/Adventska kućica prvi puta na Lastovu: Otočani zajedničkim snagama do božićne čarolije!

Adventska kućica prvi puta na Lastovu: Otočani zajedničkim snagama do božićne čarolije!

Advent na Lastovu, našem najjužnijem naseljenom otoku, ove godine bit će posebniji nego ikad. Adventska kućica po prvi puta krasit će centar Lastova, a njezino otvorenje 16. prosinca s nestrpljenjem očekuju najmlađi, ali i oni nešto stariji. Božićna tombola, fritule, radionice izrade božićnih ukrasa i koncerti samo su neki od prigodnih događanja. Više o inicijativi upitali smo Brunu Rizvanović (34), direktoricu ureda Turističke zajednice općine Lastovo.

“Ideja za adventsku kućicu nije nova. Već dugo godina organiziraju se božićne kućice, bajke pa i čitava sela diljem Lijepe naše. Na našem malom otoku ovakve manifestacije nije bilo do sada osim jednom, ali u puno manjem obimu. Ove godine stvari su nam se odlično posložile”, započela je Bruna koja je inicirala ovu ideju.

Advent s humanitarnom notom

Na temelju odlične suradnje u sklopu manifestacija Kulturnog ljeta 2019. s udrugom Liga protiv raka Korčula – Pelješac – Lastovo – Mljet, ova je mlada direktorica okupila aktivistice ogranka Lastovo i predložila im suradnju koja ima plemenitu svrhu. One su to spremno prihvatile i počelo je planiranje.

“Turističko vijeće je dalo podršku projektu, kao i Općina Lastovo pa je TZ kupila drvenu kućicu koja će služiti i za buduće manifestacije. Dogovorili smo se da će sav prihod od donacija biti namijenjen upravo za ovu udrugu koja puno znači svakom stanovniku Lastova. Samo prošle godine na otoku se pregledalo 400 ljudi, koji više ne moraju za preglede poput ovih otići u Split, Vela Luku ili Dubrovnik”, istaknula je Bruna.

Dodala je kako je prvotna ideja bila „kućica“ s ponudom lastovskih fritula koje se zovu prkle, kuhano vino i kobasice, no ubrzo je shvatila da bi program trebalo obogatiti sa zabavnim sadržajima.

“Kućica je okupila ljude, svatko pomogne”

Kada se pročulo za ovaj projekt, istaknula je, počele su stizati ideje sa svih strana pa se u organizaciju događanja za vrijeme Adventa uključila OŠ „Braća Glumac“ i DV „Lastavica“, Javna ustanova „Park prirode Lastovsko otočje“, crkveni zbor „Petrovo uho“, udruga La!Uvo!, udruga Kino Mediteran, udruga Dobre Dobričević, ženska klapa Ladesta.

“Svi sudjeluju volonterski, a za nagrade različitih natjecanja pobrinuli su se mnogi lastovski ugostitelji i obrtnici. Kućicu je sastavio Kristo Lešić uz pomoć djelatnika Parka prirode i DVD-a Lastovo također besplatno. No, dok se gradila, tko god prođe pokraj nje, zastane i pomogne fizički ili bude moralna podrška, tako da je „kućica“ čak i prije nego se otvorila okupila mnogo ljudi”, napomenula je Bruna.

Službeno otvaranje „kućice“ je 16. prosinca kada će se svi zajedno okititi kućicu, bor i okoliš, a bit će otvorena do 29. prosinca. Tijekom adventa subotama se također održavaju kateheze za odrasle u župnoj crkvi, a svako jutro su mise zornice. Ove godine obnovit će i tradiciju kolendavanja prilikom čega će crkveni zbor „Petrovo uho“ posjetiti starije i nemoćne.

Istaknula je kako su već sada reakcije na bogat program odlične i svi s nestrpljenjem očekuju kada će početi, pogotovo djeca. Navela je i jednu zanimljivost – zbog tople mediteranske klime na otoku snijeg nije česta pojava pa kako bi prenijeli zimski ugođaj mnoge će dekoracije biti s motivima pahuljica i snjegovića, što će oduševiti mališane.

“Oni najmanji svaki dan dolaze do ureda i pitaju: “Teta, kad će počet kućica“. Nadam se da ćemo ispuniti njihova očekivanja. Vrlo je lako raditi u ovakvom zajedništvu i pozitivnoj atmosferi kada svi imaju volju doprinijeti na bilo koji način, što je zapravo i bit Božića. Tako da smo naš cilj ostvarili”, poručila je za kraj Bruna koja se ovom prilikom zahvalila svima koji su pomogli, koji će još pomoći i koji će ih posjetiti te svima poželjela čestit Božić i da ga provedu u krugu obitelji i najmilijih.

Više o adventskom programu na Lastovu pogledajte na Facebook stranici Turističke zajednice općine Lastovo.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Generacija.hr/TZ općine Lastovo