/Bend The A!: Svirati uz Gibu i Massima je velika čast!

Bend The A!: Svirati uz Gibu i Massima je velika čast!

Dečki iz zagrebačkog benda The A! imali su zahtjevno, ali i zabavno ljeto. U sklopu ljetne turneje nastupili su kao predgrupa Massimu na Open Air festivalu u Poreču, a nedavno su predstavili i novi singl „Da znam“. Riječ je o prvom hrvatskom bendu koji je svoju glazbu odlučio predstaviti i svjetskoj publici. Njihov debitantski album ‘Stereo’ izašao je u dvostrukom izdanju –  na hrvatskom i engleskom jeziku. Uz, to prvi su bend s ovih prostora koji je preko platforme Kickstarter skupio preko 5.000 funti za završetak snimanja albuma. Njihov prvi singl “If I Had U” se zavrtio na preko 200 radija u inozemstvu, a danas iza sebe već imaju sedam hrvatskih i šest engleskih singlova te nastup na INmusic festivalu u Zagrebu. Frontmena Mihaela Kvorku (30) iz Zagreba, pjevača, autora i studijskog glazbenika koji je u karijeri prošao sve – od raznih bendova, zborskog pjevanja i sviranja trombona u big bandu Hrvatskog Glazbenog Zavoda u Zagrebu, upitali smo kako je sve krenulo, zašto dvojezični album, što planiraju dalje i kako gledaju na uspjeh u inozemstvu.

– Kada si se počeo baviti glazbom? Uz trombon, sviraš klavijature i gitaru. Kako to?

Glazbom sam se počeo baviti još u osnovnoj školi kada sam upisao klavir u glazbenoj školi i od tada je sve nekako počelo. Sviram sve i svašta. Doma sam bio okružen svakakvim instrumentima, pa je među njima bila i gitara. Ali to sviram onako za gušt i nisam baš neki virtuoz.

Trombon sam pak otkrio tek kao 16-godišnjak i upisao sam ga na čudan način. Naime, kako sam se s godinama ispisao iz glazbene škole, tek sa svojih četrnaest sam opet poželio svirati i upisati klavir. No kako sam bio prestar za to, a i školska godina je već počela, odlučio sam upisati bilo što, samo da budem u glazbenoj. I tako je slučajno odluka pala na trombon.

– Kako je nastao bend The A! i koliko dugo zajedno svirate? Predstavi nam članove benda.

Band je neformalno nastao još u srednjoj školi jer je bubnjar banda Robert Domitrović moj školski kolega. Znali smo kod njega otići nakon škole i svirati u njegovoj sobi.  Zanimljivo je da je tada i nastao naš prvi singl “If I Had U”. Članovi benda nekako uvijek variraju, ali oni koji su stalni su: bubanj Robert Domitrović, klavijature Dino Zanetti, vokal Mihael Kvorka, bas gitara Vedran Tunuković i naš producent Marijan Gudelj.

– Originalno ste imali ideju stvarati samo na engleskom. No na kraju ste se ipak odlučili snimiti i poneku pjesmu na hrvatskom. Kako to?

Nekako smo i Robert i ja bili uvijek okruženi engleskim autorima i naši roditelji su imali tada još gramafonske ploče na kojima su bili velikani od Bob Marleya da Ray Charlesa. Tako da nam je to bilo prirodno. No kada smo krenuli sa studijskim radom naš producent, inače klavijaturist grupe JINX Marijan Gudelj, predložio nam je da napravimo iste pjesme i na hrvatskom.

– Vaš debitantski album “Stereo” uspješno promovirate po Hrvatskoj. Nakon posljednjeg singla ‘Da znam’ najavili ste okret novom materijalu. Koliko ste zadovoljni prvim albumom?

Zadovoljni smo kako je publika prihvatila ovaj neobičan, dvojezičan album. I mogu reći jedino da u budućnosti nećemo raditi jednake pjesme nego ćemo raditi posebno na hrvatskom, a posebno na engleskom jeziku. Koliko god zvuči jednostavno napisati novi tekst na drugome jeziku za neku pjesmu koju već imate, primjerice na hrvatskom, ipak nije. A i ne možete postići taj osjećaj na engleskom koji ste napisali na hrvatskom jeziku i obratno.

– Vaša glazba je zanimljiva mješavina popa, soula, hip hopa i bluesa. Tko piše pjesme i kako ste došli do svog originalnog zvuka?

Pjesme pišemo svi iz benda. Kako nam dođe tako i radimo, stoga ne bih rekao da imamo svoj zvuk. No ako nas ljudi prepoznaju, to nam je jako drago.

– Sa svojim pjesmama na engleskom jeziku usmjereni ste i na strano tržište. Kakav uspjeh ste ostvarili u inozemstvu? Jeste li nastupali izvan Hrvatske i kakve su reakcije na vašu glazbu?

Zavrtili smo se na preko 500 radio postaja diljem svijeta te smo ostvarili i plasmane na top listama u više zemalja kao što su SAD, Argentina, Grčka, Velika Britanija i Čile. Još nismo imali priliku svirati izvan Hrvatske, ali nadamo se da će uskoro i to doći na red.

– Prvi ste hrvatski bend koji je na međunarodnoj platformi Kickstarter uspio prikupiti sredstva za snimanje albuma. Kako ste se osjećali kada ste dobili ovakvu podršku fanova?

Za Kickstarter smo čuli od našeg prijatelja koji se bavi igricama te smo se željeli okušati u tome. Bio je to dug i napet proces, ali kada je završilo tih 40 dana kampanje bili smo sretni jer smo konačno mogli predahnuti. I naravno, jer smo preko te kampanje skupili dovoljno sredstava za nastavak snimanja albuma, ali i došli do raznih kontakata vani.

– Kako vas je prihvatila hrvatska publika? Gdje ste sve svirali i imate li puno fanova?

Tijekom ovih godina sviranja i stvaranja publika nas je dobro prihvatila što u Hrvatskoj, a što u inozemstvu. A svirali smo na raznim mjestima – od INmusica, pa do kvartovske proslave. Svega je bilo i te sve svirke vas izgrade kao muzičara.

– Iza vas je uspješno ljeto, a u sklopu ljetne turneje nastupili ste kao predgrupa Massimu. Kakav je osjećaj dijeliti pozornicu s jednim od najvećih?

Ljeto je bilo stvarno zahtjevno, ali i zabavno. Svirati s velikim imenima je, naravno, uvijek velika čast i zadovoljstvo. Kao što smo svirali prošle godine na zatvaranju Open Air festivala u Poreču prije Gibonnia, ili na All Senses Weekend-u prije velikog jazz gitarista Pat Martina, tako nam je bilo zadovoljstvo svirati i prije Massima isto u Poreču gdje se već osjećamo kao doma.

– Na čemu trenutno radite i što možemo očekivati sljedeće? Gdje vas se može čuti?

Radimo na novome materijalu koji ne znamo još točno kada će izaći, a planovi su nam trenutno usmjereni prema Njemačkoj jer smo u pregovorima s jednom izdavačkom kućom. No kada dođe do toga onda ćemo detaljnije. Svi koji nas žele čuti uživo neka prate našu Facebook stranicu gdje objavljujemo sve novosti vezane uz bend.

Maja Šubarić Mahmuljin