/Ribafish odgodio RokOtok koji je posvetio sinu: Najviše mi je žao djece, no nismo odustali od naše misije!

Ribafish odgodio RokOtok koji je posvetio sinu: Najviše mi je žao djece, no nismo odustali od naše misije!

“Nažalost, nećemo okupljati djecu, no planiramo svakog vikenda čistiti plaže diljem Jadrana. Tako ćemo simbolično pokazati da je RokOtok još uvijek prisutan”, rekao nam je Domagoj Jakopović Ribafish, novinar, gastro bloger i pokretač projekta RokOtok kojeg je posvetio preminulom sinu Roku.

Prošlog je ljeta tri tjedna plivao te spajao otoke i ljude, a krajnji mu je cilj plivanjem povezati svih 50 naseljenih hrvatskih otoka. Prošao je svih 17 otoka prve etape, održao 18 predavanja, preplivao preko 100 kilometara i okupio 2000 djece i isto toliko roditelja koji su uveličali cijeli taj projekt. Nažalost, drugi od tri dijela projekta, zbog pandemije korona virusa neće se održati kako je bilo planirano ovog ljeta, već će biti odgođen za srpanj 2021.

Upitali smo ga kako mu je pala odluka o odgodi RokOtoka, kako je provodio vrijeme u izolaciji za vrijeme korona krize, što bi poručio otočanima koji ga željno iščekuju i kakvi su mu planovi za dalje.

Zbog korone ste odgodili RokOtok. Je li vam bilo teško donijeti tu odluku?

Sve je trebalo krenuti po planu 5. srpnja, no s dolaskom korona virusa korak po korak smo morali odustati od svega. Kada sam shvatio da se RokOtok neće održati, to mi je palo dosta teško. Svi ti pokloni za klince koje smo prikupili su bili stopirani. Bio sam deprimiran i od mogućnosti odgađanja, potresa i korone… Zadesila me i ozljeda od koje se još oporavljam, no polako se vraćam u formu. Svjesni Covida-19 zbog kojeg su odgođena brojna sportska natjecanja i festivali, nismo htjeli riskirati da sa sobom ljudima na otocima donesemo virus. Poanta RokOtoka je druženje s djecom, no nismo odustali već smo cijeli projekt prebacili na 5. srpanj iduće godine.

Kako ćete ipak obilježiti spomen na sina?

Nažalost, ove godine nećemo okupljati djecu, ali svakog vikenda ćemo otići skupljati smeće po plažama diljem Jadrana. Tako ćemo simbolično pokazati da je RokOtok još uvijek prisutan. Kada počne školska godina pokušat ćemo održati nekoliko predavanja o projektu. Naime, tijekom ove godine smo bili u desetak škola, učilišta i knjižnica. Naša je misija i dalje govoriti o brizi za naš planet, biljkama, okolišu, hrvatskim otocima, povezanosti otoka i važnosti toga da djeca kvalitetno provode svoje slobodno vrijeme.

Kako ste provodili vrijeme u koroni? Je li vas osobno potresla situacija s Covidom-19?

Pandemija Covida-19 me je definitivno potresla, kao i sve druge, pogotovo kada imaš nešto isplanirano poput RokOtoka. Nakon što nam je sve palo u vodu, radio sam svoj posao i dalje te pomogao svojoj djevojci koja ima portal za hranu i piće. Pisao sam o hrani za svoj portal, a za portal Vilicom kroz Hrvatsku sam s djevojkom snimio pedesetak videa “Jedi i pij doma” i “PrepoRučak” u kojima preporučujemo najbolje od hrvatske hrane, vina i piva. Bilo je zabavnih, ali i težih trenutaka. Naime, nije lako kada 40 dana za redom radite istu stvar. No jako sam sretan kada otkrijem neku novu kombinaciju hrane i pića.

Kako će izgledati RokOtok 2021.? Što biste poručili djeci i otočanima koji jedva čekaju da vas vide?

Program će biti isti kao i planirani RokOtok 2020. godine, a sve je na našem Facebooku. Ići ćemo na novih 17 otoka, družiti se s djecom, tražiti blago. Plan je plivati od otoka Krapnja do Ugljana. Najviše mi je žao djece i ljudi s kojima smo se već dogovorili i koji su nas očekivali ove godine. Nadam se da će preživjeti ovu tešku situaciju. Želim im da se smire i pričekaju ovo zlo od korone i idući RokOtok. Svrha i smisao RokOtoka je druženje s djecom i roditeljima, igra, istraživanje, edukacija o prirodi, ekologiji i bioraznolikosti te micanje od ekrana.

Kako bismo zadržali duh i veselje tog prvog dijela našeg projekta, nastavak istog će biti održan kada ćemo se s djecom i njihovim roditeljima opet moći bez straha družiti na našim predivnim otocima. Do tada ne želimo ugrožavati stanovnike otoka, nenamjerno kršiti pravila i ne pridržavati se preporuka struke te uputa stručnjaka, već nam je u zajedničkom interesu učiniti sve da što prije i lakše svi zajedno pobijedimo u ovoj borbi s virusom. Već sada mogu najaviti da će biti i treći RokOtok, a vjerojatno i četvrti.

Što trenutno radite i koji su vam planovi za dalje?

Trenutno se oporavljam od ozljede. Sada sam naučio da kada vam puknu vlakna u listu tri tjedna morate strogo mirovati pa na fizikalne terapije i nikad se u potpunosti ne oporavite. Plan mi je napraviti savršen RokOtok iduće godine, a do tada raditi kao gastro novinar i kolumnist te biti najbolji gazda svom psu Dživi.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: privatna arhiva (Ribafish)