/DORIS DRAGOVIĆ: Glazbena diva slavi 60. rođendan; sjećate li se hita ‘Baklje Ivanjske’?

DORIS DRAGOVIĆ: Glazbena diva slavi 60. rođendan; sjećate li se hita ‘Baklje Ivanjske’?

Doris Dragović nekada je žarila i palila estradom, snimila dvadesetak albuma, imala na tisuće koncerata, dvorana, stadiona, a danas voli “lipe bokune”. Rijetki, ali vrlo lijepi koncerti, svaki pripreman kao doktorat. Danas je takav pristup ispunjava. Nekadašnja miljenica nacije kći je jedinica knjigovotkinje Alice u “Dalmi” i poštanskog službenika Jakova Dragovića, a danas slavi 60. rođendan.

Ljubav prema glazbi naslijedila je od mamina brata, trubača Edija Radosavljevića, jednog od osnivača Splitskog festivala. Ranih osamdesetih pristupila je grupi More, a 1986. godine započela je solističku karijeru. Vrata slave širom joj je otvorio Zrinko Tutić, a Doris je ušetala ravno prema tronu, pišu 24sata.

Od 1986. do 2002. gotovo redovito, jedanput na godinu, Doris izdaje albume. Pobijedila je 1995. na Zadarfestu s pjesmom “Ti”, a tri godine, 1994., 1995. i 1996., pobjeđivala je na festivalu Melodije Hrvatskog Jadrana s pjesmama “Ovo je naša krv”, “Jedini” i “Vrati se”. Rasprodala je 1997. godine tri koncerta u Lisinskom. Među njezinim hitovima najpoznatiji su “Željo moja”, “Tužna je noć”, “Dajem ti srce”, “Baklje Ivanjske”.

Za vaterpolista Marija Budimira udala se 1990., a u rujnu iste godine rodila je sina Bornu.

Šok nacije bio je tim veći jer je samo koji tjedan prije, kad je u prosincu 1999. godine preminuo prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, Doris kao najveća zvijezda, članica HDZ-a i kraljica Torcide, držala počasnu stražu uz njegov odar. Jedan od rijetkih koji joj nije okrenuo leđa bio je Zrinko Tutić.

Kantautor je 2013. reagirao na, kako se pisalo, “jednu od najvećih misterija u hrvatskom showbizu – zašto se Doris Dragović povukla s estrade”.

“Nema žena gdje pjevati, ne želi pjevati na seoskoj priredbi! Sada je imala divan koncert, bio sam, pjeva odlično. Ja to razumijem, imaš 50 godina i kažeš sebi: ‘Neću pjevati na primitivnim mjestima. Na kraju, nema gdje pjevati, nema takvih mjesta”, izjavio je Zrinko.

bkk/Karla Rumora/24sata

Foto: Instagram