/12. Filmske mutacije: festival nevidljivog filma

12. Filmske mutacije: festival nevidljivog filma

Dvanaesto izdanje Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma održava se od 20. siječnja do 4. veljače u zagrebačkim kinima Europa i Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti, Akademiji dramske umjetnosti i Kulturno informativnom centru KIC. Dio programa kasnije će gostovati i u riječkom Art-kinu Croatia te Kino klubu Split. Ulaz na sve projekcije i događanja je besplatan.

Jedan od najintrigantnijih filmaša današnjice, katalonski radikalni sineast Albert Serra gost je ovogodišnjih Filmskih mutacija. Uz filmove Alberta Serre, bogat program uključuje i prvu retrospektivu katalonskog filmaša Pere Portabelle na ovim prostorima, kao i radove Jamesa Benninga, Haruna Farockija i Antje Ehmann.

Ovogodišnje izdanje Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma otvara svoju kartografiju filmskih avangardi posvećenu vizionarskim filmskim praksama diptihom filmske vampirologije katalonskih umjetnika, filmovima žudnje Vampir Cuadecuc Pere Portabelle iz 1970. i Priča o mojoj smrti Alberta Serre iz 2013., najavljujući njihove programe u kinu Europa od 20. do 23. siječnja i kinu Tuškanac od 24. do 28. siječnja 2019., pod naslovom Geste undergrounda.

Kustoska politika Filmskih mutacija je rizomatsko povezivanje povijesnih filmskih avangardi sa suvremenim dispozitivima pokretnih slika, a u tom se sučelju ogleda šest desetljeća Portabellina rada u trenjima španjolskog političkog i umjetničkog krajolika i Serrina eksplozija prošireno-filmskih otkrića i oblika koja izaziva i očuđuje različite publike posljednjih godina.

Trebamo izbjegavati riječ film jedna je od provokativnih Serrinih izjava i slutnja anti-filmskih strategija, a paradoksalno, njegova su filmska izmještanja potvrda moći geste filma.

U programu Alberta Serre od 20. do 23. siječnja u kinu Europa prikazat će se šest njegovih filmova, od posvete Fassbinderu Cuba libre (2013.), preko radikalnih književno-povijesnih porteta: mitskog putovanja Don Kihota i Sancha Panze Viteška čast (2006.) i njihova povratka u La Manchu u metafilmskom pismu Lisandru Alonsu iz serije Korespondencije, Gospodin je činio čuda u meni (2011.), fiktivnog susreta Casanove i Drakule u Povijesti moje smrti (2013.), do dviju izvedbi smrti kao ultimativne tajne (kako je Amos Vogel imenovao tradiciju te subverzije) Smrt Luja XIV. (2016.) s karizmatskim Jean-Pierreom Leaudom i Roi Soleil (2018.).

Uz razgovore u kinu Europa, Albert Serra će 22. siječnja 2019. održati masterclass na filmskom odsjeku Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

Više o programu pogledajte ovdje.

mšm

Foto: FB