/‘DUBROVAČKE LJETNE IGRE’ Mara i Kata nasmijale festivalsku publiku

‘DUBROVAČKE LJETNE IGRE’ Mara i Kata nasmijale festivalsku publiku

Autorski projekt Saše Božića “Mara i Kata”, nastao u suradnji s dramskim umjetnicama Natašom Dangubić u ulozi Mare i Doris Šarić Kukuljicom u ulozi Kate, i sudeći po interesu publike jedan od najočekivanijih naslova 71. Dubrovačkih ljetnih igara, premijerno je izveden u ponedjeljak, 20. srpnja na Kazermi pod Svetom Marijom.

Predstava je inspirirana legendarnom emisijom HR Radio Dubrovnika “Na posjedu u kundurica“ i knjigom “Dubrovačke kundurice” Dese Begović Mrkušić no ova predstava na 71. Igrama počinje tamo gdje originalna radio snimka završava. Podijeljena u tri dijela, predstava počinje s 2020. godinom odnosno sadašnjošću kao prvim dijelom nazvanim “Korektnost”. Mara i Kata pitaju se zatim “Što su nam ostavili?” i publiku vraćaju u 2000. godinu referirajući se na sve ono što se događalo devedesetih, uključujući poslijeratnu privatizaciju, uništavanje tvornica i rasprodaju nekretnina, i to u kratkim scenama isprekidanima poznatim dubrovačkim glazbenim hitovima, kao što su pjesme Adio Mare, Stare ljubavi, Izišla je zelena naranča i Dubrovačka jesen.

Predstava na koncu vodi u “Budućnost”, u 2040. godinu kad su Mara i Kata jedine preostale stanovnice Grada. Cijelo to vrijeme, ovaj tandem “analitičarki” iz dvorišta ne prestaje kritizirati sve i svakoga svojim specifičnim humorom, tempiranim komičnim obratima, originalnim jezikom i apsurdnim prevrednovanjem pojma mudrosti svakodnevnice. Uigrane Nataša Dangubić i Doris Šarić Kukuljica lako uspijevaju nasmijati publiku, a ne propuštaju se našaliti i na vlastiti račun.

Sve ulaznice su rasprodane.

bl

Foto: Dubrovačke ljetne igre