/Božićni koncert Hrvatskoga pjevačkog društva ‘Lipa’

Božićni koncert Hrvatskoga pjevačkog društva ‘Lipa’

Tradicionalni, 26. Božićni koncert Hrvatskoga pjevačkog društva ‘Lipa’ Osijek, održat će se na sam Božić, 25. prosinca u crkvi sv. Mihaela u Tvrđi, s početkom u 20 sati. Koncert je humanitarnog karaktera.

‘Lipa’ će se publici predstaviti izborom 20-ak raznovrsnih adventskih i božićnih skladbi iz Hrvatske i svijeta (SAD-a, Portorika, Afrike, Engleske, Francuske, Austrije, Mađarske, Hrvatske…), od pučkih popijevki do pjesama poznatih i manje poznatih skladatelja.

Na svakom Božićnom koncertu lipašice i lipaši trude se svojim sugrađanima prirediti niz glazbenih užitaka i iznenađenja, a tako je i ovaj, 26. put. Kao instrumentalna pratnja u pojedinim pjesmama predstavit će se Igor Rončević (klavir) i Mateo Grigić (bubanj cajon).

No posebna im je radost i zadovoljstvo najaviti da će na ovom koncertu prvi put javno predstaviti i službeno nastupiti njihovi najmlađi – članovi novoosnovanoga Dječjeg zbora HPD-a ‘Lipa’. Nakon svega deset tjedana djelovanja predstavit će se s nekoliko skladbi, predvođeni svojom dirigenticom, prof. Marijanom Matijević.

Repertoar ovogodišnjega koncerta čine neke nove skladbe, ali i skladbe koje su obilježile prethodne božićne koncerte te koje su lipašima i vjernoj publici posebno prirasle srcu. Na ovom koncertu pjevat će se na šest jezika: hrvatskom, engleskom, španjolskom, ruskom, ukrajinskom i latinskom. No zapravo preko svih tih jezika Lipa progovara jednim jedinim univerzalnim jezikom: glazbom.

Zborom će ravnati dirigentica prof. Valerija Fischbach, u nekoliko pjesama i prof. Marijana Matijević, a cijeli koncert je pripremljen uz veliku pomoć kodirigentica, prof. Ozane Tomić i prof. Lidije Neznanović.

Ulaz na sam koncert već je uobičajeno slobodan, no posjetitelji će biti pozvani da na izlazu iz crkve daju dobrovoljne novčane priloge u posebno označenu kutiju.

Koncert je humanitarnog karaktera, a prikupljena sredstva namijenit će se za Dom za odgoj djece i mladeži Osijek.

mšm

Foto: Pixabay