/Adventski vijenac kao izvor inspiracije, hobi i strast

Adventski vijenac kao izvor inspiracije, hobi i strast

Adventski je vijenac za kršćane jedan od najljepših simbola Božića. Umjesto da ga kupuju, mnogi ga vjernici izrađuju sami, a rezultati zadivljuju. Kada je riječ o adventu  i Božiću, kreativnosti i inspiracije kao da nikada ne nedostaje. Zanimalo nas je zašto danas mladi (a i oni nešto stariji) ručno izrađuju vlastiti vijenac, što time dobivaju, gdje pronalaze inspiraciju i potrebne materijale te je li to možda njihov način da se izraze, ali i duhovno pripreme za proslavu jednog od najvećih kršćanskih blagdana.

Mihaela Matokanović (37) iz Zagreba velika je zaljubljenica u adventske vijence, koje s mnogo ljubavi izrađuje za svoju obitelj i prijatelje.

„Moja najranija i najljepša sjećanja vezana su za Došašće, svetog Nikolu i Božić. Jedan od meni omiljenih simbola Došašća i iščekivanja Božića jest adventski vjenčić. Još dok sam bila dijete, početkom devedesetih, napravila sam svoj prvi vjenčić. Bio je u košarici punjenoj borovim grančicama, a svijeće su bile u obliku gljive“, ispričala nam je Mihaela.

Nakon toga, istaknula je, izrađivala je vjenčiće svake godine za svoju obitelj i svake su godine bivali sve ljepši. Prije desetak godina počela ih je raditi i za širu obitelj i prijatelje.

„Krenula sam s time jer su im se svidjeli vjenčići koje bi vidjeli kod nas doma. Posljednjih godina napravim i po trideset ili četrdeset vjenčića od blagdana Svih Svetih do Krista Kralja“, rekla je Mihaela.

Ponosno je dodala kako svi znaju da joj se mogu obratiti i opisati kakav vjenčić žele, a ona im s veseljem ispuni sve želje. To je ono što je posebno veseli .

„Ispunjavam želje do posljednjeg detalja i na taj način netko dobije vjenčić koji je vidio na internetu ili negdje drugdje, a nije mu dostupan ili si ga ne može priuštiti“, napomenula je Mihaela i dodala kako vjenčiće izrađuje od raznih materijala, već prema tome tko što poželi, a ukrase poput češera i grančica prikuplja tijekom cijele godine.

Ove će pak godine Došašće u njezinom domu  biti zaista posebno, iako će imati vjenčić od prošle godine.

„Prije nekoliko tjedana dobili smo prinovu pa ću po prvi puta nakon dugo godina preskočiti izradu vjenčića. Radujem se jer razlog za pauzu od mog omiljenog hobija ne može biti bolji“, zaključila je novopečena majka Mihaela.

Inspiraciju potražila u prirodi

I Marina Grgurević (34) majka je koja uživa u izradi adventskih vjenčića. Sve je krenulo prije tri godine kada se iz rodnog Zagreba radi supruga preselila na Lastovo, najjužniji hrvatski naseljeni otok.

„Adventske vijence sama izrađujem za svoju obitelj otkad sam se tu doselila. Kako je ovdje izbor vijenaca u prodaji vrlo ograničen, ta mi je činjenica bila motivacija da krenem s vlastitom  izradom“, otkrila nam  je Marina.

No postojali su i drugi razlozi zbog kojih se prihvatila ovog zanimljivog hobija, dodala je ova mlada kreativka kojoj ne nedostaje inspiracije za ručno rađene vjenčiće.

„Željela sam testirati vlastitu kreativnost u ovome za mene novom  podneblju. Inspiraciju sam potražila u prirodi koja je ovdje, uglavnom, još uvijek netaknuta. Češeri, žirevi, poljsko cvijeće i raslinje, šareni kamenčići, prazne puževe kućice…sve što mi se svidi tijekom šetnji po otoku kasnije koristim u izradi svog vjenčića“, ispričala nam je Marina koja voli morske motive.

Tako preko ljeta, istaknula je, skuplja školjke uz more, a i obližnji restoran joj ih rado pokloni na njezinu molbu. Upravo školjke daju posebnost njezinom vjenčiću koji za nju ima veliku vrijednost.

„Posebna je radost imati na stolu vjerski simbol u koji sam uložila vlastitu kreativnost, vrijeme i trud, a od značaja je ne samo za mene, nego i za cijelu moju obitelj“, zaključila je Marina.

Izrađuje ih za svoju dušu

Za Ljubicu Kovač-Mihaljčević (57) Božić je nešto vrlo značajno i veliko, a posebno uživa u samoj pripremi za slavlje Kristova rođenja koju obilježava izrada adventskih vijenaca.

„To vrijeme u  meni uvijek budi veliko uzbuđenje, daje mi smirenost  i veliku kreativnost. Sama sam izrađivala puno ukrasa za Božić jer me ta priprema smirivala, kao i boravak u prirodi za vrijeme kojega bih pronalazila potrebne materijale“, ispričala nam  je Ljubica.

To su ujedno dani, dodala je, kada dosta meditira i veseli se podijeliti svoj entuzijazam sa svojom obitelji na koju je uspjela prenijeti radost pripreme i dočeka Božića.

„Adventske vijence sam radila i postavljala u svom domu kada mnogo ljudi oko mene nije niti znalo što je advent, zašto se pale svijeće, zašto to stoji na stolu. Prijateljima su se uvijek sviđale moje kreacije jer sam svake godine izmišljala nešto novo. Svoje raspoloženje i svoja nadanja uvijek sam prenosila na advent“, priznala je Ljubica koja je najbližim prijateljima počela poklanjati vjenčiće koji su im se svidjeli, sve kako bi i u njihove domove donijela radost adventa i Božića.

Kako je došlo do velike potražnje za njezinim adventskim vijencima, Ljubica ih je počela i prodavati. No danas je previše okupirana svakodnevnim poslom, pa joj za izradu i prodaju vijenaca nedostaje vremena.

„I u blagdansko vrijeme imam puno posla pa me obitelj više treba kod kuće. Vjenčiće zato izrađujem samo za svoju dušu u svome domu“, rekla je Ljubica i za kraj se prisjetila običaja svojih roditelja u vrijeme adventa.

„Majka je na stol stavljala svijeće u čaši i povezala ih mašnom, a otac je svake nedjelje u vrijeme ručka uz molitvu palio po jednu svijeću. Na kraju ručka ponovno je bila molitva te je svijeće gasio kruhom namočenim u vinu. Taj je kruh ostavljao pored svijeće za iduću nedjelju. Zanimljivo je da se korica toga kruha nikada nije usmrdila“, zaključila je.

*Članak je izvorno objavljen u Veritasu – Glasniku sv. Antuna Padovanskog

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: privatna arhiva