/Istok Rodeš o Snježnoj kraljici i 25. mjestu: Želja me ‘pojela’, to nije bio moj idealan dan!

Istok Rodeš o Snježnoj kraljici i 25. mjestu: Želja me ‘pojela’, to nije bio moj idealan dan!

Od šestorice hrvatskih predstavnika na ovogodišnjoj sljemenskoj slalomskoj utrci za Svjetski kup, samo je Istok Rodeš (23) izborio nastup u drugoj vožnji, a utrku je završio na 25. mjestu. Ovaj mladi skijaš iz Varaždina kaže kako je počeo skijati kao klinac zbog oca alpinista te je brzo shvatio da je to sport kojim se ozbiljnije želi baviti. Naslov svjetskog juniorskog prvaka u slalomu osvojio je 2016. godine, a rezultate karijere ostvario je prošle sezone kada je zauzeo sedmo mjesto na zagrebačkoj Snježnoj kraljici i u talijanskoj Madonni di Campiglio.

U intervjuu za Generaciju upitali smo ga je li zadovoljan rezultatom na Sljemenu, kako mu se svidjela atmosfera i domaći navijači, što ga je privuklo skijanju, kako se opušta u slobodno vrijeme, koji su mu ciljevi do kraja sezone te kako vidi budućnost hrvatskog skijanja.

Kako ste zadovoljni rezultatom koji ste ostvarili na Sljemenu?

To definitivno nije bilo moje najbolje skijanje. Nije mi bio idealan dan i dogodile su sitne greškice koje su se pokazale velikima. Želja me ‘pojela’, htio sam na domaćoj utrci napraviti iskorak. Bila je to jako gusta utrka, a ja sam se našao na njezinom krivom kraju. S 25. mjestom nisam zadovoljan, ali svjestan sam da trebam krenuti dalje.

Kako komentirate nastupe naših ostalih skijaša?

Dvojica nisu završila utrku, no to se dogodi i to je dio sporta. Filip Zubčić možda nije na razini odradio cijelu vožnju pa nije ušao u drugu vožnju. Leon Nikić je pak ugodno iznenađenje. Ima dobro skijanje i bio je blizu, zaostao je samo 2.47 sekunde za najbržim. Smatram da možemo računati na njega u budućnosti.

Kakva je bila atmosfera na Sljemenu? Jeste li zadovoljni navijačima i posjećenošću?

Ne znam brojke, no čini mi se da je ove godine bilo više ljudi nego prošle. Atmosfera je bila odlična, kao i navijači. Talijan Alex Vinatzer koji je bio treći rekao mi je da mu je super publika jer navijaju za sve natjecatelje. Utrka je bila super organizirana i smatram da je to jedna od boljih utrka u Svjetskom kupu zadnjih godina.

Je li poseban osjećaj nastupati pred domaćom publikom? Osjećate li tremu i kako vam je nastupati pred našima?

Već znam stazu, a kako je domaća publika, htio bih da su svi zadovoljni. No to ti onda stvori želju da grizeš previše i malo izgoriš. Naravno da je uživancija nastupati pred našima, a tu stazu, ponavljam, znam cijeli život.

Kada ste počeli skijati i što vas je privuklo ovom sportu?

Odmalena sam počeo sa skijanjem. Imao sam otprilike 5 godina. Odlučio sam se za ovaj sport jer mi je otac bio alpinist i dosta se skijao. I ja sam se stalno htio skijati pa smo krenuli vikendima na Mariborsko Pohorje. S vremenom sam se počeo natjecati i polagano je to postalo ozbiljnije.

Koliko ste zadovoljni ovom sezonom do sada?

Bilo je dobrih vožnji i pokazao sam da mogu. Skijaški sam dosta bolji nego prošle sezone. To još nisam pokazao na utrkama, ali idem u tome smjeru. Vozio sam dosad tri utrke i imam ih još devet. Idemo dalje.

Koji su vaši ciljevi do kraja sezone, ali i u bliskoj budućnosti?

Ne postavljam si neke ciljeve. Jednostavno idem od trke do trke i želim pokazati maksimum. Sada me očekuje slalom u talijanskoj Madonni di Campiglio. Na startu jedino razmišljam da budem najbrži.

Jesu li vas mučile kakve ozljede u posljednje vrijeme?

Da, ali ništa vrijedno spomena. Osobno ne volim kukanja i patetiku pa ništa ne bih izdvojio. Smatram da ako te ništa ne boli, ne treniraš dovoljno teško. Normalno je to da te boli i moraš se nositi s time.

Kako se odmarate i što radite u slobodno vrijeme? Imate li kakve hobije?

Nemam baš puno vremena za odmor. Između utrka uglavnom ležim i odmaram. Za izlaske nemam vremena, no volim vožnje biciklom u prirodi.

Kako vidite budućnost hrvatskog skijanja? Imamo li potencijalne mlade skijaše koji bi se mogli plasirati u svjetski skijaški vrh i tko bi mogao biti nasljednik Kostelića?

Sam skijaški vrh i uspjesi koje je ostvarila Janica nešto su sasvim drugačije. Ova mlađa generacija je u skijaškom vrhu, ali ne na njezinom nivou. Vidim i sebe ovdje, no ima i drugih mladih skijaša i skijašica koje bih izdvojio. Primjerice, Zrinka Ljutić je dobra. Teško je procijeniti kakva je budućnost hrvatskog skijanja, no trenutno je situacija dosta dobra.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Facebook/Istok Rodeš