/‘CABARET ZAGREPČANKE I STATIČAR’ Predstava koja na duhovit način progovara o gradu, traumama, potresu, Covidu…

‘CABARET ZAGREPČANKE I STATIČAR’ Predstava koja na duhovit način progovara o gradu, traumama, potresu, Covidu…

Nagrađena predstava Cabaret “Zagrepčanke i statičar” autora i redatelja Ivana Lea Leme koja progovara o jednom gradu, ali i različitim sudbinama njegovih stanovnika, izvedena je u utorak, 11. travnja pred mnogobrojnom publikom u Klubu kazališta Komedija u Zagrebu. Izvrsne izvedbe glumaca nagrađene su velikim pljeskom, a kroz dva i pol sata predstave moglo se dobro nasmijati, ali i pustiti koja suza.

Glumački ansambl čine Mila ElegovićIvona KundertNera Stipičević, Fabijan Pavao Medvešek i Nina Kaić Madić koja se interpretacijom svog tragikomičnog lika ipak izdvojila od ostalih glumaca. Odlična je bila i Nera Stipičević koja je utjelovila Splićanku u Zagrebu koja se nije prilagodila životu u metropoli i tuguje za rodnim gradom.

Odlične interpretacije svih glumaca, pjesma i ples te živopisne sudbine likova svakako su prednosti ove predstave koja na duhovit način kroz pet sudbina progovara o Zagrebu u kontekstu pandemije i razornog potresa 2020. godine. Likovi koji dolaze iz Zagreba, ali i drugih krajeva pokušavaju pronaći svoju sreću nakon trauma kroz koje su prošli.

Nina Kaić Madić tumači ulogu Jessice Al Rhawi koja dolazi iz Beograda, i to nakon što je u ratu izgubila oba roditelja. Nakon promjene spola, prostitucije i životnih kalvarija ipak je pronašla pravu sebe i sreću te upravo ona pomaže da se razrušeni grad obnovi.

Mila Elegović tumači lik Ivane Gorane Kovačić, purgerske dame koja je privilegirano djetinjstvo provela u strogom centru Zagreba i koja ima niz predrasuda prema kvartovima su udaljeni od centra. I ona je u životu preboljela gubitak roditelja i saznala bolnu istinu o svojoj obitelji te pokušava pronaći što ju određuje i gdje pripada.

Fabijan Pavao Medvešek kao jedini muškarac među ženama predstavlja Zdenka Jakovinu – skromnog, usamljenog i povučenog statičara bez perspektive kojem roditelji boluju od demencije i koji se odjednom nađe u sasvim drugačijoj životnoj ulozi i ‘procvjeta’.

Ivona Kundert, koja tumači Tomicu Helajz – slavonsko siroče koje se teško snalazi u Zagrebu te doživljava niz traumatičnih situacija, svojom je interpretacijom nasmijala, ali i rastužila publiku.

Svaki od likova izmjenjuje se na pozornici u svojim monolozima te krije neku svoju mračnu tajnu ili tragediju, a sve ih povezuje potres u Zagrebu, koji ih na neki način natjera da zavire u svoju nutrinu i otkriju tko su zapravo i gdje bi trebali biti. Uz čitav niz neočekivanih obrata, iz svega ipak izranja optimistični zaključak.

Predstava je to koja svakako na dirljiv način progovara o životnim traumama, predrasudama i različitostima, ali i potiče na razmišljanje o smislu života i ulogama koje su nam dane te kroz zabavne songove i komične situacije nasmijava publiku.

Podsjetimo, predstava je imala svoju premijeru 28. veljače 2022. godine, a u ožujku ove godine smo pisali tome kako je Cabaret Zagrepčanke i statičar u produkciji Zagrebačkog kazališta Komedija proglašen za najbolju predstavu 16. Gumbekovih dana. Riječ je o šarolikoj posveti današnjem Zagrebu punoj izvrsnih songova, a koju je autor i redatelj Ivan Leo Lemo stvorio potaknut iskustvom svojeg susjedstva u danima, mjesecima, a sad već i godinama nakon potresa. Kroz cijelu se predstavu osjeća iskrena ljubav prema Zagrebu, a snažno se nadovezuje i na zagrebačku kabaretsku tradiciju.

Dobitnica Gumbekove nagrade za najbolju žensku ulogu je Nina Kaić Madić za ulogu Jessice Al Rhawi u cabaretu „Zagrepčanke i statičar“ Ivana Lea Leme i Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija. U obrazloženju žirija stoji kako se Nina ipak izdvojila kroz svoju interpretaciju jednog zanimljivog lika s tajnom, kroz kojeg je ispričala snažnu priču o traumama današnjice, ujedno i nasmijavši i ganuvši publiku i ocjenjivački sud. Možda je pritom suvišno spominjati i njezin pjevački i plesni talent, ali evo ipak ga spominjemo.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Generacija.hr