/Jeste li spremi za čitanje? Mjesec hrvatske knjige 2019. obilježit će glazba, maraton i kvizovi!

Jeste li spremi za čitanje? Mjesec hrvatske knjige 2019. obilježit će glazba, maraton i kvizovi!

U ritmu čitanja! moto je ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige posvećenog glazbi koji se održava od 15. listopada do 15. studenog. Svečano otvorenje održat će se 15. listopada u 13 sati u novouređenim prostorima Gradske knjižnice Buzet. Riječ je o manifestaciji kojom se tijekom mjesec dana na državnoj i lokalnim razinama govori o knjizi i promiče čitanje.

Glazba kao tema manifestacije odabrana je u godini 200. obljetnice rođenja Vatroslava Lisinskog, ali i zato što se glazba i pisana riječ isprepliću na razne načine, istaknula je koordinatorica manifestacije Ivana Faletar Horvatić na konferenciji za novinare.

Proslov za programsku knjižicu napisao je ugledni glazbeni kritičar Branimir Pofuk, a za dizajn plakata i promotivnih materijala na javnom natječaju odabrano je rješenje Ide Sinovčić.

Mjesec hrvatske knjige iz godine u godinu raste, a ove godine održat će se čak više od 2 200 programa u više od 250 knjižnica i drugih ustanova. Uz to, središnji program čini više događanja: čitateljski maraton koji se održava 23.10.natjecanje u čitanju naglas (21. i 22. 11.), Dan hrvatskih knjižnica (11.11.), te Nacionalni kviz za poticanje čitanja koji se ove godine održava pod nazivom Ritam odrastanja.

Kako bi mogli riješiti online kviz, učenici viših razreda osnovne škole moraju pročitati tri romana: Ljeto na jezeru Čiču Jasminke Tihi-Stepanić, Drugačija Ivane Guljašević Kuman, te  Eva, mala žena Vlaste Golub.

Završna svečanost kviza održat će se uoči završetka Mjeseca hrvatske knjige, 14. studenoga u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu kada će biti dodjela glavne nagrade – bežičnih slušalica Sony WH-XB700, izvijestila je Isabella Mauro iz Programskog odbora.

Organizator manifestacije su Knjižnice grada Zagreba uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture.

mšm/kgz

Foto: Mjesec hrvatske knjige (plakat)