/Američka premijera “Osmog povjerenika”, kandidata za Oscara

Američka premijera “Osmog povjerenika”, kandidata za Oscara

Hrvatski kandidat za ‘Oscar’ nominaciju u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku bit će prikazan 15. studenog u Los Angelesu u sklopu događanja ‘Noć hrvatskog filma i okusa’. Riječ je o manifestaciji na kojoj prvi puta zajednički nastupaju Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) i Hrvatska turistička zajednica (HTZ), a organizacijski tim predvodio je producent filma ‘Osmi povjerenik’ Jozo Patljak.

‘Noć hrvatskog filma i okusa’ okupit će predstavnike američkih medija te istaknuta imena iz svijeta sedme umjetnosti, koji će tijekom ovog jedinstvenog događanja moći upoznati članove filmske ekipe i saznati sve o književnom predlošku po kojem je Osmi povjerenik snimljen uz bogatu popratnu gastro i eno ponudu. Projekciji u Egyptian Theatreu nazočit će: redatelj Ivan Salaj, producent Jozo Patljak, direktor fotografije Slobodan Trninić te glumci Frano Mašković, Borko Perić i Nadia Cvitanović.

‘Svaki nastup hrvatskog filma pred američkom publikom posebna je prilika za podsjećanje na velike i važne hrvatske filmove koji su se tamo natjecali za nagradu Američke akademije, uvijek popularnog Oscara. Film Osmi povjerenik dolazi na valu uspjeha (Surogat), ali i brojnih nominacija (Deveti krug, Bitka na Neretvi, Lutka snova…) koje je hrvatska kinematografija godinama zavređivala. Lokacija jednog od povijesno najznačajnijih kinematografa u SAD-u uopće, Egyptian Theatrea, dodatno će oplemeniti ovogodišnjeg hrvatskog kandidata za oskarovsku nominaciju. Mjesto je to na kojem HAVC i HTZ po prvi put međunarodno surađuju, stvarajući time preduvjete za što bolji plasman svakog budućeg hrvatskog oskarovskog kandidata. Mjesto je to, da citiramo Američku kinoteku, u kojem se filmovi gledaju na velikom ekranu – baš onako kako su i zamišljeni.’, poručio je ravnatelj HAVC-a Daniel Rafaelić.

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić dodao je kako vizualni imidž nekog lokaliteta oblikuje doživljaj destinacije, ali i ono što turist očekuje od samog posjeta:

‘Sve je veći broj turista koji posjećuju zanimljive filmske lokacije koje postaju atraktivne turističke destinacije. Filmska industrija značajno pridonosi vidljivosti i popularnosti pojedinih mjesta, a naše lokacije gdje su snimane svjetski popularne serije i filmovi privlače sve veći broj posjetitelja iz cijeloga svijeta. Sigurno je da će ukupnoj vidljivosti i prepoznatljivosti Hrvatske značajno pridonijeti i hrvatski film Osmi povjerenik, koji se nalazi u konkurenciji za nominaciju za prestižnu filmsku nagradu Oscar. Istovremena je to potvrda kvalitete domaće produkcije, ali i naših lokacija koje svojim posebnim krajolikom privlače i sve veći broj inozemnih produkcija.’

Organizatori premijernog prikazivanja filma Osmi povjerenik su: AlkaFilm, American Cinematheque i European Culture Club, dok su partner premijere Stina vina. Najavu projekcije možete pronaći na službenim stranicama Američke kinoteke na ovoj poveznici.

mšm/havc