/29. Animafest donosi više od 400 filmova iz 45 zemalja

29. Animafest donosi više od 400 filmova iz 45 zemalja

U Francuskom institutu održana je konferencija za medije u povodu skorašnjeg 29. Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb 2019. čiji prestižni međunarodni program s više od 400 filmova iz 45 zemalja od 3. do 8. lipnja u glavni grad Hrvatske dovodi najveća umjetnička postignuća i slavna imena globalne animacije. 

Program Animafesta Zagreb 2019. predstavili su umjetnički ravnatelj festivala Daniel Šuljić, producentice festivala Paola Orlić i Matea Milić te član selekcijske komisije Natjecanja studentskog filma Dino Krpan. Prikazana je i ovogodišnja festivalska špica švicarsko-hrvatske autorice Michaele Müller, nadahnuta kako središnjim Animafestovim tematskim programom posvećenim vezi animacije i likovnih umjetnosti, tako i omiljenim Animafestovim projekcijama na otvorenom. Špica je popraćena glazbom Hrvoja Štefotića.

Nakon što je okupljene pozdravio u ime jednog od najuglednijih festivala animacije u svijetu, kvalifikacijskog festivala za Nagrade Oscar, Annie ASIFA-e Hollywood i European Animation Award, te predstavio selekcijske komisije u kojima su uz njega sudjelovali Dea Jagić, Tea Stražičić, Krešimir Zimonić i Dino Krpan, Daniel Šuljić rekao je kako je između više od 1.800 filmova iz ove godine rekordnih 86 zemalja svijeta 46 odabrano u središnje Veliko natjecanje kratkometražnog filma, što čini tek nekoliko postotaka i ukazuje na strogost selekcije.

Šuljić je istaknuo kako se kroz selekciju tragalo za inovativnošću u umjetničkom izrazu te balansom između različitih tehnika, tema i stvaralačkih krugova. U nacionalnom presjeku dominira Francuska s 13 filmova, a iza nje se nalaze Velika Britanija sa šest i SAD s pet filmova. Tu su i daleke kinematografije Tajvana, Irana, Južne Koreje i Japana, kao i sve važne europske kinematografije bogate animacijske tradicije.

Hrvatska je zastupljena s tri filma – Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona (Udahnut život), Petre Zlonoge (Jedan od mnogih) i Balázsa Turaija (Pad Rima, koprodukcija s Mađarskom). Dva hrvatska filma –’Saturn u lavu’ Anne Šagadin i ‘Izvan sebe’ Stelle Hartman bit će prikazana i u Natjecanju studentskog filma, oba u produkciji zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, a 20 djela čini Natjecanje hrvatskog filma.

Kako Hrvatska ove godine ima i četiri filma u natjecateljskim programima festivala u Annecyju, Šuljić je istaknuo kako je domaća animacija već više od deset godina kontinuirano prisutna i uspješna na međunarodnoj sceni te da ga posebno raduje što sve veći broj filmova dolazi s Akademije likovnih umjetnosti.

Dino Krpan objavio je kako je dobitnik ovogodišnje Nagrade za najbolju školu animacije pariški Animacijski odsjek visoke škole Gobelins (L’Ecole de l’Image Gobelins) osnovan 1975. godine.

“Ta je škola, poznata diljem svijeta, dala i neke kandidate za Oscare (film Oktapodi). Pokazala je i u stilskom izrazu i u narativnoj strukturi iznimnu razinu. Od 14 prijavljenih filmova škole u Natjecanje su zbog njegova formata ušla tek dva, ali sigurno je da su svi njihovi filmovi iznimno kvalitetni”, rekao je Krpan. Animafest će u programu Škole animacije prirediti retrospektivu najboljih radova iz povijesti Gobelinsa, a u istom će se programu moći vidjeti i najbolja djela slavne britanske National Film and Television School (NFTS). 

Osim natjecateljskih, Animafest će publici ponuditi i brojne tematske, popratne i posebne programe i događanja. Središnja tema Animafesta 2019. veza je animiranog filma i likovnih umjetnosti.

Na središnji tematski program ovogodišnjeg Animafesta nadovezuje se i čak šest izložbi koje će se odvijati u vrijeme festivala.

Producentica festivala Matea Milić rekla je kako se u središtu Animafestova Programa za djecu i mlade nalazi također međunarodno Natjecanje filmova za djecu s 36 filmova (izabranih između 400 prijava).

Piknik-kino na otvorenom, odnosno Animafest Open Air od 2015. organizira se u najljepšim zagrebačkim parkovima za sve uzraste sa sve većom posječenošću i sve većim veseljem. Detalji o programu bit će poznati s približavanjem datuma festivala, ali svakako će biti prikazan prošlogodišnji dobitnik Nagrade publike za dugometražni filmVeliki zli lisac, a poznati su i datumi održavanja – 25. svibnja i 1. lipnja.

“Uz to, treću godinu za redom očekuje nas i Animacikl – animirana biciklistička karavana Gornjim gradom u sumrak, koju predvode tricikli opremljeni uređajima za pokretnu projekciju. Riječ je o izvanrednoj kulturno-rekreativnoj aktivnosti u postojanoj suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti iz Banja Luke i partnerstvu s Gradom Zagrebom. Animacikl će se održati 2. lipnja na istoj ruti kao i prošle godine – animirat ćemo fasade Gornjega grada i Tunela Grič. Uz vožnju tu je i obavezna projekcija u Ljetnom kinu Gradec prilagođena svim uzrastima”, pridodala je Paola Orlić.

U prodaji je Early Bird festivalski paket koji po cijeni od 200 kuna uključuje Animate festivalsku iskaznicu i katalog. Ponuda vrijedi do 1. svibnja. Obiteljske iskaznice s povoljnijim cijenama za djecu i roditelje za projekcije Programa za djecu i mlade i Obiteljskog programa u prodaju kreću u svibnju.

Sve ostale informacije potražite na službenoj stranici Animafesta

mšm/havc

Naslovna fotografija: Dino Krpan, Matea Milić, Daniel Šuljić, Paola Orlić; Animafest