/FOTO: U Vrgorcu započinje festival posvećen najvećem hrvatskom pustolovu; sa svojim psom prešao pet kontinenata i više od 70 zemalja

FOTO: U Vrgorcu započinje festival posvećen najvećem hrvatskom pustolovu; sa svojim psom prešao pet kontinenata i više od 70 zemalja

U Vrgorcu u petak počinje Festival pustolova “Mate Svjetski”. Domaćin festivala je, također jedan veliki svjetski pustolov, putopisac, alpinist i redatelj – Stipe Božić.

Mate Šimunović jedan je od najvećih svjetskih putnika, a teško da bi mu i dan danas netko mogao parirati. Rodom Vrgorčanin, Matu su njegovi sumještani prozvali “Svjetski”. On je sa svojim vjernim pratiteljem psom Globusom 1928. otišao u “bijeli svijet”, putovao 19 godina, prešavši više od 300 tisuća kilometara i posjetivši više od 70 zemalja i na tisuće otoka i otočića u Indijskom i Tihom oceanu, gdje se susreo i s domorocima koji dotad nisu bili u dodiru s civilizacijom.

Biciklom, pješice i jedrilicom prešao je 360 tisuća kilometara na pet kontinenata, a sve je to dokumentirano u njegovoj putničkoj knjizi, u koju su mu se potpisali brojni državnici i slavne osobe, te u 26 dnevničkih bilježnica, a na svom epskom putovanju snimio je i više tisuća fotografija. 

O “Mati Svjetskom” za HRT dokumentarac je snimio upravo Stipe Božić koji je u emisiji “Dobro jutro Hrvatska” kazao kako je Šimunović Drugi svjetski rat “preživio” u Šangaju, a po povratku u Jugoslaviju bio je šikaniran i optužen za špijunažu.

Festival pustolova ‘Mate Svjetski’ sada na jednom mjestu okuplja zaljubljenike u putovanja, putopisce i globtrotere, poručili su iz Turističke zajednice Grada Vrgorca.

Festival uključuje razne avanturističke aktivnosti (biciklističke utrke, planinarenje), predavanja, dokumentarce svjetskih putnika te izložbe, a svake godine u sklopu festivala publici se kroz putopise, gastronomiju i kulturu predstavlja po jedna zemlja koju je “Mate Svjetski” proputovao.

Prvog dana festivala, u petak u Gradskom parku u Vrgorcu s početkom u 20 sati Festival će otvoriti Jasen Boko, čovjek koji je radio u rudnicima zlata u Australiji i tvornici ribe na norveškom sjeveru, studirao u New Yorku, autostopirao u Burmi i Iranu, penjao po Himalaji, spuštao se niz kanjone…

Njegova knjiga “Život i smrt uz sveti rijeku – Gangesom od Himalaje do Bengalskog zaljeva” svojevrsna je biografija rijeke Ganges u kojoj autor otkriva bogatu povijest i civilizaciju Indije, raskošnu mitologiju i zanimljive običaje stanovnika. Indija je zemlja za koju je Boko posebno vezan. Putujući od himalajskih visoravni na koje turisti ne zalaze, preko najveće svjetske vjerske svečanosti – Kumbh Mele i najpoznatijih znamenitosti Indije poput Taj Mahala, pa sve do zastrašujućeg logora Geneva u središtu Dhake, glavnog bangladeškog grada, Boko nam priča priču o stanovnicima te čarobne zemlje – veselim i uvijek nasmijanim, susretljivim i opuštenim ljudima, o njihovom načinu života, o veličanstvenim i zastrašujućim aspektima života u Indiji.

Nakon toga gostuju Anđela i Davor Rostuhar koji su se upoznali zahvaljujući zajedničkoj strasti. Kad su se nakon tri godine veze odlučili vjenčati, jedino što je imalo smisla bilo je da i svoj medeni mjesec provedu radeći ono što najviše vole – putuju pa su tako otišli na neobičan medeni mjesec.

Godinu dana putovali su oko svijeta i istraživali ljubav kroz razne kulture. Put ih je vodio preko šest kontinenata i 30 zemalja, od Bušmana iz afričke pustinje do urbanih parova najvećih svjetskih metropola, od tradicionalnih poligamijskih harema do modernih poliamornih zajednica, od lovaca i sakupljača iz amazonske prašume do plemena s dalekih rajskih obala Pacifika, od ljudi koji nikad nisu našli ljubav, do onih koji su u ljubavi našli sve.

Ovaj zapanjujući dokumentarac prikazuje nam 33 različite priče o ljubavi i braku, izazovima i borbama, usponima i padovima, stvarajući jedinstvenu ljubavnu priču koja nas podsjeća kako ljubav nikada ne može biti jednostavna, ali kako je, istovremeno, tek nekoliko stvari na Zemlji jednostavno poput ljubavi. Prikazivanje dokumentarnog filma “Ljubav oko svijeta” i društvo s Anđelom i Davorom Rostuharom u prvoj večeri festivala po rasporedu počinje u 21.00 u Gradskom parku u Vrgorcu, izvijestio je Centar za kulturu i baštinu Grada Vrgorca.

U subotu u Gradskom parku u Vrgorcu s početkom u 20 sati, Jurica Galić Juka, poznati hrvatski profesionalni fotograf, svjetski putnik, avanturist, putopisac i snimatelj dokumentarnih filmova će održati putopisno predavanje “Best of”. Radi se o presjeku autorovih 10 zadnjih godina putovanja kroz 10 najboljih svjetskih priča i prezentaciju najboljih 300 fotografija nastalih u tom periodu.

Glavni fokus je na ljudima, običajima, misterioznim civilizacijama te fascinantnoj prirodi, od pustinje Atacama u Čileu do najveće špilje svijeta Son Doong u centralnom Vijetnamu. Neće nedostajati niti zanimljivih destinacija poput napuštenog grada Pripjata u Ukrajini (černobilska katastrofa), “Ceste smrti” u Boliviji, Uskršnjeg otoka ili majanskih piramida u džungli. Juka članke i fotografije redovito objavljuje u časopisu “Meridijani”, koji je preporučeno štivo u hrvatskim školama. Njegove radove je u više navrata objavio i svjetski poznati “National Geographic”. O njegovom radu su izvještavali najutjecajniji hrvatski mediji.

Barbara Kraš Kedmenec

Foto: TZ grada Vrgorca/Facebook (Centar za kulturu i baštinu Grada Vrgorca)