/Dvanaest premijera Mire Gavrana u devet zamalja ove jeseni

Dvanaest premijera Mire Gavrana u devet zamalja ove jeseni

Devet inozemnih kazališnih premijera, te tri domaće kazališne premijere hrvatskoga književnika i dramatičara Mire Gavrana bit će izvedene ove jeseni u devet zemalja, a prva na rasporedu je premijera drame “Shakespeare i Elizabeta” 21. rujna u Slovačkom Gradskom kazalištu Trenčin iz Trenčina, nakon koje slijede premijere u Austriji, Češkoj, Rusiji, Bugarskoj, Srbiji, Albaniji i Mađarskoj, priopćeno je iz Teatra Gavran.

„Iznimno sam sretan što moje tekstove premijerno izvode brojna kazališta diljem Europe i što u njima nastupaju neki od ponajboljih glumaca u tim zemljama. Primjećujem da pored iskusnih i dokazanih redatelja s kojima sam surađivao, u zadnje vrijeme sve češće moje tekstove režiraju mlade redateljice i redatelji, što me uvjerava da ti tekstovi imaju pored dobre sadašnjosti i dobru budućnost“, rekao je tim povodom Miro Gavran.

„Posebno me veseli da nakon duže vremena imam premijeru u Beču, 26. rujna , a riječ je o izvedbi komedije “Zabranjeno smijanje” u Austrijskom teatarskom  forumu, a potom slijede premijere  drame “Pivo” u Češkom Teatru Školka u gradu Mostu, premijera komedije “Traži se novi suprug” u Kazalištu Komedija u Moskvi, ali i u Dramskom kazalištu “Konstantin Veličkov” u Pazardjiku u Bugarskoj“, dodao je.

Potom slijede premijera drame “Lutka” u izvedbi Teatra Vihor u Beogradu, premijera komedije “Papučari” u Kazalištu “Petro Marko” u Vlori u Albaniji, premijera drame “Čehov je Tolstoju rekao zbogom” u Teatru 199 u Sofiji , te na koncu 21. prosinca premijera “Lutke” u glasovitom Kazalištu Karinthy u Budimpešti u Mađarskoj.

Tri hrvatske premijere

Ove jeseni Gavran ima i tri premijere u Hrvatskoj, 18. listopada Glumačka družina Histrion izvodi premijeru Gavranove satire “Tajkuni” u režiji Zorana Mužića, potom Hrvatsko narodno kazalište iz Splita početkom prosinca izvodi premijeru Gavranove drame “Paralelni svjetovi” u režiji Gorana Golovka te na koncu Hrvatsko narodno kazalište iz Zagreba 30. prosinca izvodi praizvedbu Gavranove drame “Svaki tvoj rođendan” koju će režirati Rene Medvešek.

„Riječ je o tri žanrovski različita teksta koja režiraju tri posve različita redatelja, tako da će i rezultati sigurno biti zanimljivi i raznoliki. Veseli me spoznaja, da u zadnje vrijeme za mojim dramama i komedijama  sve češće posežu i hrvatska kazališta“, prokomentirao je naš uvjerljivo najizvođeniji kazališni pisac u zemlji i inozemstvu Miro Gavran.

Djela Mire Gavrana do sada su prevedena na četrdeset jezika, njegovi kazališni tekstovi su imali preko tri stotine i trideset premijera, a vidjelo ih je više od tri milijuna gledatelja diljem svijeta. Ove jeseni se bez sumnje dokazao  i jednim od najizvođenijih europskih dramatičara, stoga ne čudi što je početkom ovog mjeseca Academia Cravatica proglasila Miru Gavrana prvim hrvatskim veleposlanikom kravate.

mšm

Foto: FB