/‘JEDNAKE MOGUĆNOSTI’ Projekt Generacije.hr koji pomaže osobama s oštećenjem vida

‘JEDNAKE MOGUĆNOSTI’ Projekt Generacije.hr koji pomaže osobama s oštećenjem vida

Generacija.hr – Udruga za promicanje medijske kulture, međugeneracijske solidarnosti i zaštite prava mladih, obitelji i umirovljenika provodi projekt “Jednake mogućnosti“ u partnerstvu sa Zakladom Čujem, vjerujem, vidim. Cilj projekta koji je započeo u veljači 2022. i koji će trajati 18 mjeseci jest ojačati kapacitete i sposobnosti osoba s oštećenim vidom za samostalan život, za aktivnije traženje mjesta na tržištu rada, te stvoriti dodatnu mogućnost za njihovu edukaciju i kvalitetnije provođenje slobodnog vremena. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt “Jednake mogućnosti” također ima za svrhu omogućiti mlađim punoljetnim osobama s oštećenjem vida stjecanje dodatnih znanja i sposobnosti kako bi bili konkurentniji već na samom početku svog radnog vijeka. Projekt će također kroz medijsku vidljivost povećati senzibilnost ostalih aspekata hrvatskog društva na probleme ove ranjive skupine i dodatno na taj način pomoći njenoj kvalitetnoj (re)integraciji u hrvatsko društvo.

Ciljane skupine projekta su ranjive skupine – osobe s oštećenjem vida, mladi iznad 18 godina s otežanim pristupom obrazovanju, kao i medijski djelatnici koji će pisati o problemima ove ranjive skupine i na taj način podići svijest šire javnosti o problemima, potrebama i mogućnostima osoba s oštećenjem vida. Dodatno projekt ima za svrhu osnaživanje volonterstva, tj. pomoći slijepim i slabovidnim osobama kroz promociju volonterstva i osnaživanja pomoći ranjivim društvenim skupinama. Sve aktivnosti pomoći će jačanju kapaciteta organizacija civilnog društva za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice.

Na projektu se provode različite aktivnosti: priprema i provedba 5 stručnih edukacija, kupnja fotokopirnog uređaja, izrada web platforme za posudbu i slušanje zvučnih knjiga te izrada zvučnih knjiga za slijepe i slabovidne osobe.

Tijekom svibnja ove godine kupljen je fotokopirni uređaj, a tijekom svibnja i lipnja trajala je izrada web platforme za posudbu i slušanje zvučnih knjiga. Zatim, tijekom 3. kvartala provest će se 5 stručnih edukacija te izrada zvučnih knjiga za slijepe i slabovidne osobe, dok će se tijekom kolovoza i rujna 2022. godine provesti četiri stručne edukacije za novinare.

Osnaživanje radnih sposobnosti

Naime, u sklopu projekta će se održati najmanje 5 edukacija korisnika, tj. pripadnika ranjivih skupina za rad u izdavaštvu, kao i osigurati edukacija o korištenju nove korisničke online platforme za pristup zvučnim knjigama namijenjenima slijepim i slabovidnim osobama. Na taj način, kao i kontinuiranim dodatnim savjetovanjem na zahtjev, osnažit će se i njihove radne sposobnosti. Korisnici će se dodatno kroz radionice educirati za rad na novim tehnologijama, kao i kroz savjetovanje za prilagodbu zahtjevima tržišta rada.

Unutar projekta bit će provedeno i jačanje kapaciteta pet medijskih djelatnika i urednika projekta te vodećih ljudi partnera i prijavitelja kroz stručne edukacije s iskusnim urednicima za rad u smislu kvalitetnijeg i odgovornijeg izvještavanja o pripadnicima ranjivih skupina, tj. invalidnih osoba. U projekt će biti uključeno pet medijskih djelatnika i dva urednika projekta uglavnom s područja Grada Zagreba. Iskusni nagrađivani urednici održat će 4 edukacije spomenutim novinarima i urednicima projekta s područja novinarstva, uređivanja i društveno odgovornog izvještavanja u skladu s naputcima Agencije za elektroničke medije i stručnih novinarskih udruga te dobrim primjerima svjetske prakse.

Dodatno, objavit će se premijerno tijekom projekta i 70 medijskih objava na neprofitnom elektroničkom mediju Generacija.hr.

Projekt ”Jednake mogućnosti’” sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 400.058,88 HRK. Trajanje projekta je 18 mjeseci, a ukupna vrijednost projekta iznosi 470.657,50 HRK. Sadržaj članka isključiva je odgovornost Generacije.hr.

mšm

Foto: Facebook/Hrvatska knjižnica za slijepe