/Britanska slikarica postala najskuplja živuća umjetnica

Britanska slikarica postala najskuplja živuća umjetnica

Britanka Jenny Saville postala je najskuplja živuća umjetnica na svijetu nakon što joj je slika ‘Propped’ u londonskom Sotheby’su prodana za 12,4 milijuna dolara. Tako je skinula s trona Cady Noland, konceptualnu kiparicu čija je skulptura ‘Bluewald’ 2015. godine prodana za 9,7 milijuna dolara.

Slika ‘Propped’ iz 1992., voluminozni sjedeći ženski akt, prošli je tjedan na Contemporary Art Evening Auctionu u Sotheby’su ostvarila rekordnu prodaju. No, cijena koju je ova slika postigla nije ni blizu svote izdvojene za rad trenutno najskupljeg muškog umjetnika, Jeffa Koonsa čiji je ‘Balloon Dog’ 2013. prodan za 58,4 milijuna dolara, piše Tportal.

“Kad sam sama počinjala, prije 25 godina, na mom fakultetu nije bilo mentorica. U muzejima niste mogli vidjeti puno ženskih radova. Možda ste mogli vidjeti žene na nižim kustoskim razinama, ali danas ih ima i na vodećim pozicijama. U tom smislu stanje je bolje, ali cijene koje ženski radovi postižu i dalje nisu ni blizu cijena muških radova” rekla je u jednom intervjuu Saville, komentirajući još uvijek podređeni položaj umjetnica na tržištu.

‘Propped’ je klasičan rad Jenny Saville, umjetnice koja od svojih početaka slika stilizirana i voluminozna ženska, ali i muška i transrodna tijela, najčešće naga. Poticaj za motiv tih ‘glomaznih’ i nekonvencionalnih aktova dobila je na studijskom boravku u Americi, u Cincinnatiju u Ohiou. Tamo je, kako je kasnije objasnila, viđala puno krupnijih i pretilih žena, neopterećenih svojim izgledom, koje su je fascinirale.

 

Umjetnica trenutno živi i radi u Oxfordu te ima jedan atelje za crtanje, a drugi za slikanje. Dosta je povučena, nema je na društvenim mrežama i ima dva sina.

mšm/tportal

Foto: Facebook