/‘FESTIVAL SLIKOVNICE’ ‘Mali princ’ kao inspiracija za pokretanje Festivala i nagrade ‘Ovca u kutiji’

‘FESTIVAL SLIKOVNICE’ ‘Mali princ’ kao inspiracija za pokretanje Festivala i nagrade ‘Ovca u kutiji’

Nagrada OVCA U KUTIJI je nagrada za najbolju hrvatsku slikovnicu koja se dodjeljuje svake godine od 2005. godine u Zagrebu u sklopu drugog festivala Pazi, knjiga! Cilj pokretanja ove nagrade jest valorizacija slikovnice kao književno-likovnog visoko vrijednog umjetničkog djela, budući da je u Hrvatskoj zadnjih godina slikovnica kao žanr minorizirana u odnosu na druge književne forme.

Za portal Generacija.hr komentar dali su Zoran Pongrašić, samostalni umjetnik književnik i dramski pisac i jedan od organizatora Festivala te Alma Pongrašić, PR Festivala Ovca u kutiji, a ona nam je i objasnila kako je Međunarodni festival Ovca u kutiji započeo 2016. godine u Pazinu.

“Želja udruge ‘Knjiga u centru’ iz Zagreba i Gradske knjižnice Pazin koji organiziraju Festival, jest popularizirati slikovnicu i njezine autore te od Pazina napraviti centar slikovnice u koji će jednom godišnje dolaziti umjetnici i ljubitelji ovog visokovrijednog književnog žanra. Na festivalu su održana brojna književna događanja kao što su radionice pisanja, ilustiranja slikovnica, crtanje stripova, razne izložbe (ove godine je održana izložba svih slikovnica – dobitnica nagrade OVCA U KUTIJI od 2005. – 2019. godine), predstave i večernji programi koji su namijenjeni odrasloj publici tako da ima za svega po malo”, rekla je Alma Pongrašić.

Ideja o dodjeli nagrade i cilj Festivala

“Ideja dodjeljivanja nagrade za najbolju hrvatsku slikovnicu, kao i ideja za pokretanje međunarodnog festivala slikovnice je ideja književnice Ane Đokić. Imenu nagrade kumovao sam ja, nadahnut knjigom ‘Mali princ’ Antoine de Saint-Exupéryja“, rekao nam je Zoran Pongrašić, jedan od organizatora Festivala.

Alma Pongrašić nadovezala se na njegovu izjavu te pojasnila ciljeve Festivala. “Naš glavni cilj jest promovirati slikovnice svima zato što ljudi i djeca stvarno pokazuju zainteresiranost za slikovnice, ali mi se čini da u Hrvatskoj umjetnost i književnost, nažalost, nije toliko popularna koliko bi zapravo trebala biti i mi radimo sve kako bi se to promijenilo”, rekla je.

“Svatko se može prijaviti za nagradu oko rujna, listopada i sve informacije za prijavu će biti na Facebook stranici ‘Knjiga u centru’ i ‘Pazi, knjiga!’. A nagradu dodjeljuje udruga ‘Knjiga u Centru’ koja je glavni i jedini organizator festivala ‘Pazi, knjiga!’. Također, dodjeljuju se dvije nagrade, jednog pobjednika bira dječji žiri, a drugog bira stručni žiri i zbog toga mislim da je ta nagrada posebna jer možemo vidjeti razliku kako djeca gledaju na slikovnice, a kako odrasli”, dodala je.

I Festival održan pod ‘korona mjerama’

“Ovogodišnji Festival je (zbog trenutačne situacije vezane uz koronu) ponešto drugačiji od prethodnih (sva zbivanja u koja su uključena djeca, vrtićanci, osnovnoškolci i srednjoškolci izvode se na javnim površinama)”, rekao je Zoran Pogranšić.

Predočio je statističke podatke prošlogodišnjeg festivala:

Na Festivalu je bilo ukupno 1409 posjetitelja (978 djece, 431 odraslih), a tijekom četiri festivalska dana održana je 41 aktivnost, odnosno književna i likovna događanja (književna predstavljanja, književne i likovne radionice, otvorenje izložbe ilustracija, književne večeri) na kojima su pisci, ilustratori i prevoditelji iz Hrvatske i regije (Srbija, Slovenija, Sjeverna Makedonija) predstavili svoj književni, prevoditeljski i likovni rad vezan uz slikovnicu (20 za djecu i mlade, 14 za odrasle, te sedam zajedničkih programa).Što se tiče nagrade, prošle je godine na natječaj pristiglo 45 slikovnica objavljenih u toj godini.

Za sve roditelje, ali i ostale koje zanima dječja književnost, svakako posjetite Facebook profil Ovca u kutiji.

Bjonda Lučić

Foto: Facebook/Ovca u kutiji; Dizajnerice: Ivana Čukelj i Korina Zbukvić