/Savez mladih o Ljetnoj školi bioetike i ljudskih prava: Vruća tema bit će Covid-19, ali i pitanje prava na život

Savez mladih o Ljetnoj školi bioetike i ljudskih prava: Vruća tema bit će Covid-19, ali i pitanje prava na život

Pravo na život, priziv savjesti, transrodnost, etički izazovi u genetici i utjecaj Covida-19 na mlade neke su od aktualnih tema “Ljetne škole bioetike i ljudskih prava” koja će se treće godine za redom održati u Šibeniku od 27. srpnja do 2. kolovoza u organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska. Edukacijski je to projekt za mlade od 18 do 30 godina koji okuplja razne stručnjake iz područja bioetike i ljudskih prava. Kroz dosadašnji program u protekle dvije godine prošlo je više od 100 sudionika i predavača koji su, osim akademskog dijela, ljeto obogatili i inspirativnim životnim pričama i novim prijateljstvima. Voditelj Ljetne škole Luka Poslon otkrio nam je kako je nastala ova hvalevrijedne inicijativa, što sve očekuje mlade ove godine, koje su teme u fokusu i zašto, kako u Svjetskom savezu mladih gledaju na pitanje pobačaja i što bi poručili mladima u Hrvatskoj.

Kako je nastala ideja za “Ljetnu školu bioetike i ljudskih prava”? Što mladi mogu očekivati od ovogodišnjeg programa?

Ljetna škola je nastala kao inicijativa koja mladima želi pružiti edukaciju o aktualnim pitanjima iz područja bioetike i ljudskih prava. Cilj ovog sedmodnevnog projekta je edukacija 40 mladih pa tako treću godinu za redom želimo okupiti mlade od 18 do 30 godina kako bismo im uz profesore medicine, prava, filozofije i stručnjake iz ostalih srodnih struka približili važna i goruća bioetička pitanja.

Škola je namijenjena svima koji žele znati više, otvoreni su za dijalog i žele u poticajnom okruženju raspravljati o izazovima koji će uvelike definirati budućnost. Osim edukacije, za mlade pripremamo debate, radionice i puno zanimljivog kulturnog i turističkog sadržaja u gradu Šibeniku koji će im osigurati aktivan odmor i uzbudljivo ljeto.

Koje teme su u fokusu i zašto? Koje predavače biste izdvojili?

Ove godine smo se odlučili za pet tema: pravo na život, priziv savjesti, transrodnost, etički izazovi u genetici i Covid-19. Svake godine idemo u korak s novim izazovima u bioetici pa smo i ove godine izabrali aktualne teme. Pravo na život i priziv savjesti aktualne su teme u kontekstu zakona o pobačaju koji će se donositi u Hrvatskoj. Transrodnost i etički izazovi u genetici nove su teme u hrvatskoj javnosti, a pandemija Covida-19 je posljednjih nekoliko mjeseci toliko utjecala na našu svakodnevnicu zbog čega će opravdano biti vruća tema ovog ljeta.

Od predavača bismo istaknuli Aleksandru Korać Graovac s Pravnog fakulteta u Zagrebu, Tomislava Domazeta Lošu s Instituta Ruđer Bošković i Borisa Ujevića, specijalista ginekologije i opstetricije iz Kliničke bolnice Sveti Duh.

Covid -19 jedna je od tema. Kako gledate na pandemiju korona virusa i je li ona utjecala na provođenje vaših aktivnosti, kao i na organizaciju same Ljetne škole?

Pandemija Covida-19 je specifičan događaj u ljudskoj povijesti s obzirom na globalni karakter i posljedice koje još uvijek ne znamo precizno procijeniti. Na Ljetnoj školi će o toj temi detaljnije govoriti doc. prim. dr. sc. Rok Čivljak, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”. Svjesni smo kako će posljedice duboko zahvatiti brojne aspekte ljudskih djelatnosti, a puno toga je i danas promijenjeno. Želimo znati kakve posljedice će pandemija Covida-19 ostaviti na mlade u Hrvatskoj i zbog toga otvaramo ovu široku i važnu temu u Šibeniku.

Tema pobačaja danas je vrlo aktualna. Koji je stav Svjetskog saveza mladih po ovom pitanju? Hoćete li se pridružiti Hodu za život i kako komentirate javne istupe poznatih političarki, glumica i drugih žena koje su se umjesto prava na život založile za pravo žena na izbor?

Stav Svjetskog saveza mladih po ovom pitanju je zaštita života od začeća do prirodne smrti, poticanje i izgradnja kulture života, stavljanje naglaska na edukaciju o znanstvenim činjenicama i o načinima pravne zaštite, te pomoć trudnicama i obiteljima. Sve to radimo kroz naše projekte, za što je Ljetna škola najbolji primjer. Svjetski savez mladih Hrvatska sudjelovao je na prošlogodišnjim Hodovima za život, a veselimo se sudjelovanju i ove godine ukoliko se Hod za život održi.

Jesu li mladi danas dovoljno educirani o bioetici i ljudskim pravima?

Mladi u Hrvatskoj nemaju dovoljno prilika slušati predavanja stručnjaka iz različitih disciplina niti međusobno dijeliti promišljanja i formirati stavove. Svi znamo koliko je važno mladima pružiti priliku za kvalitetnim obrazovanjem i pozitivnim okruženjem za raspravu i izmjenu mišljenja utemeljenih na činjenicama. Zbog toga je važna Ljetna škola bioetike i ljudskih prava i vjerujemo kako će i ove godine 40 mladih iz Šibenika ponijeti znanje i pozitivna iskustva.

Luka Poslon

Kakvi su dojmovi polaznika od prošlih godina i što očekujete ove godine?

Dojmovi sudionika proteklih godina su prepuni pozitivnih iskustava i prijateljstava koji su se dogodili zbog Šibenika i našeg programa. Ponosni smo što je kroz dosadašnji program u protekle dvije godine prošlo preko 100 sudionika i predavača koji su osim akademskog dijela, ljeto obogatili i inspirativnim životnim pričama i novim prijateljstvima. Ništa manje uzbuđenja ne očekujemo ni ove godine.

Zašto ste već treću godinu odabrali Šibenik kao lokaciju?

Šibenik, kao jedan od najstarijih samorodnih gradova na Jadranu, uz bogatu tradiciju i kulturu, nudi i izvrsnu ponudu za edukacijske programe poput našeg kojeg uvijek rado spajamo s bogatom turističkom ponudom koju Šibenik ima. Tako će sudionici osim edukacije, unutar slobodnog vremena imati priliku istražiti bogatu turističku, povijesnu i kulturnu baštinu grada Šibenika. U turističkom pogledu, Šibenik postaje sve prepoznatljiviji i zbog tvrđava (sv. Mihovil, Barone, sv. Ivan i sv. Nikola) u sklopu kojih su proteklih godina održane brojne kulturne manifestacije i koncerti poznatih svjetskih umjetnika.

Osim toga, mladi će tijekom sedam dana imati priliku za upoznavanje i međusobno druženje, kako na plažama, tako i unutar edukacijskog kompleksa nakon službenog programa.

Što biste poručili mladima u Hrvatskoj? Kako se mogu prijaviti?

Mladi u Hrvatskoj uvijek moraju tražiti više i nikada se ne smiju zadovoljiti postojećim stanjem. Kako na osobnom, tako i na profesionalnom planu, moramo težiti izvrsnosti i drugim mladima biti primjer da se sposobnosti i talenti mogu ostvarivati jedino kroz naporan rad. Mladi kod nas su pametni i sposobni, znaju prepoznati iskrene i vrijedne prijatelje koji se trude ostvarivati ideale do kojih nije uvijek jednostavno i lako doći. Moderna društva, kao hrvatsko danas, zahtijevaju specifična znanja i puno rada za napredak.

Kako bi mladi u Hrvatskoj mogli nastaviti adekvatno doprinositi tom napretku, prije svega moraju prepoznati kakav autentičan doprinos kao pojedinci mogu dati i nastaviti ulagati u vlastiti cjeloviti razvoj. Svjetski savez mladih Hrvatska u tom nastojanju mlade želi ohrabriti i pruža sadržaje poput “Ljetne škole bioetike i ljudskih prava” kako bi mogli preuzeti ključne društvene uloge i izgrađivati društvo znanja i kompetencija. Više informacija o Ljetnoj školi bioetike i ljudskih prava mladi mogu pronaći na našem Facebooku i Instagramu. Prijave su otvorene do 28. lipnja na sljedećoj poveznici, a vjerojatno ćemo ih produžiti za još tjedan dana.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Facebook/Svjetski savez mladih Hrvatska