/‘Pobunjena želja’ tema 16. Human Rights Film Festivala

‘Pobunjena želja’ tema 16. Human Rights Film Festivala

Human Rights Film Festival po šesnaesti put zagrebačkoj i riječkoj publici predstavlja raznolik i uzbudljiv program, promovirajući kulturu ljudskih prava. Održava se od 2. do 9. prosinca u zagrebačkim kinima Europa i Tuškanac i mnogim drugim lokacijama, a od 6. do 9. prosinca u riječkom Art-kinu Croatia. Dobitnik Zlatnog medvjeda na ovogodišnjem Berlinaleu, debitantski film rumunjske redateljice Adine Pintilie Ne diraj!, podijelio je kritiku i publiku svojim nekonvencionalnim pristupom. Radi se o jednom od zanimljivijih filmova iz ovogodišnje produkcije čije se prikazivanje u Kinu Europa u srijedu, 5. prosinca u 20 sati nestrpljivo očekuje.

Filmski program uključuje četrdesetak igranih i dokumentarnih naslova, a publika će imati priliku premijerno pogledati neke od najzanimljivijih umjetničkih filmova godine, među kojima se nalaze i brojni filmovi autora i autorica iz Hrvatske i regije. Ovogodišnji tematski okvir naslovljen je “Pobunjena želja”, čime se u filmskom i popratnom programu reagira na sve pokušaje zabrana kojima smo svakodnevno izloženi, predstavljajući tijela i misli koje su nepokorne i ne daju se impresionirati demagoškim pozivom na red i zakon. Program komunicira želju koja se ne miri s postojećim stanjem stvari i govori da je drugačiji svijet moguć.

Festival se otvorio u nedjelju, 2. prosinca u 20 sati u Kinu Europa hrvatskim premijerama najnovijih filmova Gorana Devića i Jean-Luc Godarda. Dević u dokumentarnom filmu Na vodi kroz priče raznih protagonista portretira rodni Sisak okružen s tri rijeke. Kritičari ga proglašavaju jednim od njegovih najboljih filmova, a žiri nedavno održanog festivala u Leipzigu dodijelio mu je posebno priznanje jer “na lijep način prikazuje da ljudskost i preživljavanje nadilaze traume i ožiljke rata”.

Godardov najnoviji film Kaleidoskop premijerno je prikazan na ovogodišnjem festivalu u Cannesu i predstavlja autorov bilten o stanju svijeta danas. Esejistički film lišen je glumaca, podijeljen je u pet poglavlja, a mnogi ga uspoređuju s njegovim kultnim projektom Filmske (pri)povijesti.

Prikazat će se i najnoviji film cijenjene francuske redateljice Claire Denis Misija ‒ duboki svemir s Robertom Pattinsonom i Juliette Binoche u glavnim ulogama. Prvi autoričin film na engleskom jeziku izvanredna je znanstvenofantastična drama o skupini astronauta koji misle da putuju ka crnoj rupi kako bi pronašli alternativni izvor energije, a ustvari su objekti seksualnog eksperimenta.

Prikazat će se i dva naslova, predstavnika tzv. “slow cinema” struje, libanonski Yara Abbasa Fahdela i Prekasno da umreš mlad dvostruke pobjednice festivala u Rotterdamu, Čileanke Dominge Sotomayor. Oba filma snimana su na lokacijama nesvakidašnjih prirodnih ljepota te slave mladost, nevinost i prve ljubavi.

Program obilježava veliki broj domaćih i regionalnih filmova koji najavljuju neke nove autorske glasove među kojima se posebno ističe crnogorski redatelj Ivan Salatić čiji je debitantski film Ti imaš noć premijerno prikazan na ovogodišnjoj venecijanskoj Mostri, nakon čega su uslijedili pozivi na brojne svjetske festivale.

Najvažniji segment popratnog programa Festivala i ove godine jest Revija malih književnosti: Pobunjena želja (Magreb) koju HRFF radi u suradnji s književnim klubom Booksa i Revijom malih književnosti, a održat će se u Zagrebu, Rijeci i Dubrovniku.

mšm

Foto: Promo