/‘FILMSKA POČETNICA’ U Restartu djeca od najranije dobi uče o filmu: ‘Želimo uključiti svako dijete u stvaralački proces i razumijevanje medija’

‘FILMSKA POČETNICA’ U Restartu djeca od najranije dobi uče o filmu: ‘Želimo uključiti svako dijete u stvaralački proces i razumijevanje medija’

Djeca danas upijaju medije više nego ikad, a animirani filmovi dio su njihove svakodnevice. Iako dobro znaju prepoznati dobar film i imaju svoje omiljene filmove i junake, mališani nisu upoznati s procesom nastanka filma. Primjerice, ulogom zvuka u filmu, osnovama montaže i slično. Upravo je taj dio medijske pismenosti kod djece predškolske i školske dobi odlučio razvijati Restart.

Organizacija je to koja već desetak godina kroz filmske radionice djecu uči na inovativan način o osnovama filma i potiče ih na kreativno izražavanje. Filmska početnica edukacijski je program koji provodi Restart, a pokrenut je 2013. godine. Unutar ovog programa postoje besplatne radionice za djecu “Mala filmska početnica” i “Medijski laboratorij” koje povezuju djecu predškolske i školske dobi s raznim stručnjacima koji im prenose znanja iz područja filma, a sve to uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra.

Tako tijekom narednog mjeseca Filmska početnica svaku nedjelju od 2. do 23. listopada donosi filmsku radionicu Medijski laboratorij” za djecu od 10 do 12 godina. Radionica će se održavati u prostoru POGONA – Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade u Zagrebu. Više o samom projektu i ovaj radionici te “Maloj filmskoj početnici” otkrila nam je Branka Šamija, producentica edukacijskih projekata.

Djeca uče o tehnikama i tehnologiji

“Željeli smo da kroz inovativan i originalan pristup učimo djecu od najranije dobi o filmu, njegovim tehnikama i tehnologiji. Program je u početku bio namijenjen predškolskoj dobi. No, u skladu sa sve većim interesom i malo starije djece za sudjelovanjem, nekoliko godina kasnije nadogradili smo program uvođenjem radionica za osnovnoškolce”, rekla nam je Šamija.

Naglasila je kako je sudjelovanje u svim programima Restartove Filmske početnice besplatno za sve polaznike, kako bi što više djece imalo pristup edukativnim i kulturnim sadržajima.

Otkrila je i kako izgledaju radionice “Mala filmska početnica” i “Medijski laboratorij” i što sve djeca uče.

“Krećemo s radionicama početkom listopada i družimo se i učimo četiri nedjelje zaredom na dvije radionice za različite dobne skupine. Prijepodnevni termin namijenjen je djeci od 5 do 7 godina koja na radionici “Mala filmska početnica” uče o osnovnim elementima filmskog i medijskog izražavanja.

U ranijem popodnevnom terminu, za osnovnoškolce, tu je radionica “Medijski laboratorij” na kojoj će djeca od 10 do 12 godina učiti o filmu kombinirajući razne medije i tehnologije. Svaki termin radionica rezerviran je za određeno tematsko područje. Tako će se učiti i istraživati kako ispričati filmsku priču, osnove snimanja i montaže, animirani film i filmski trikovi te o važnosti zvuka i glazbe u filmu”, napomenula je Šamija.

Djeca se iz godinu u godinu vraćaju

Na naš upit kakva je zainteresiranost djece za besplatne radionice, odgovorila je:

“Za sve naše radionice postoji veliki interes i mjesta se brzo popunjavaju, što govori o potrebi za ovakvim tipom programa. Iznimno nam je drago da su sva mjesta na radionici za predškolce i osnovnoškolce u ovoj sezoni u kratkom roku popunjena.”

Zanimalo nas je koja je uloga Restarta u medijskom opismenjavanju djece predškolske i školske dobi te koliko dugo uče djecu o filmu i njegovim značajkama.

“Sada već skoro jedno desetljeće Restart aktivno radi i organizira filmske radionice  za predškolsku i osnovnoškolsku najmlađu publiku na području Zagreba. Jako nam je drago da su programi dobro prihvaćeni od strane djece i roditelja i imamo djecu koja nam se iz godine u godinu vraćaju, prvo pohađaju naše programe kao predškolci, a potom se vraćaju i nastavljaju učiti o filmu s nama kroz programe za osnovnoškolce”, istaknula je Šamija.

‘Potičemo ih da kreiraju vlastite radove’

Osvrnula se na specifična znanja i vještine koje žele prenijeti djeci na radionicama.

“Radom u skupini do desetak polaznika, djeca imaju na raspolaganju na svakoj radionici dvoje mentora, što omogućava individualni rad i učenje. Koristimo i različita pomagala poput glazbenih instrumenata, tehnika fotografije i tehnoloških instrumenata poput računala, projektora i interaktivnih instalacija kako bi potaknuli djecu da sami kreiraju vlastite radove i kreativni sadržaj. Kroz naš način rada, koristeći interaktivni sadržaj,  želimo uključiti svako dijete u stvaralački proces, aktivan pristup i razumijevanje medija.”

Dodala je kako su djeca u dobrim rukama jer su voditelji radionica priznati multimedijalni umjetnici i autori mlađe generacije – Tin Dožić, Vanda Kreutz i Vanja Babić. Uz vizualne umjetnike, njihov tim čine i glazbenici, pedagozi i izvođači, Ivana Đula i Luka Vrbanić. Radi se, ističe, o iskusnoj grupi predavača s kojom surađuju već dulji niz godina.

Za kraj je poslala poruku svoj djeci koju zanima film i filmsko stvaralaštvo.

“Gledajte filmove, nagovorite roditelje da vas odvedu u kino ili kazalište, čitajte knjige, razmišljajte o pričama koje biste voljeli prenijeti u slike i upišite neku od naših radionica i naučite što je sve potrebno da bi se ispričala priča u obliku filma”, poručila je Branka Šamija.

Više o programu možete pronaći na službenim stranicama programa gdje redovito objavljuju najave za besplatne radionice. Možete ih zapratiti i na njihovoj Facebook stranici.

Bjonda Lučić/Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Restart

*Tekst je objavljen u sklopu projekta „(Pro)Čitaj medije – mladi i medijska pismenost danas“ kojeg financira Agencija za elektroničke medije.