/72. Dubrovačke ljetne igre; program počeo otvaranjem izložbe, retrospektive feminističkog rada od ’70-ih do danas

72. Dubrovačke ljetne igre; program počeo otvaranjem izložbe, retrospektive feminističkog rada od ’70-ih do danas

Podizanjem zastave “Libertas uz Himnu slobodi, u subotu su ispred crkve sv. Vlaha svečano otvorene 72. Dubrovačke ljetne igre koje će se tradicionalno održati do 25. kolovoza.

U 47 dana trajanja, festivalska publika imat će priliku vidjeti gotovo 70 dramskih, glazbenih, plesnih i drugih izvedbi na 15 lokacija, a program je počeo u nedjelju otvaranjem skupne izložbe “Gatara” u atriju palače Sponza.

Kustosica izložbe je Selma Hafizović, a uz njezine radove, izloženi su i radovi Jagode Buić, Ive Laterze, Dubravke Lošić, Rebecce Ribichini te Tanye Small. Razgledati se može svakim danom, sve do kraja Igara 25. kolovoza, a
ulaz je besplatan.

Od ukupno trinaest radova, izložene su dvije tapiserije iz 1970-ih i prostorni kolaž “Zmaj” Jagode Buić; jedna multimedijalna i jedna neonska instalacija Rebecce Ribichini, prostorna instalacija “Alba Abula” Dubravke Lošić, ulja na platnu i ploči Selme Hafizović, fotografija Tanye Small te dva rada Ive Laterze, još jedne Dubrovkinje koja upravo
završava magisterij pri čuvenom sveučilištu Goldsmiths u Londonu.

Zahvalivši posjetiteljima na dolasku i predstavivši kustosicu, intendantica Dora Ruždjak Podolski istaknula je kako je posebnost izložbe svakako generacijska različitost, a glavna je poveznica ženska kreativnost koja je uvijek nenadmašna.
Jedna od šest umjetnica na izložbi, ujedno i kustosica, Selma Hafizović zahvalila je Dubrovačkim ljetnim igrama što su joj dali priliku da napravi feminističku izložbu.

“Ovaj rad je stvoren kao određena retrospektiva feminističkog rada od 1970-ih do danas, rada koji se stvara pod nekom opresivnom strukturom“, istaknula je Hafizović. Na kraju obraćanja posebno je zahvalila Jagodi Buić što je dio izložbe i što je “stvorila mjesto u budućnosti za druge žene”.

Glazbeni program 72. Igara u ponedjeljak je otvario Percussion Club, dok festivalsku publiku već u srijedu očekuje prva ovoljetna dramska premijera, autorska predstava “Van sebe” Nataše Rajković i Ivana Penovića.

bkk

Foto: Dubrovačke ljetne igre