/Evo što je Plenković poručio u Kninu na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Evo što je Plenković poručio u Kninu na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomeniku hrvatske pobjede “Oluja 95” u Kninu je u ponedjeljak ujutro počelo Središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije (VRO) Oluja. Premijer Andrej Plenković tom je prilikom naglasio kako je 5. kolovoz datum koji ima poseban značaj za sve nas.

Zajednički vijenac položili su predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković te predsjednica Zajednice udruga nestalih i poginulih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir, prenosi HRT.

Polaganju vijenca prethodila je budnica ulicama Knina koju je svirao orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske. Nakon polaganja vijenaca na kninskom Trgu Ante Starčević uslijedilo je prigodno obraćanje troje državnih čelnika: predsjednice Republike, predsjednika Sabora i Vlade.

Prvo se obratio premijer Andrej Plenković koji je naglasio kako je Vlada prepoznala značaj Knina i Vukovara.

“Čestitam vam u ime Vlade koja je s Kninom svaki dan i koja je i Kninu i Vukovaru kao simbolima hrvatske pobjede od prvoga dana svoga mandata posvetila posebnu pozornost. To govori o našem dubokom poštovanju prema hrvatskim braniteljima, članovima njihovih obitelji i hrvatskim ratnim vojnim invalidima”, rekao je premijer Andrej Plenković.

Dodao je kako je trenutak koji je nedvojbeno promijenio povijest 5. kolovoza 1995. kada je bila Oluja.

“Taj datum ima poseban značaj za sve nas. Tada je hrvatski narod pokazao hrabrost, odlučnost, slogu i snagu pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana oslobodili smo petinu do tada okupiranog hrvatskog teritorija i svijetu poručili da hrvatski narod sam odlučuje o svojoj sudbini”, poručio je Plenković.

Po završetku prigodnog obraćanja svih troje državnih čelnika uputilo se na Kninsku tvrđavu gdje će nazočiti tradicionalnom podizanju zastave Republike Hrvatske i čitanju imena poginulih i nestalih branitelja u VRO Oluja.

mšm/hrt

Foto: Pixabay