/Britanska premijera filma ‘Dom boraca’ I. Ramljaka

Britanska premijera filma ‘Dom boraca’ I. Ramljaka

Dokumentarni film Dom boraca svoju će britansku premijeru doživjeti u sklopu filmskog festivala ‘Open City’ u Londonu, u nedjelju 9. rujna, i to u prestižnom ICA-ju (Institute for Contemporary Arts), jednoj od najvažnijih institucija suvremene umjetnosti u Velikoj Britaniji.

Ramljak je s filmom ‘Dom boraca’ također nominiran za ‘najboljeg nadlazećeg međunarodnog filmskog autora’ (Best Emerging International Filmmaker) koju dodjeljuje festival, a osim toga će sudjelovati na panel diskusiji o odnosu filma i arhitekture pod nazivom ‘Film in Place’, koju festival organizira u suradnji s UCL Urban Laboratory.

‘Dom boraca’ priča o ‘Domu boraca narodnooslobodilačkog rata i omladine Jugoslavije’ koji su komunističke vlasti sagradile 1974. godine u Kumrovcu. Početkom devedesetih, 11 godina nakon Titove smrti, Dom je zatvoren i do danas mu nije pronađena nova svrha. Ipak, neki borci su još prisutni…

Režiju i scenarij potpisuje Ivan Ramljak, direktor fotografije i kolorist je Jurica Marković, montažer Ivor Šonje, montažer zvuka Borna Buljević, a snimatelji zvuka su Emma Teur, Hrvoje Radnić, Sunčica Ana Veldić, Tihomir Vrbanec i Leo Vidmar. Producent je Tibor Keser, a koproducentica Vanja Jambrović. Film je nastao u suradnji Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i Ministarstva znanosti i obrazovanja, a u koprodukciji s Restartom.

Festival ‘Open City’ London osnovan je 2010. godine te se odvija na više lokacija širom Londona, a cilj mu je promovirati kreativne dokumentarne filmaše i prikazati najbolje suvremene međunarodne dokumentarne naslove. Više detalja potražite na službenoj stranici festivala.

Od petka, 7. rujna, u pojedinim kinima u Ujedinjenom Kraljevstvu počinje se prikazivati i dugometražni dokumetarni film Slatko od Ništa redatelja Borisa Mitića nastao u koprodukciji Srbije (Dribbling Pictures), Hrvatske (Anti-Apsurd) i Francuske (La Bête).

mšm/havc.hr