/‘GLAZBA GLASNIJA OD POTRESA’ Glazbenici jedinstvenim koncertom na godišnjicu katastrofalnog potresa u Zagrebu šalju poruku nade i optimizma

‘GLAZBA GLASNIJA OD POTRESA’ Glazbenici jedinstvenim koncertom na godišnjicu katastrofalnog potresa u Zagrebu šalju poruku nade i optimizma

Hrvatski glazbeni zavod 22. ožujka u 6.24 sati ujutro organizira koncert simboličnog naziva “Glazba glasnija od potresa”. Kako je zgrada HGZ-a zatvorena zbog konstruktivne obnove, koncert će održati u maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog.

Jedinstveni glazbeni događaj na godišnjicu katastrofalnog potresa koji je zadesio Zagreb okuplja vrsne umjetnike koji svojim ranojutarnjim nastupom žele podsjetiti na taj strašan događaj, ali i poslati poruku nade i optimizma. Glazbenici ovim koncertom daju podršku HGZ-u, najstarijoj hrvatskoj udruzi građana koja u kontinuitetu djeluje već gotovo dva stoljeća, a svojim muziciranjem žele nadglasati zvuk potresa koji i nakon dvije godine odzvanja u mislima onih koju su ga doživjeli.

Ustupanjem male dvorane KD Vatroslava Lisinskog, podršku HGZ-u dao je i Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba.

Ulaznice za ovaj jedinstveni donatorski koncert su 50 kuna i dostupne su na blagajni ili online. Koncert će se moći pratiti u izravnom prijenosu na Hrvatskoj radioteleviziji u sklopu emisije „Dobro jutro, Hrvatska!“ i na Radio Sljemenu.

Klasičari, jazzeri i rockeri sviraju za HGZ

Koncert će otvoriti pijanist Matej Meštrović premijerom klavirske kompozicije koju je skladao inspiriran video materijalima Denisa Lepura i Marka Stanića koji snimaju dokumentarni film o obnovi HGZ-a. Na koncertu također nastupaju autor filmske glazbe Ozren K. Glaser na klaviru i violinistica Renata Novoselec, potom etno-jazz duo Hojsak&Novosel na kontrabasu i tamburi, gitaristički duo Šimatović te glazbena diva Zdenka Kovačiček i gitarist Ante Gelo.

U završnici koncerta nastupit će Hrvatski barokni ansambl i orguljaš Pavao Mašić na čembalu te gosti sopranistica Ivana Lazar, violinistica Katarina Kutnar i kontratenor Franko Klisović. Publika će imati priliku vidjeti i spot kantautorice Lovorke Sršen koji je nedavno sniman i pokazuje HGZ ogoljenih zidova i stropova koji čekaju nastavak konstruktivne obnove.

Podrška građana, donatora i pokrovitelja

Povijesna zgrada Hrvatskog glazbenog zavoda, ta prekrasna „kuća u kojoj stanuje glazba“, preživjela je dva potresa – prvi davne 1880., a drugi 2020. godine u kojem je pretrpjela doista velika oštećenja. Hitna sanacija je obavljena u rekordnom roku zahvaljujući sredstvima koja su prikupljena u donatorskoj kampanji, a konstruktivna obnova odvija se sredstvima iz Fonda solidarnosti EU.

„Dvije godine su prošle od strašnog potresa koji je zadesio Zagreb i teško oštetio zgradu HGZ-a. Konstruktivna obnova je u tijeku i mi smo uvjereni da ćemo je završiti u zadanim rokovima, ali to je samo dio velikog posla jer tek slijedi cjelovita obnova zgrade kako bismo ponovno mogli otvoriti svoja vrata glazbi, izvođačima i publici. U međuvremenu moramo preživjeti kao udruga koja se sama financira, a trenutno nema vlastiti prostor i prihode za redovno poslovanje. No, i dalje smo optimistični – HGZ je nastao kao građanska inicijativa prije dva stoljeća i sigurni smo da će se održati uz podršku građana, donatora i pokrovitelja,“ kaže predsjednica HGZ-a Romana Matanovac Vučković.

Donatorska kampanja za opstanak jedne od najstarijih aktivnih udruga građana na svijetu i dalje traje, a sve detalje potražite na poveznici.

mšm

Foto: HGZ