/Diplomski producentski film mladih nada hrvatske Akademije dramskih umjetnosti nominiran za studentskog Oscara

Diplomski producentski film mladih nada hrvatske Akademije dramskih umjetnosti nominiran za studentskog Oscara

Hrvatsko-belgijski kratkometražni igrani film ‘The Stamp’ diplomski je producentski film Dalije Alić u režiji Lovre Mrđena. U finale studentskog Oscara izabran je kao jedan od osam najboljih filmova u kategoriji stranog igranog filma, čime konkurira za zlatnu, srebrnu i brončanu medalju te kvalifikacijski krug za nominacije za Oscar.

Film je nastao kao rezultat internacionalne suradnje i koprodukcije između Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu te LUCA School of Arts, Campus NARAFI u Bruxellesu, gdje je Dalia Alić prethodno završila semestar Erasmus+ studentske razmjene, piše Večernji list.

Priča je to o migrantu koji se suočava s hladnokrvnom birokracijom nepoznate zemlje dok pokušava dokazati srodstvo sa svojom mlađom sestrom i spriječiti da ih razdvoje. “Cjelokupni film The Stamp nastao je iz želje da se prikaže apsurd sustava u kojemu se nalazimo i koji nam i dalje prijeći da postanemo stanovnici planeta, a ne fiktivne povijesne tvorevine. Kroz iskreni proces koji je involvirao prave ljude koji su taj isti apsurd već osjetili u svojoj realnosti, bilo je to stvaranje filma koje je veće od samog rezultata pokretnih slika. Rad s glumcima, kao i s cijelom ekipom filma, bio je izazovan s obzirom na jezične barijere, ali samim time i poseban. Iznimno inspirativna i emocionalno nabijena bila je i suradnja sa samim protagonistom priče, libanonskim glumcem Elijem Josephom Njeimom, a kao rezultat toga izrodilo se jedno vječno prijateljstvo. Upravo spajanjem raznolikih kultura i jezika, ovaj film i proces stvaranja učinio je ono što bi svaki film trebao – ujediniti i promijeniti one koji ga rade, s nadom da će upravo tako finalni produkt – taj famozni film promijeniti i gledatelje”, izjavio je u povodu nominacije redatelj Lovro Mrđen.

Film je premijerno prikazan na Zagreb Film Festivalu 2019. godine, nakon čega je osvojio brojna internacionalna priznanja i nagrade te je u 2020. godini potpisan ugovor za svjetski plasman i distribuciju sa španjolskom festivalskom distribucijom i iranskom sales-agencijom 7thArt Distribution. 

“Ulazak u finaliste za nagradu studentski Oscar rezultat je višegodišnjeg truda, ali i sreće. Premašili smo studentske rekorde po zahtjevnosti projekta, osvojili nekoliko internacionalnih nagrada i priznanja, dokazali da se ambiciozni međunarodni i društveno važni studentski projekti mogu realizirati u Hrvatskoj, čak i filmovi o osjetljivim, važnim temama poput izbjegličkih obitelji i to djelomično na potpuno stranom jeziku – sve što smo postigli, uspjeli smo uz malen budžet, manjak sredstava te pomoć brojnih ljudi i organizacija, posebno hrvatskih i belgijskih filmskih profesionalaca i kolega koji su nesebično vjerovali u humanitarnu viziju mojeg završnog filma na Akademiji”, kazala je producentica Dalia Alić.

Studentska nagrada Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti ustanovljena je 1972. godine kako bi podržala i ohrabrila izvrsnost u stvaranju filmova na akademskoj razini, kako u Americi tako i diljem svijeta. 47. izdanje nagrade studentski Oscar održat će se 15. listopada.

bkk/vl

Foto: Facebook/The Stamp – Short Film