/Božićna turneja Ansambla LADO po Hrvatskoj

Božićna turneja Ansambla LADO po Hrvatskoj

Svoju tradicionalnu božićnu turneju, Ansambl LADO započet će 13. prosinca u Crkvi Sv. Blaža u Zagrebu, nakon čega će posjetiti Novsku, Prelog i Varaždin. Jednosatni božićni program, pod nazivom Radujte se narodi, za zbor i orkestar priredili su Dražen Kurilovčan, Zoran Jakunić i Božo Potočnik. Turneja, a s njome i Ladova koncertna sezona, završava 20. prosinca nastupom u varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu.

Ansamblom će dirigirati Bojan Pogrmilović koji se ansamblu, na mjesto glazbenog voditelja – dirigenta pridružio u srpnju ove godine. No ovo nije prvi Pogrmilovićev susret s Ladom.

„Neizmjerno se radujem ponovnom dirigiranju božićnih koncerata s Ansamblom LADO, prije svega jer sam bio dirigent Lada kada je 1990. godine pokrenuta ta tradicija. Raduje me i glazbeni susret s našim vrsnim obrađivačima koji se trude napjevima koje LADO izvodi zaogrnuti u ruho koje je duboko povezano s tradicijom, a opet prihvatljivo današnjoj publici“, rekao je Pogrmilović.

Božićna turneja ujedno je i posljednja Ladova turneja u mandatu ravnatelja Krešimira Dabe kojeg će u siječnju 2019. godine zamijeniti Ileana Jurin Bakotić.

„Posebno je emotivno završiti mandat s dirljivim božićnim koncertima, koji čine Ladovu tradiciju više od 20 godina. Čarolija glazbe koju stvaraju umjetnici Lada na poseban način, uvode nas u blagdansko raspoloženje, nagovještajući mir, radost i zajedništvo, što nam je svima prijeko potrebno.“, rekao je Dabo.

Turneja, a s njome i Ladova koncertna sezona, završava 20. prosinca nastupom u varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu.

Raspored nastupa:

13.12. – Zagreb, Crkva sv. Blaža, 19.30 sati
17.12. – Novska, Pučko otvoreno učilište, 19 sati
18.12. – Prelog, Župna crkva sv. Jakoba, 18 sati
19.12. – Zagreb, Crkva Sv. Antuna Padovanskog, 20 sati
20.12. – Varaždin,  Velika koncertna dvorana HNK u Varaždinu, 20 sati

Program koncerta:

1. Kyrie eleison / 2. U se vrime godišća / 3. Na salašu kod Betlema / 4. Radujte se narodi / 5. Simo pastiri / 6. Veselje ti navješćujem / 7. Kakva je to svetlost / 8. Čujete li čobani / 9. Svim na zemlji / 10. Poslunete dušice / 11. Djetešce nam se rodilo / 12. Poslušajte svi vezda / 13. Oj djetešce moje drago
14. Amo nebeski anđeli / 15. Zvan Betlema / 16. Sveti tri kralji so zvezdo zbrali / 17. O Betleme grade slavni / 18. Nebo daj oku / 19. Narodi nam se Kralj nebeski.

mšm

Foto: FB LADO