/‘TROFEJNA BRAĆA’ Karatist Ivan Kvesić o uspjehu u Španjolskoj: ‘Anđelova bronca je doista zlatnog sjaja, a ekipno smo odradili odlično’

‘TROFEJNA BRAĆA’ Karatist Ivan Kvesić o uspjehu u Španjolskoj: ‘Anđelova bronca je doista zlatnog sjaja, a ekipno smo odradili odlično’

“Sport je neizostavan dio naše svakodnevice i najsretniji smo kad imamo svoju sportsku rutinu”, rekao nam je hrvatski karatist Ivan Kvesić (26). Ovaj perspektivni sportaš iz Širokog Brijega član je zagrebačkog KK Hercegovina, a u svojoj bogatoj karijeri ima vrhunske rezultate – svjetsko zlato, zlato s Europskih igara i peto mjesto na Olimpijskim igrama u Tokiju gdje je nastupio kao prvi hrvatski karataš. Tu su i srebro i bronca s Europskog prvenstva, zatim europsko ekipno zlato i tri bronce te devet medalja sa Svjetskih karate liga.

Za svoje sportske uspjehe primio je i nekoliko nagrada. Sportski savez Grada Zagreba odabrao ga za najboljeg sportaša Zagreba 2018. godine, a iduće godine mu je dodijeljeno odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Franje Bučara. I brat Anđelo Kvesić također je vrhunski karataš i osvajač seniorske medalje na Svjetskom karate prvenstvu.

S Ivanom smo razgovarali povodom nedavnog uspjeha na Europskom prvenstvu u Španjolskoj gdje je s bratom osvojio broncu u momčadskoj konkurenciji. Upitali smo ga što je potrebno za vrhunske rezultate u ovom sportu, tko mu je najveća podrška u životu i karijeri, po čemu će pamtiti nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju i kakva je budućnost karatea u Hrvatskoj.

Kada i kako ste se krenuli baviti baš ovim sportom? I stariji brat Anđelo, ali i vaš mlađi brat Viktor bave se karateom. Kako to da je ovo postao vaš obiteljski sport i da svi ostvarujete odlične rezultate?

Karateom sam se počeo baviti sa sedam godina kada sam krenuo u prvi razred osnovne škole. Stariji brat Anđelo je krenuo prvi pa sam ja krenuo njegovim stopama.

Mislim da su odlični rezultati, brojna putovanja i prijatelji iz raznih zemalja zaslužni što smo ostali ovoliko dugo u karateu. Kada krenete s nečim i shvatite da vam dobro ide, onda se još više posvetite tome i budete još uspješniji.

Na nedavno održanom Europskom prvenstvu u Španjolskoj Hrvatska je osvojila četiri medalje. S bratom ste osvojili broncu u momčadskoj konkurenciji. Kako gledate na ovaj uspjeh, ali i na bratovu broncu u pojedinačnoj kategoriji?

Anđelova bronca je doista zlatnog sjaja, jer je mjesec prije nastupa hodao na štakama nakon teže povrede gležnja. Ekipno samo odradili odlično te uspjeli osvojiti broncu, što je uistinu veliki uspjeh.

Koliko često trenirate i koja je važnost sporta u vašem životu? Tko vam je najveća podrška u životu i sportskoj karijeri?

Treniramo svaki dan dva puta, osim nedjelje i tako već osam godina. Dolaskom u Zagreb krenuli smo se profesionalno baviti karateom. Sport je neizostavan dio naše svakodnevice i najsretniji smo kad imamo svoju sportsku rutinu. Individualni smo sport i puno toga je na nama, ali ne možemo bez tima ljudi.

Tu spadaju kondicijski trener, trener za karate, psiholog… Potrebno je raditi i analize mečeva. Tražiti nova rješenja u tehnici i taktici. Dosta je sve kompleksno, kada se odlučiš baviti profesionalno karateom.

Kakvi su uvjeti za financiranje u ovome sportu? Što je sa sponzorima i državnim potporama?

Financije su uvijek teška tema. Trebaju se napraviti vrhunski rezultati, da bi počeli dobivati stipendije od grada i od Olimpijskog odbora. Sponzori se isto dosta teško nalaze, ali mi imamo sreću da su MORH i Aircash prepoznali našu kvalitetu te nas podržavaju kroz našu karijeru.

Na koje ste sportske uspjehe posebno ponosni i što je sve potrebno za vrhunske rezultate u ovom sportu?

Svaki uspjeh je značajan. Najznačajniji su svjetsko zlato, zlato s Europskih igara, peto mjesto na Olimpijskim igrama. Srebro i bronca s Europskog prvenstva. Europsko ekipno zlato i tri bronce. Devet medalja sa Svjetskih liga. Dosta je vrhunskih rezultata, a svako je u tom trenutku osvajanja bilo najvažnije i najznačajnije.

Prvi ste hrvatski karataš koji je nastupio na OIimpijskim igrama. Kako gledate na osvojeno peto mjesto i kako vam je bilo nastupiti u Tokiju? Po čemu ćete pamtiti to iskustvo? 

To je dosta teška tema i mogao bih se dosta raspisati. Na početku najveće rezultatsko razočaranje, budući da sam bio glavni favorit za zlato. S vremenom sam odlučio da gledam na Olimpijske igre kao na jako veliku životnu lekciju. Pamtit ću to uvijek kao svoj nedosanjani san, ali opet s ponosom da sam bio među 10 ljudi koji su imali priliku da se bore za najveće priznanje u sportu – olimpijsko zlato.

Kakva je budućnost karatea u Hrvatskoj? Za koje se natjecanje trenutno pripremate i što biste još voljeli ostvariti u vašoj sportskoj karijeri?

Budućnost je obećavajuća. Posebno se tu ističu mlade cure, koje su već konstantno među tri najbolje ekipe u Europi. Moji sljedeći turniri su dvije Svjetske lige u Maroku i Japanu, a glavni cilj za ovu godinu je Svjetsko prvenstvo u Budimpešti. U cijeloj kolekciji medalja mi nedostaje pojedinačno europsko zlato. Volio bih kad bi osvojio i europsko zlato i time zaokružio sportsku karijeru.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: privatna arhiva