/‘DOMA JE NAJBOLJE’ Predstava koja nas uvlači u svijet na rubu eksplozije gdje je sreća miljama daleko…

‘DOMA JE NAJBOLJE’ Predstava koja nas uvlači u svijet na rubu eksplozije gdje je sreća miljama daleko…

Komedija “Doma je najbolje” u režiji Renea Medvešeka koja je premijerno izvedena u nedjelju, 27. listopada na duhovit način prikazuje svu složenost i zbilju obiteljskog života. Otac koji umjesto promaknuća dobije otkaz, sin koji je izbačen iz škole, kćer koja se rastala i vratila kući, majka koja je rastrgana na sve strane, sve su to likovi koji kroz crni humor, apsurd i ironiju progovaraju u novom dramskom komadu Satiričkog kazališta Kerempuh.

Riječ je o nesvakidašnjoj predstavi o obiteljskom životu nastaloj prema tekstu „Lapin Lapin“ poznate francuske spisateljice i redateljice Coline Serreau koja je ovom komedijom postigla veliki uspjeh na svjetskim pozornicama, a svojim šarmom i britkošću te aktualnom tematikom osvojila je i zagrebačku publiku.

Nitko više nije siguran, a sreća je miljama daleko

Na pozornici se jedno za drugim otvaraju značajna pitanja kojima smo trenutno kao društvo zaokupljeni. Predstava progovara i o socijalnoj tematici (migranti, siromaštvo, bijeda, ovrhe, male i nesigurne plaće) te dočarava današnji svijet u kojem nitko više nije siguran, a sreća kao da je udaljena miljama od nas. Vješto spajajući elemente bajke, fantastike, ironije i groteske Medvešek je stvorio jedan svijet koji balansira na rubu potpune eksplozije i samouništenja.

Iako su svi glumci vrlo uvjerljivi, najviše se istaknula Anita Matić Delić (mama), koja je odlično utjelovila majku u ulozi žrtve, majku koja predugo ne brine o sebi, na čijim leđima je prevelik teret i koja nakon petero djece samo želi komadić mira i koji trenutak za sebe i supruga. Sjajnom izvedbom istaknuo se i mladi glumac Josip Brakus (Zeko) koji utjelovljuje zaigranog školarca koji živi u svijetu mašte i znanstvene fantastike.

Svojom pojavom i smislom za humor oduševila je i glumica Elizabeta Kukić (Gospođa Duperri) koja se odlično snašla u ulozi usamljene starije gospođe koja, kako kaže, samo još čeka smrt i ovršitelje. U predstavi još igraju: Damir Poljičak (Bébert), Sreten Mokrović (tata), Luka Petrušić (Jeannot), Mia Anočić – Valentić (Marie), Mirela Videk Hranjec (Lucie), Matija Šakoronja (Gérard), Karlo Mlinar (Predsjednik Vlade/Drugi policajac/Hervé) i Igor Jurinić (Televizijski voditelj/Prvi policajac/Mali vojnik).

Likovi bombardirani problemima

Čitav niz tragikomičnih likova bore se sa svojim problemima i pokušavaju pronaći svoje mjesto pod suncem. Prvorođeni sin Damir Poljičak (Bébert) zbog želje da udovolji svojoj majci pretvara se da je netko drugi, dok kćer Mia Anočić – Valentić (Marie) nakon razvoda sigurnost i ljubav pokušava pronaći u obitelji koja je već mislila da je se ‘riješila’.

Predstava “Doma je najbolje” dokaz je sjajnog funkcioniranja ansambla koji cijela dva sata u predstavi ‘diše kao jedno’ i stvara atmosferu u koju uvlači publiku, a u barem jednom od likova gledatelji mogu pronaći sebe.

Dinamici i surovosti predstave pridonosi originalna glazba Matije Antolića. Kroz udarce bubnjeva i udaraljki postiže se veća dramatičnost, ali i vjerno prikazuju nutarnja stanja likova koji su bombardirani svojim svakodnevnim problemima. Sigurni smo kako ćemo ovu crnohumornu komediju Renea Medvešeka, koji po prvi puta režira u ovom kazalištu, još dugo gledati na sceni Kerempuha.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Ivan Posavec