/‘EDIP’ Gostovanje hvaljene predstave u ZKM-u: Nakon izvedbe razgovor s glumcima i publikom!

‘EDIP’ Gostovanje hvaljene predstave u ZKM-u: Nakon izvedbe razgovor s glumcima i publikom!

Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda gostovat će 1. i 2. lipnja 2023. godine u Zagrebačkom kazalištu mladih s predstavom “EDIP” u režiji Vite Taufera. Nakon prve večeri gostovanja u ZKM-u 1. lipnja poziva se publika da ostane u foyeru u razgovoru s glumcima Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Autor i voditelj ZKM-ovih tribina “Čitanje kazališta”, Srđan Sandić, razgovarat će s glumačkim zvijezdama predstave EDIP.  

Pridružit će mu se Milan Marić, Nataša Ninković, Srđan Timarov, Bojan Dimitrijević, Aleksandar Đurica, Miloš Samolov, Nebojša Ljubišić, Zoran Cvijanović, Joakim Tasić koji će s publikom podijeliti iskustvo rada na ovoj iznimno hvaljenoj i traženoj predstavi te će se dotaći relevantnosti i obveza ovog komada koji predano živi kroz povijest civilizacije koju poznajemo.

Zašto radimo Edipa

„Mislim da se sad nalazimo u jednom trenutku kad ne znamo hoće li pobijediti iracionalnost ili zdrav razum. To je priča o nestanku demokracije. O pokušaju jednog vladara da uredi državu, pronađe razlog raspada i truleži. I slavno propada. Za duga, duga vremena. Borba između racionalnog i iracionalnog principa“, rekao je redatelj Vito Taufer.

Vito Taufer diplomirao je režiju na AGRFT u Ljubljani. Od 1989. godine stalni je redatelj Slovenskog mladinskog gledališča. Surađivao je s brojnim kazalištima bivše Jugoslavije i postavio više od stotinu predstava i nekoliko opera.

Nagrađen je brojnih nagradama na kazališnim festivalima: Borštnikovo srečanje u Mariboru, Zlatni lav u Umagu, Teden slovenske drame, Dnevi komedije u Celju, BITEF u Beogradu, Sterijino pozorje u Novom Sadu, MESS Sarajevo, Dani satire u Zagrebu, Marulićevi dani u Splitu, Međunarodni lutkarski festival u Zagrebu, Udruženja kritičara u Meksiku, festival Novi tvrđava teatar u Čortanovcima.

Ovo je prva režija Vita Taufera u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

„Taufer je, kazališno vrlo zanimljivo i upečatljivo, radnju Edipa smjestio – u balkansku kafanu. A nema te skupštine, ni kabineta, ni dvora, u kome se bitniji, suštinskiji razgovori vode. Gdje je kafana tu je i muzika – a folk trio Robert i Aleksadar Pešut i pjevač Marko Radojević –  daju predstavi posebnu punoću“. (Blic)

Glume: Milan Marić, Nataša Ninković, Srđan Timarov, Bojan Dimitrijević, Aleksandar Đurica, Miloš Samolov, Nebojša Ljubišić, Zoran Cvijanović, Joakim Tasić i Marko Radojević te apsolventi Akademije umetnosti u Beogradu Milan Bobić, Luka Antonijević, Luka Sević, Veljko Stevanović.

Muzičari: Darko Golić (kontrabas), Luka Lopičić (harmonika)

Predstava je premijerno postavljena u JDP 17. 09. 2022.

mšm

Foto: Nebojša Babić / JDP