/FOTO – Premijera filma ‘Kamp’: Prvijenac Darka Bevande koji baca novo svjetlo na zloglasni Goli otok

FOTO – Premijera filma ‘Kamp’: Prvijenac Darka Bevande koji baca novo svjetlo na zloglasni Goli otok

Svečana premijera dokumentarnog filma “Kamp” autora Darka Bevande održana je u srijedu u zagrebačkom kinu Kaptol Boutique Cinema. Film o kampu na Golom otoku koji je nastao u koprodukciji s udrugom Magis došli su podržati protagonisti filma, predstavnici reda isusovaca i brojni sudionici kampa koje za ovo zloglasno mjesto veže jedno pozitivno iskustvo.

“Želim zahvaliti svima koji su sudjelovali u organizaciji i provedbi kampa na Golom otoku, kao i u realizaciji filma. To je golem posao. U duhu ignacijanske duhovnosti ovo je jedna lijepa stvar”, rekao je u uvodnom obraćanju predsjednik udruge Magis, p. Tomislav Špiranec i zamolio sve da nakon filma uzmu nekoliko minuta šutnje i razmisle što ih je posebno dirnulo.

Sam autor, redatelj i procent filma Darko Bevanda nadovezao se kako je “sve što je htio reći rekao u filmu” te pozvao prisutne da uživaju u njegovom dokumentarnom prvijencu.

Film prati aktivnosti udruge Magis koja već pet godina na Golom otoku organizira duhovno-sociološko-povijesni i radno-ekološki kamp za mlade. Otok koji ima surovu prošlost mladi mijenjaju sadržajem koji ovo mjesto pretvara u mirnu oazu isto tako surove prirode.

U filmu sudjeluju sudionici kampa, voditelji – profesori povijesti, svećenici poput p. Ike Mandurića, obitelj žrtava koje govore o oprostu i drugi. Divne slike i kadrovi prirode Lijepe Naše, priče sudionika i sadržaj filma pokazuju kako je moguće nekoć mučnu pustinju preobraziti u oazu pomirenja sadašnjih i budućih naraštaja.

Bevanda: Na ideju smo došli supruga i ja

“Ideja o snimanju filma je nastala sasvim slučajno. Supruga i ja smo bili sudionici na duhovnim vježbama na Golom otoku i tako se počela stvarati ideja da se mora zabilježiti to što udruga Magis i isusovci rade na Golom otoku”, rekao nam je autor filma Darko Bevanda.

Dodao je kako je film koncipiran kao dokumentarna reportaža i prati cijeli kamp u stvarnosti kako se odvija, a glavni dio kampa su ignacijevske duhovne vježbe. Napomenuo je i to kako je zanimljivo što je prve godine snimljen kraj filma, a druge dvije godine preostali dio filma.

Dopredsjednik udruge Magis Daniel Pavlović pojasnio je čime se bavi udruga i kako gledaju na film.

“Udruga se bavi animiranjem katoličke mladeži. Organiziramo kampove diljem Hrvatske preko ljeta. Kamp Goli otok nastao je kao ideja da se na otoku koji je toliko obilježen stvori nešto dobro. Nakon niza godina trajanja kampa redatelj koji je i sam bio na kampu počeo je snimati i došao na ideju za dokumentarac te nas pitao za suradnju. Mi smo to rado prihvatili i nadamo se da će film pasti na plodno tlo i da će pokazati isječak rada naše udruge”, rekao je Pavlović.

Svjedočenja mladih vjernika

Maja i Luka

Na premijeri su bili i novopečeni supružnici Maja i Luka Tripalo iz Zagreba koji su sa zanimanjem pratili film jer su i sami bili sudionici kampa.

“Na kamp me pozvala prijateljica, a prvenstveno me privukla šutnja i mogućnost samoće s duhovnim sadržajem. To je ono što me dovelo tamo i jedino što mi je ostalo. Smatram da je svaki sadržaj koji se proizvede u takvom okruženju dobar. To je mjesto ostavilo velik utisak”, rekla nam je Maja.

Luka se nadovezao kako je kamp za njega bio posebno iskustvo pa stoga vjeruje da je i film zanimljivo svjedočanstvo.

“Bio sam prošle godine, a pozvala je upravo moja supruga. Jako sam se preplašio uvjeta na kampu, pogotovo same šutnje, ali slušajući njezino iskustvo poželio sam ući u to s povjerenjem da će sve biti kako treba i stvarno je bilo i više nego što sam očekivao. Film me zanima jer mislim da se na tom pustom otoku događaju neke nevjerojatno plodne stvari, tako da vrijedi pogledati to svjedočanstvo”, rekao nam je Luka za kraj.

Nakon projekcije filma koji je izazvao oduševljenje i veliki aplauz publike, autorski tim, protagonisti filma i sudionici kampa nastavili su s druženjem na prigodnom domjenku.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Generacija.hr