/Majka petero djece podučava mlade Božjem naumu o spolnosti: Najveće im je otkriće ljepota tijela!

Majka petero djece podučava mlade Božjem naumu o spolnosti: Najveće im je otkriće ljepota tijela!

Mirta Miletić (43) iz Zagreba još je kao djevojčica sanjala da će raditi s djecom. Ova vjeroučiteljica i majka petero djece supruga Krešimira upoznala je u crkvenom zboru, a oboje su odlučili biti otvoreni prema životu. Nakon djevojčica Marte i Lucije dobili su dječake Josipa, Filipa i Jakova, a velika obitelj za njih je, kažu, pravi blagoslov. Mirta svoju vjeru živi na poslu, u obitelji i u svojoj župi bl. Ivana Merza u Španskom gdje podučava mlade krizmanike o spolnosti kroz program TeenSTAR. Riječ je o cjelovitom odgojnom programu koji omogućuje mladima da spoznaju ljudsku spolnost u svjetlu kršćanskih i općeljudskih vrednota.

Upitali smo ju koja je tajna velikih obitelji, zašto je odlučila volontirati za TeenSTAR i kakve su reakcije mladih na program, kada bi roditelji trebali s djecom početi pričati o spolnosti i što bi poručila majkama i očevima koji se teško odlučuju na veliku obitelj.

Kako to da ste odabrali poziv vjeroučiteljice?

Moj san je bio raditi s djecom. Još kao mala voljela sam se igrati škole s mlađim bratom. Naravno, ja sam uvijek bila učiteljica. Na kraju srednje škole sam razmišljala o djeci s teškoćama i radu s njima, no ispalo je da će moje zvanje biti vjeroučitelj. Volim rad s djecom. Djeca su iskrena i spontana. Vjeroučitelj je zvanje, a ne zanimanje. Zbog toga je i naš predmet specifičan.

Kako danas učenici gledaju na ovaj školski predmet i na vjeru?

Djeca vole vjeronauk, vide kada se vjeroučitelj daje sto posto i kada ih voli. Često mi kažu da na vjeronauku osjećaju „neki mir“. Djeca koja nam danas sjede na vjeronauku uglavnom ne dobiju kršćansku podlogu u obiteljima niti poznaju sakramentalni život. Svejedno ih roditelji upisuju na vjeronauk i to je prilika za našu evangelizaciju.

Kada i zašto ste se odlučili volontirati za TeenSTAR?

TeenSTAR edukaciju sam prošla prije sedam godina potaknuta sv. Ivanom Pavlom II i njegovom ‘Teologijom tijela’. Nosila me želja da mladima prenesem Božji naum o spolnosti, iako nisam znala na koji će se način to ostvariti. Počela sam s mladima koji su se okupljali u našoj župi. Održala sam im nekoliko susreta. Sljedeće sam godine uspjela dogovoriti sa župnikom desetak sati TeenSTAR programa u sklopu pripreme za krizmu. Ove godine je već šesta generacija krizmanika naše župe prošla TeenSTAR radionice.

Kakva su Vaša iskustva s mladima, posebice krizmanicima? Kako reagiraju na ovaj program i što im je najveće otkriće?

Smatram da je to važna informacija za mlade ljude u toj dobi. Oni tada formiraju svoje stavove o spolnosti. Ono što čuju o spolnosti u našem društvu i medijima je iskrivljena slika spolnosti. S roditeljima o tim temama obično ne razgovaraju ili zbog srama ili nesnalaženja roditelja. Tako im TeenSTAR voditelj, kao laik, postaje drugi autoritet koji s njima razgovara o tim temama.

Na početku reakcije budu sram ili korištenje neprimjerenih riječi. Tada dogovorimo pravila grupe i oni već nakon drugog susreta mijenjaju ponašanje. Najveće im je otkriće ljepota i veličina tijela koje imaju, početak ljudskog života i razlike između djevojčica i dječaka.

Koji su po Vama glavni problemi vezani uz spolnost mladih u Hrvatskoj?

Problem kreće od naših obitelji u kojima se o spolnosti malo razgovara ili se ne živi Božji naum o spolnosti. Mladima se ne govori o ljepoti i prednosti hodanja u čistoći niti im itko govori o posljedicama kontracepcije. Živimo u kontracepcijskom mentalitetu koji je zatvoren za život. Otežavajuća okolnost je hedonizam i sebičnost koja je uzela maha.

Jeste li oduvijek željeli imati veliku obitelj?

Da, moj suprug i ja smo bili otvoreni životu. Nismo znali koliko ćemo djece imati, ali je u nama postojala ta otvorenost prema Božjem planu za naš život. Bog se vrlo konkretno očituje u daru novog života. Željeli smo se ponašati kao njegovi suradnici.

Koja je uloga vjere u Vašem životu i kakve vrijednosti usađujete svojoj djeci?

Naš je cijeli bračni život oslonjen na Krista i Crkvu. Bez toga ne bismo uspjeli jer smo slabi, puni granica i mana. Vjera nam daje novu snagu i daje odgovore na sve situacije našeg života. Krist ima sve odgovore na naša pitanja i nedoumice. S djecom puno pričamo o kršćanskim vrijednostima i autentičnom kršćanskom životu. Trudimo se svaku večer imati obiteljsku molitvu, čitati Sveto pismo, poticati djecu na sakramente, a nisu nam niti strane teme o rodnoj ideologiji, pobačaju, kontracepciji… Trudimo se u njima razviti kritički duh prema onome što nam nudi svijet. Potičemo ih da budu u svijetu, ali da se ne ponašaju po pravilima svijeta.

Koji je Vaš savjet roditeljima – kada je najbolje djeci početi pričati o spolnosti i na koji način pristupiti ovoj temi?

Već nakon desete godine može se na primjeren način djeci govoriti o spolnosti. Mi nismo nametali te teme djeci, nego bi čekali priliku kada su oni imali pitanja o spolnosti. Čini mi se da je to dobar način jer je spontano. Klinci ne vole nametanje i dogovorene sastanke s roditeljima. Pogotovo o tim temama!

Kako je biti majka petero djece? U čemu je tajna velikih obitelji?

Lijepo i zahtjevno. Njih petero su me učinili boljom osobom. Oslobodili me sebičnosti. Učinili me sposobnom da svoje vrijeme i talente mogu davati i izvan obitelji. Naučili su me posložiti prioritete u životu i maknuli me od nebitnih stvari. S petero djece ne gubiš vrijeme. Čini mi se da jednostavnije funkcioniramo s petero djece, nego s prvo dvoje. To vam je tajna velikih obitelji! Stariji rastu i preuzimaju neke poslove i odgovornosti. I to je lijepo! Već dugo ne koristimo čuvanje za ove mlađe. Čuvaju ih naša starija djeca. Velike obitelji su stvarno blagoslov!

Kako usklađujete posao, obiteljski život i volontiranje?

Uskladiti posao, obitelj i društveni angažman je izazov, ali nije nemoguće. Kada pogledam unazad više se dajem s njih petero, nego kada smo imali dvoje ili troje djece. To je poslanje kršćanskih obitelji. Dati se i onima izvan naše obitelji koji su potrebni pomoći. Imate oko i srce za potrebe drugih. Ne dati se zatvoriti u čahuru vlastite obitelji.

Što biste poručili roditeljima koji se teško odlučuju na veliku obitelj?

Kada ostanete na jednom djetetu sve se vrti oko njega, a i ono je fokusirano samo na vas kao roditelje. Brat ili sestra donose veliku radost i promjenu u obitelj. Djeca se međusobno igraju, kasnije kada odrastu dijele zajedničke probleme i ljepote odrastanje. Naše je iskustvo da je jednostavnije imati više djece. Naravno da to u početku iziskuje napor i odricanje. No ništa dobro niti ne ide bez odricanja, zar ne? Kada vam djeca odrastu uživate plodove svoga odricanja.

Čula sam od mnogih starijih bračnih parova rečenicu: „Ah, da smo bar imali još jedno“! Budite otvoreni životu. Dajte se iznenaditi od Gospodina! Ima jedan dobar recept za broj djece: “Imajte jedno dijete više, nego što ste planirali!”

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: privatna arhiva