/Svjetski savez mladih: Hrvatsku očekuje uspon do slobode ili slobodan pad!

Svjetski savez mladih: Hrvatsku očekuje uspon do slobode ili slobodan pad!

Fenomen ekološke aktivistice Grete Thunberg, razvoj umjetne inteligencije, uspješni i poduzetni pojedinci neke su od tema Sedmog Tjedna Svjetskog saveza mladih Hrvatska koji donosi konferenciju pod nazivom ”Uspon do slobode ili slobodan pad?”. Lideri, umjetnici, donositelji odluka i više od 500 mladih će u pet dana, od 25. do 29. studenog na više lokacija u Zagrebu, aktualizirati temu slobode. Krešimir Mišak, Vladimir Paar i Božo Petrov samo su neki od govornika, a više o tome što sve čeka mlade u ovom zanimljivom tjednu upitali smo Jelenu Slavić Miljenović, predsjednicu udruge i Luku Poslona, voditelja programskih aktivnosti.

Zašto naziv ”Uspon do slobode ili slobodan pad”?

Luka: O slobodi danas svi govore, često kao o idealu i cilju, ali bez svijesti kako se istovremeno radi o skliskom i nesigurnom pojmu. Shvatili smo kako se pozivajući na slobodu često možemo poskliznuti, izgubiti orijentaciju i jako brzo završiti u “slobodnom padu”. Zbog toga je krovna ideja autentične slobode motiv kojeg želimo imati na umu u raspravama o zapošljavanju mladih, zaštiti okoliša, umjetnosti i primjeni umjetne inteligencije i modernih tehnologija u bližoj budućnosti.J

Koja su glavna događanja i ključne teme konferencije?

Jelena: U svakom danu konferencije smo prepoznali ključne teme koje su relevantne mladima i dio su svakodnevice. Na okruglom stolu “Perspektiva u stečaju” u ponedjeljak, 25. studenog govorit ćemo o zapošljavanju mladih s Božom Petrovom, Ivanom Vidišem, Lukom Zrinskim i Markom Burčulom. U utorak progovaramo o umjetnosti i umjetničkom doživljaju stvaranja na tribini “Ulaz slobodan – od djela do zajedništva”. U srijedu na okruglom stolu “Transhumanizam – sloboda bez odgovornosti?” raspravljat ćemo o izazovima modernih tehnologija i transhumanizma s Krešimirom Mišakom, Bojanom Jerbićem i Odilonom Singboom.

U četvrtak pak slijedi okrugli stol “Održivost ekoloških frustracija” koji tematizira zaštitu okoliša i ekološki aktivizam, a govornici su Vladimir Paar, Ante Bagarić, Branko Grisogono i Lidija Srnec. Tjedan završavamo u petak dONatorskom večerom u Ritmu grada, a za ugodnu atmosferu i pregršt smijeha pobrinut će se stand-up komičar Vlatko Štampar.

Bavit ćete se i slobodom za izvrsnost. Kako mladi u Hrvatskoj stoje po tom pitanju i jesu li svjesni svoje slobode u svakodnevici?

Luka: Zbog brojnih različitih definicija slobode želimo ponuditi onu zahvaljujući kojoj kao pojedinci postajemo izvrsni, kako u profesionalnom tako i u privatnom životu. Mladi u Hrvatskoj teže slobodi, kao što slobodi teži i svaki čovjek. Nitko nije lišen potrebe za slobodom, pitanje je samo na koji ju način pokušavamo ostvariti. Zato je ova konferencija važna za mlade, jer je prilika za upoznavanje slobode iz različitih perspektiva kada mogućnost potrage za onom autentičnom slobodom postaje još veća.

Koliko mladih sudjeluje u organizaciji i koji su vam bili najveći izazovi?

Luka: U organizaciji sudjeluje preko 20 mladih članova Svjetskog saveza mladih Hrvatska, a najveći izazovi su nam bili idejno osmisliti projekt, okupiti stručnjake i izvrsne govornike te poslati pozitivnu poruku kako je svatko spreman ostvariti slobodu za izvrsnost do što većeg broja mladih i zainteresirane javnosti.

Predstavit ćete i neke uspješne, poduzetne i kreativne individualce. O kojim je osobama riječ i što svojim primjerom svjedoče?

Jelena: Da, jedan od primjera uspješnih i poduzetnih pojedinaca je Marko Burčul, area manager iz tvrtke “Booking.com”, koji će na okruglom stolu “Perspektiva u stečaju” u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu ponuditi perspektivu mladih poduzetnika i ohrabriti mlade na poduzetničke pothvate.

Također, Vladimir Paar, akademik i popularizator znanosti, primjer je znanstvene izvrsnosti. Još 1992. godine izabran je za redovitog člana HAZU, a kao gostujući znanstvenik i profesor boravio je ukupno sedam godina na nizu uglednih svjetskih znanstvenih instituta i sveučilišta kao što su: Yale, München, Köln, Mainz, Oxford, Rio de Janeiro.

Okupili ste brojne poznate predavače i stručnjake. Koja događanja i predavače biste posebno izdvojili i zašto?

Jelena: Posebno bismo izdvojili okrugle stolove. Dugogodišnji urednik popularne emisije “Na rubu znanosti” Krešimir Mišak će uz dva doktora znanosti na okruglom stolu “Transhumanizam – sloboda bez odgovornosti?” analizirati prednosti i potencijalne prijetnje uporabe umjetne inteligencije u budućnosti te utjecaj znanstvenog napretka na našu svakodnevicu.

Na okruglom stolu “Održivost ekoloških frustracija” o zaštiti okoliša i ekološkom aktivizmu stručnjaci poput Vladimira Paara će ponuditi različito shvaćanje o klimatskim promjenama i utjecaju ekološkog aktivizma na društvo, ekonomiju i politiku. Vruću raspravu dodatno će zagrijati pitanja o ekološkom aktivizmu mlade Grete Thunberg o kojoj govori cijeli svijet.

U sklopu konferencije nudite i radionice za mlade. O kakvim je radionicama riječ i što će sve moći naučiti?

Luka: U sklopu radionice o zapošljavanju “Strategija za tebe” mladima ćemo pružiti najrelevantnije informacije o mjerama, pravima i poticajima za samozapošljavanje i zapošljavanje mladih te ih osnažiti na zagovaranje za poboljšanje uvjeta i procesa zapošljavanja mladih. Za radionicu o zapošljavanju se mogu se prijaviti putem obrasca na poveznici.

U sklopu kulturne radionice “Slobodni stil: umjetnost po tvom” mladi će imati priliku učiti o otvorenom pristupu umjetničkom djelu i razvitku kulturnog zajedništva, a potrebno se prijaviti putem obrasca.

Kakav odaziv i atmosferu očekujete ove godine?

Jelena: Na dosadašnjim konferencijama je svake godine sudjelovalo 500 mladih, a jednaku i veću posjećenost očekujemo i ove godine. Aktualne teme, poput rasprave o zaštiti ekologije i Greti Thunberg, razvoj umjetne inteligencije i stvaranje mladih poduzetnih i uspješnih ljudi privlače mlade još od srednjoškolskih dana. Pozitivna atmosfera u kojoj prevladavaju zajedništvo, kreativnost i izvrsnost poticaj su na pozitivne promjene u društvu čiji su jedini mogući nositelji mladi.

I za kraj, što biste poručili mladima?

Luka: Smatramo kako je konferencija važna zbog prilike za stjecanje novih znanja, iskustva i prijateljstava koji će u pozitivnom okruženju svakom pojedincu ponuditi odgovore na pitanje o autentičnoj slobodi kojoj svi težimo. Mladima poručujemo da se ne plaše novih izazova jer novi izazovi pospješuju osobni rast i razvoj te su prilika za novu autentičnu priču o životnom uspjehu. Pozivamo sve da nam se pridruže, a program i detalji konferencije dostupni su na Facebooku.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: SSMH