/Američka filmska akademija prisjetila se Branka Lustiga; evo tko su dobitnici 92. dodjele Oscara

Američka filmska akademija prisjetila se Branka Lustiga; evo tko su dobitnici 92. dodjele Oscara

U nedjelju navečer, po američkom vremen, održana je 92. dodjela Oscara, najprestižnija nagrade filmske umjetnosti. Prije dodjele nagrada u glavnim kategorijama nastupila je pjevačica Billie Elish koja je izvodila pjesmu Beatlesa “Yesterday” u sklopu prisjećanja na velikane filmske umjetnosti koji su preminuli u protekloj godini.

Američka filmska akademija pritom se prisjetila i hrvatskog filmskog producenta i dvostrukog oskarovca Branka Lustiga.

Lustig je preminuo u studenom prošle godine u 87. godini. U karijeri je dobio niz značajnih međunarodnih priznanja, primjerice 2014. predsjednik Francuske dodijelio mu je “Odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti”, a iste je godine uvršten među 50 najboljih svjetskih filmskih producenata svih vremena, kao 29. na listi uglednog časopisa The Daily Beast.

1988. godine Lustig je odselio u SAD gdje je kao producent blisko surađivao  s uglednim redateljima Stevenom Spielbergom i Ridleyjem Scottom, a producirao je veliki broj priznatih i nagrađivanih filmova, npr. “Pad crnog jastreba”, “Hannibal”, “Kraljevstvo nebesko” te “Američki gangster”.

Dva filma iz toga razdoblja – “Schindlerova lista” i “Gladijator” donijela su mu nagrade Oscar i BAFTA.

“Moj broj je A3317. Dalek je put od Auschwitza do ove pozornice. Umirući su mi ostavili u amanet da, ako preživim, pričam kako je bilo”, rekao je Lustig nakon što je Oscarom nagrađen za najboljeg producenta 1993. godine za film “Schindlerova lista”, piše Jutarnji list.

Dobitnici večeri

Napomenimo kako je Oscar za najbolji film dodijeljen južnokorejskom filmu “Parazit”, za koji je Oscara dobio i njegov redatelj Bong Joon Ho, dok je Joaquin Phoenix nagrađen za najbolju mušku, a Renee Zellweger za najbolju žensku glavnu ulogu.

Parazit” je osvojio ukupno četiri Oscara – za najbolji film, za najbolji međunarodni film, za režiju i za originalni scenarij, tri Oscara dobio je film “1917” – za fotografiju, vizualne efekte i montažu zvuka, dok su “Bilo jednom… u Hollywoodu” i “Izazivač: Le Mans ’66” osvojili po dvije nagrade.

Oscar za sporednu žensku ulogu dodijeljen je Lauri Dern za ulogu u filmu “Marriage Story” (Priča o braku), a Bradu Pittu pripao je Oscar za najbolju sporednu mušku ulogu u filmu “Bilo jednom… u Hollywoodu”.

mšm/jutarnji list

Foto: Screenshot/YouTube