/37. Večeri na Griču: nastup “ciganskog violinista”

37. Večeri na Griču: nastup “ciganskog violinista”

Poznati mađarski violinistički virtuoz Roby Lakatos, “ciganski violinist, đavolji guslač, klasični majstor, jazz improvizator, skladatelj i aranžer”će uz pratnju svojeg Ansambla u utorak 10. srpnja u sklopu 37. Večeri na Griču izvesti atraktivni program ponajboljeg od romske i mađarske glazbene tradicije.

Akademski zbor Ivan Goran Kovačić otvorio je ovu popularnu zagrebačku ljetnu manifestaciju u četvrtak 28. lipnja 2018. izvedbom Carmine Burane Carla Orffa. Program traje do 17. srpnja i donosi devet glazbenih poslastica na atraktivnoj lokaciji Atrija Galerije Klovićevih dvora na Gornjem Gradu. Svi koncerti održavaju se u prostoru Atrija Galerije Klovićevih dvora osim onoga u četvrtak 12. srpnja, kada se program nakratko seli u Veliku dvoranu Lisinski, gdje će Jazz orkestar HRT-a ugostiti poznate saksofoniste Victora Goinesa, Branforda Marsalisa, Rosarija Giulianija, Pericu Sambeata te Krzysztofa Urbanskog.

Organizator je Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, čiji je ravnatelj Dražen Siriščević najavio “još jedan uzbudljiv program bez konkurencije koji nitko ne može nadmašiti”. Istaknuo je kako je program ove godine gotovo udvostručen u odnosu na godinu ranije, a čeka nas devet veličanstvenih koncerata.

U nedjelju 1. srpnja održan je glazbeni kabare “Mozart je živ!”, u izvedbi MozART Groupa iz Poljske. U utorak 3. srpnja, glumica i pjevačica Maja Posavec u pratnji gitarista Ivana Kapeca izvela je najveće hitove Leonarda Cohena. Uslijedila je večer filmske glazbe, 5. srpnja, uz Ansambl Nina Rote iz Italije koji je izveo niz najpoznatijih glazbenih tema iz slavnih filmova, od “Amarcorda”, preko “Doručka kod Tiffanyja”, “Titanica”, “Schindlerove liste”, “Život je lijep”, te mjuzikala “Kabaret” i “Mačke” i drugih.

U nedjelju 8. srpnja je “udaraljkaška senzacija” Sudar Percussion, “u svojem energičnom stilu” predstavio najpopularnija djela pionira elektroničke glazbe Jean-Michela Jarrea.

U atrij Klovićevih dvora u nedjelju 15. srpnja stiže Bromley Youth Chamber Orchestra iz Londona, a nakon njih, 17. srpnja, “pozornicu preuzimaju tri vrlo poznate dame”, istaknute i nagrađivane glazbenice Marija Pavlović, Monika Leskovar i Martina Filjak, koje će svojim umijećem izvođenja djela Beethovena i Brahmsa zatvoriti 37. Večeri na Griču i publici manifestacije priuštiti “nezaboravnu noć klasike i romantike”.

37. Večeri na Griču ostvaruju se u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu, veleposlanstvima Poljske i Mađarske, te uz potporu Turističke zajednice Grada Zagreba, Ministarstva kulture i Grada Zagreba.

https://www.facebook.com/VeceriNaGricu/

mšm