/10. Festival prava djece: Slavimo dječja prava zajedno!

10. Festival prava djece: Slavimo dječja prava zajedno!

Jubilarni 10. Festival prava djece, koji promiče dječje stvaralaštvo, filmsku umjetnost, prava i inkluziju, održat će se od 9. do 26. listopada u 20 hrvatskih gradova. Festival prava djece prvi je u potpunosti inkluzivni filmski festival, a moto jednoga od prvih izdanja Festivala – „Različitost je zajednička baš svima“ – nastavlja biti poruka koju komuniciraju, pa su stoga audiodeskripcije za slijepe, standardizirani titlovi za gluhe i nagluhe te tumači za znakovni jezik sastavni i neizostavni dio Festivala.

Na festivalu, koji je proteklih godina posjetilo oko 45.000 gledatelja, prikazuju se filmovi u sklopu tri stalne programske cjeline “Školski objektiv” – dječje stvaralaštvo, matineje za osnovne škole, “Mislim, dakle snimam” – stvaralaštvo mladeži, matineje za srednje škole i “Dobre vibracije” – matineje obiteljskih filmova.

Festivalski tim poziva djecu, mlade, ljubitelje umjetnosti, prijatelje stvaralaštva i prijatelje prava djece i mladih na projekcije filmova, radionice i programske aktivnosti jubilarnog, 10. izdanja Festivala prava djece.

“Prije deset godina, obilježavajući 20. obljetnicu Konvencije o pravima djeteta, realizirali smo prvo izdanje Festivala prava djece. Podsjećajući na obvezu koju su potpisivanjem Konvencije preuzele sve zemlje svijeta, željeli smo skrenuti pozornost na prava djece i mladih, koristeći kreativne alate umjetnosti i mogućnosti koje nam osiguravaju kreativnost i stvaralaštvo. U program Festivala uvrstili smo repertoar poticajnih filmova važnih i utjecajnih međunarodnih filmskih autora koji su, odvažno, istražujući granice vlastitoga izričaja, progovorili o poteškoćama i izazovima u zahtjevnim životnim uvjetima s kojima se djeca susreću u različitim dijelovima svijeta.

U ovih deset godina postali smo i prava platforma za promociju dječjega filmskog stvaralaštva iz Hrvatske i svijeta. Filmove koje su osmislili i snimili djeca i mladi prikazujemo njihovim vršnjacima u čak 20 hrvatskih gradova. Broj škola i djece iz godine u godinu raste! Želja nam je i osnovnoškolce i srednjoškolce koji dolaze na projekcije inspirirati obrađenim temama, naučiti ih nešto o filmskom stvaralaštvu te ih potaknuti da se možda i sami odluče njime baviti.

Tri filma međunarodne produkcije iz programa „Dobre vibracije“ namijenjena su svim uzrastima, no ponajprije roditeljima i djeci kasnoga predškolskog i ranoga osnovnoškolskog uzrasta. Naše „Dobre vibracije“ promiču vrijednosti zajedništva, razumijevanja, dijaloga, prihvaćanja i tolerancije kroz pozitivne primjere. Zajedno s djecom i njihovim roditeljima uranjamo u priče kojima je u fokusu svijest o potrebama drugoga i koje slave radost življenja. Ove ćemo godine biti avanturisti, istraživači, ljubitelji životinja, vratit ćemo se u osamdesete, putovat ćemo Latvijom te se – na koncu – zabaviti u jednom od omiljenih nam kina, u Cinestaru u Avenue Mallu, na projekcijama filmova Raj 89, Moja žirafa te Lastavice i Amazonci.

U kinu Tuškanac godinama se družimo sa srednjoškolcima, koji nakon projekcija debatiraju sa stručnjacima. Ove godine gledat ćemo omnibus Kratki rezovi, podsjetiti se na važnost obiteljskoga okruženja te naučiti kako i na koji način djelovati u slučaju nasilja. U sklopu filmskoga programa „Sedmi kontinent“ prikazat ćemo Ovisnika o internetu, kineski film koji će pomoći u boljem razumijevanju medijskih opasnosti s kojima se susreću mladi u cijelome svijetu.

U okviru okrugloga stola na temu stvaralaštva djece i mladih otvorit ćemo dijalog, analizirati, promišljati i donijeti zaključke o važnosti dječjega stvaralaštva u kontekstu ostvarivanja prava djece na izražavanje, kao i o mogućnostima korištenja filmova koje su snimila djeca u učenju o ljudskim pravima.

Tijekom ovih deset godina raspisivali smo natječaje za najbolji scenarij, za najbolje inovativne filmske, fotografske i multimedijalne radove djece i mladih, te organizirali Festival u Zagrebu, Koprivnici, Rijeci, Osijeku i Splitu. Kroz devet festivalskih izdanja prošlo je više od 50.000 djece i mladih, njihovih roditelja i nastavnika, umjetnika, stručnjaka i podržavatelja Festivala prava djece. Naši su domaćini bili umjetnici Leon Lučev, Leona Paraminski, Goran Grgić, Marko Tolja, Bruna Bebić Tudor, Bojana Gregorić Vejzović, Zana Marjanović, Lucija Šerbedžija, Igor Kovač, Angel Naumovski, Jadranka Ivaniš – Yaya, Daria Lorenci Flatz, Robert Kurbaša, Sven Šestak i Ana Begić Tahiri. Glas u audiodeskripcijama filmova dali su, te i dalje daju, brojni domaći glumci: Goran Grgić, Damir Markovina, Petra Težak, Franka Klarić, Robert Kurbaša, Dunja Sepčić, Marija Tadić, Paško Vukasović, Denis Brižić, Petra Tunjić, Zrinka Kušević, Ankica Dobrić, Kristina Krepela i drugi.

Bez svih umjetnika, stručnih suradnika, volontera, partnerskih organizacija, gradova koji su nas ugostili, medija koji su nas podržali i bez publike, vas malih i velikih, koji držite i zagovarate prava djece i mladih, vas koji volite i uživate u kulturi i, najvažnije, vjerujete u bolje sutra, ne bismo danas slavili deset lijepih i uspješnih godina.

Nastojat ćemo biti tu još puno godina te vas pozivamo da zajedno slavimo dječja prava!”, stoji na stranicama Festivala.

Program ovogodišnjeg festivala možete pogledati ovdje.

mšm