njihova cijela lica. Mi smo svoje maske kupile u Rijeci, srcu naših hrvatskih karnevala, a kostime je prema mojim nacrtima izradila gđa. Melita Kliček iz Čakovca koja je članica Cornerstone Art Hrvatska produkcije i s kojom osobno surađujem i na kostimu mog lika Madame Thenardier iz mjuzikla ‘Jadnici’ već godinama.

Predstava nije uvijek ista, odnosno svaka je posebna… Riječ je o predstavi u pokretu, na otvorenom, možda bismo mogli reći u tzv. nekontroliranim uvjetima van dobro poznatog prostora kazališne dvorane. Ima li neočekivanih situacija zbog kojih improvizirate?

Predstava je uvijek drugačija jer je svaka naša mala družinica Teatra Dell’Arte drugačija, odnosno nosi neku svoju energiju i dinamiku s kojom mi glumice/izvođačice ulazimo u verbalnu i neverbalnu interakciju.

Improvizacija je definitivno sastavni dio naše izvedbe kako s našim dragim malim i velikim šetačima i šetačicama tako i sa slučajnim prolaznicima.

K tome dijelovi Donjeg i Gornjeg grada kroz koje predstava prolazi je ustvari naša velika pozornica sa svojim trgovima, ulicama, prolazima i parkovima tako da je glumačko umijeće sa zadanim tekstom itekako isprepleteno s našom sposobnošću da improviziramo sa zadanim elementima u zadanom trenutku no to upravo i je Commedia Dell’Arte na čije se elemente ‘Šetnja s Kolumbinama’ uz elemente kazališnog klauna naslanja.

Veseli nas jako i što se možemo pohvaliti suradnjom s Krašom, Hermes Internationalom, Borovom (glumice nose njihovu obuću), Artdeco dekorativnom kozmetikom i make up-om te tvrtkom Offertissima Hrvatska. Sve njihove proizvode dijelimo kao poklone, a glumice ih koriste kao glumačke rekvizite.

Turistička zajednica Grada Zagreba nam je pak osigurala poklončiće za najmanje šetače – ilustrirane magnetiće grada Zagreba, licitarska srca s natpisom Zagreb te vezice za mobitele.

Osim poklona, mali i veliki šetači šetačice su pozvani biti aktivnim sudionicima predstave u za to predviđenim dijelovima pa tako mogu pljeskati, pjevati, pucketati prstima, statirati, uzvikivati, biti intervjuirani, davati izjave i sl.

Predstava je uistinu izuzetno zabavna, dinamična, vesela i razdragana.

Koliko na Vašu inspiraciju tijekom izvedbe utječe publika, kakvi su njihovi dojmovi?

Bez publike, nema žive predstave! Publika je naše vrlo važno zrcaljenje i daje nam smjer, pravac, dinamiku i ritam izvedbe. Što je grupica življa, veselija i interaktivnija kako prolazimo od instance do instance tako smo i mi glumice usuđujem se reći sve zabavnije i šašavije u svojoj izvedbi. Mi s našom publikom činimo jedan mali kreativni živi organizam koji pulsira gradom i pri tome se odlično zabavljaju.

Što ili tko je Vaš spiritus movens?

Duboko vjerujem da je svatko u nečemu dobar ili odličan te da smo uistinu darovani s mnogostrukim darovima i talentima te sve što je potrebno je zastati, oslušnuti svoju nutrinu i iznijeti na ‘svjetlo dana’ ono što imamo za ponuditi sebi i svijetu. K tome mislim da je vrlo važno zadržati tzv. ‘zaigrani dječji duh’ kojeg smo svi zasigurno imali kroz djetinjstvo i odrastanje i to bez obzira čime se bavili u životu. To dječje iskreno čuđenje i divljenje svijetu te dječja iskrena mašta, znatiželja i kreativnost čuče u svima nama i dalje bez obzira, ponavljam, čime se bavili u životu ili koje su trenutačne okolnosti naših života i to je veliki ‘perpetum mobile’ za apsolutno sve.

Šetnje s Kolumbinama bile su gost na mnogim manifestacijama, ne samo dio ljetne kulturne ponude u Zagrebu…

Naše predstave traju kroz cijelu kalendarsku godinu pa se zafrkavamo da smo poput vojnika jer predstavu izvodimo ponekad i na -1 stupanj pa sve do +30, dakle ni posve ekstremno teški uvjeti uslijed pandemije i potresa nas nisu zaustavili što nas posebno veseli i bodri za dalje! Zahvaljujući našim filmićima bile smo pozivane na razne filmske festivale a TZGZ nam je omogućila odlazak na filmski festival ‘New York Movie Awards’ gdje se naš filmić ‘Šetnja s Kolumbinama’ premijerno prikazao američkoj publici u New Yorku, na Manhattanu u Off i Off-off Broadwayskom kazalištu Kraine, a sudjelovale smo do sada i na manifestacijama kao što su: ‘Lisinski pleše pod maskama’ i ‘Tjedan Odmora Vrijedan’ kojeg je pokrenula Hrvatska turistička zajednica u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta.

Tu su i filmovi koje ste snimili tijekom godina.

Na ovom linku je naš kratki film ‘Šetnja s Kolumbinama’ redatelja Darija Radusina, za koji sam ja pisala scenarija, a koji je imao premijeru 8. srpnja 2019. na prvu godišnjicu naše predstave i koji je do sada selektiran u službeni natjecateljski dio na mnogim filmskim festivalima, a za ovaj uradak smo dobili mnoge nagrade.

Tu je i ‘Advent with the Kolumbinas, Zagreb, Croatia & New York City ,USA’ s istom redateljskom i scenarističkom postavom, a čija je premijera bila 06. siječna 2020. i koji je do sada selektiran također u službeni dio natjecanja na mnogim filmskim festivalima kako slijedi:

Naš filmski profil možete pogledati ovdje.

Trenutačno pak radimo na prvom glazbenom broju i to na engleskom jeziku, ‘Kolumbinas Christmas Medley’. Ja sam napisala tekst, skladatelj i aranžer je Teo Visintin, mix zvuka i mastering Sven Gleđa, a glazbenu produkciju potpisuje Mirko Šenkovski-Geronimo.

Nadamo se da ćemo izaći sa songom ‘van’ početkom studenog ove godine, a da ćemo potom na temelju njega snimiti glazbeni filmić istog naziva kojeg će režirati talentirani Dario Radusin koji je režirao i naša dva prethodna filmića. U njeću će pjevati, plesati i glumiti kao i do sada ja i Tea Šimić.

Ovo je treća obljetnica nastanka predstave. Jeste li pripremili neko iznenađenje? Kada se može vidjeti sljedeća izvedba i pripremate li nove projekte?

Treća obljetnica naše predstave je upravo danas te smo tim povodom oglasile našu rođendansku izvedbu predstave koju ćemo izvesti 31. srpnja s početkom u 19 sati ispred Zdenca života, ispred HNK uz 40 posto popusta. Naime, ako se kupe dvije ulaznice po cijeni za odrasle preko portala Ponude dana, treća ulaznica je gratis! Nadamo se dobrom odazivu jer nakon toga slijedi stanka do rujna.

Naš rad svi mogu pratiti na našem Instagram profilu te na našoj Facebook stranici gdje redovno objavljujemo sve naše nadolazeće izvedbe predstave, kao i sva naša gostovanja u medijima i fotkice i kratke filmiće iz naših veselih izvedbi. Info o nama se isto tako može pronaći na raznim društvenim mrežama, na portalu Ponude dana kao i na web stranicama Turističke zajednice Grada Zagreba, kao i u njihovoj tiskanoj brošuri u uredima u centru grada.

I za kraj, koji Vam je omiljeni dio predstave, stih, pokret?

Teško mi je kao autorici izdvojiti samo jedan manji dio izvedbe jer uistinu uživam u izvedbi predstave u cjelini. Možda mogu kao ‘spotlight’ izdvojiti trenutak kada završimo našu predstavu, a prolomi se pljesak odobravanja često praćeno s povicima ‘Bravo Kolumbine!’ ili ‘Hoćemo još!’ od strane naših divnih malih i velikih šetača i šetačica. Taj trenutak mi uistinu kao autorici i izvođačici napuni srce veseljem i smijehom do vrha!

Razgovarala: Barbara Kraš Kedmenec

Foto: Šetnja s Kolumbinama