/‘FESTA SV. VLAHA’ Poruka mons. Uzinića: Neka nam lik dobrog starca koji uz srce čuva naš Grad bude utjeha u ovim drukčijim okolnostima proslave

‘FESTA SV. VLAHA’ Poruka mons. Uzinića: Neka nam lik dobrog starca koji uz srce čuva naš Grad bude utjeha u ovim drukčijim okolnostima proslave

Tradicionalnu poruku štovateljima sv. Vlaha u domovini i inozemstvu ususret Festi sv. Vlaha 2021. godine koju vjernici Dubrovačke biskupije dočekuju bez svog biskupa zbog sedisvakancije uputio je ove godine apostolski administrator Dubrovačke biskupije riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić, piše Dubrovačka biskupija.

U poruci mons. Uzinić piše kako je proteklih godina ovo pismo štovateljima sv. Vlaha uoči Feste ponajprije bilo upućivano onima koje Festa sv. Vlaha neće zateći u Gradu i biskupiji, nego u tuđini i na moru. Spomenuvši kako će on za Festu biti u Gradu i biskupiji mons. Uzinić dodaje kako se ove godine i sam osjeća “jednim od onih koji su u tuđini”, te nastavlja kako “zbog pandemije i ograničenja koja ona sa sobom nosi, svi se zajedno možemo osjetiti i kao putnici na istom brodu”, kako je to više puta ponovio papa Franjo.

Pozivajući Parčeve štovatelje da proslave Festu i u ovim drugačijim okolnostima apostolski administrator piše: “I zato, umjesto da iz Grada pišem onima u tuđini i na moru, ove godine pišem iz tuđine, imajući pred očima sve štovatelje svetoga Vlaha, pozivajući vas da ovogodišnju Festu proslavimo povezani u molitvi prateći ju u sredstvima javnog priopćavanja. U ovim drukčijim okolnostima, ali s istim pouzdanjem u njegov moćni zagovor i zajedništvo, neka nam utjeha bude lik dobroga starca ‒ sv. Vlaha, koji nas nosi u svojoj lijevoj ruci i blizu svojega srca te čuva naš Grad, našu biskupiju i sve koji mole njegov zagovor”.

U nastavku mons. Uzinić navodi više razloga posebnosti ovogodišnje Feste sv. Prvi razlog njezine posebnosti je pandemija bolesti Covid-19 koja sve prisiljava da i Festu uklope “u tzv. novo normalno, a zapravo nije normalno jer nas udaljava jedne od drugih i prisiljava da slavimo pod posebnim uvjetima, bez strke i gungule koja je dio Feste, mnogih uzvanika na koje smo naviknuti i s ograničenim brojem vjernika”.

Drugi razlog posebnosti je to što će ovogodišnja Festa biti početak pripreme za jubilarnu proslavu 1050 godina Svetoga Vlaha koju bi se trebalo proslaviti sljedeće godine. A treći razlog je što se ove godine slavi 300. obljetnicu Moćnika dubrovačke katedrale i povratka relikvija iz dominikanskoga samostana kamo su bile sklonjene nakon Velike trešnje. U Moćniku katedrale čuvaju se, naime, relikvije sv. Vlaha, ali i mnogih svetaca “koji su stanovnicima ovoga Grada i biskupije u svim razdobljima, a osobito onim teškim poput ovoga koje sada živimo, bili poticaj i ohrabrenje”, ističe mons. Uzinić. Posebnu vrijednost imaju one relikvije koje su povezane sa životom Isusa Krista, osobito s njegovim rođenjem i smrću.

“Želio bih da i nama ovogodišnja Festa, bili mi u Gradu ili u tuđini i na moru, bude poticaj i ohrabrenje. A bit će ako, zagledani u svete relikvije koje nam u pamet prizivaju život Gospodina našega Isusa Krista i našeg sv. Vlaha te drugih svetih zaštitnika koji su ga nasljedovali, dopustimo da nam to umnoži vjeru, učvrsti ufanje i usavrši ljubav. I to ne bilo kakvu ljubav, nego onakvu kakvu je Krist imao i kakvu su sv. Vlaho i mnogi drugi svetci tijekom povijesti, ali i sadašnjosti, nasljedovali. Među onima koji i danas nasljeduju takvu ljubav prepoznajemo sve kojima je briga za druge i njihove živote ispred vlastitih interesa”, potiče u poruci mons. Uzinić.

Poruku štovateljima sv. Vlaha apostolski administrator Dubrovačke biskupije završava riječima: “Neka nam na poseban način, dok slavimo sv. Vlaha koji je i sam bio liječnik, budu na srcu i u molitvama liječnici, medicinsko osoblje i svi oni koji se nesebično i neumorno daju i služe drugima. Njima se i mi trebamo pridružiti, svatko na svom mjestu i u svom poslanju. I svi na istom brodu. Ako to uspijemo, tada ćemo i sami postati slični našemu Parcu, koji se nesebično i neumorno daje i služi našemu Gradu već više od tisućljeća. I tada će ovogodišnja Festa svakome od nas, uza sva ograničenja, zaista biti posebna. Živio sveti Vlaho!”.

bl

Foto: Unsplash ilustracija