/Film ‘Mare’ nakon premijere u Zagrebu dostupan u kinima diljem Hrvatske

Film ‘Mare’ nakon premijere u Zagrebu dostupan u kinima diljem Hrvatske

Igrani film ‘Mare’ redateljice Andree Štake premijerno je prikazan u utorak u Kinu SC. Zagrebačkoj premijeri filma nazočili su glumci i ekipa filma: Marija Škaričić, Goran Navojec, Ivana Roščić, Zdenko Jelčić, producentica Tena Gojić kao i niz javnih osoba iz svijeta filma.

Riječ je o hrvatsko-švicarskom koji nakon nakon premijera u Konavlima, Dubrovniku, Zadru i sada Zagrebu, postaje dostupan u kinima diljem Hrvatske.

Film Mare svoj je festivalski put započeo na Berlinaleu, da bi potom u kolovozu bio prikazan na filmskom festivalu u Sarajevu gdje je ovjenčan s dva priznanja: nagradom CICAE – Međunarodne konfederacije umjetničkih kina, kao i ‘Srcem Sarajeva’ Mariji Škaričić za upečatljivu interpretaciju naslovne junakinje.

Škaričić je inače prva glumica koja je dosad osvojila čak tri ‘Srca Sarajeva’, tj. nagradu za najbolju žensku ulogu na sarajevskom festivalu. Nakon Sarajeva, film Mare otvorio je i Pulski filmski festival.

Mare je treći dugometražni film ove hrvatsko-švicarske redateljice (Gospođica, Cure – život druge), a prati peteročlanu obitelj u kojoj glavna junakinja Mare (tumači ju Marija Škaričić) ima sve elemente za zadovoljavajući život, no istovremeno žudi za promjenom i intenzitetom koji joj svakodnevica ne omogućuje. Nakon slučajnog susreta sa strancem ona stavlja dosadašnji život na kušnju.

Smješten na autentičnu lokaciju nadomak Dubrovnika, Mare je prvi autorski cjelovečernji film snimljen u potpunosti na području Konavala. Inspiraciju za film autorica je pronašla unutar spomenutog podneblja u kojem je odrasla kao i vlastite obitelji. Naslovnu ulogu ciljano je pisala za glumicu Mariju Škaričić, a autentičnost priče dodatno je potvrđena lokacijom snimanja i glumcima naturščicima – obiteljska kuća i djeca naslovne junakinje dom su i djeca autoričine rođakinje. Pored Marije Škaričić, u filmu glume Goran Navojec, Ivana Roščić, Nikša Butijer, Mirjana Karanović, Zdenko Jelčić te poljski glumac Mateuzs Kosciukiewicz.

bkk

Foto: Ivana Sansević