/Glumac Ivo Gregurević preminuo u 67. godini života

Glumac Ivo Gregurević preminuo u 67. godini života

Jedan od najpoznatijih hrvatskih glumaca Ivo Gregurević preminuo je 2. siječnja u večernjim satima u Zagrebu u 67. godini života. Jednako je strastveno glumio na filmu i u kazalištu, a njegov svestrani glumački talent dolazio je do izražaja i u televizijskim humorističkim serijama. Snimio je na desetke filmova, a gotovo da nema zapaženijeg hrvatskog filmskog ostvarenja u kojem nije glumio.

Diplomirao je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Na filmu debitira 1977. godine u filmu “Ne naginji se van”, redatelja Bogdana Žižića i to glavnom ulogom provincijalca na radu u Njemačkoj, karakterističnom za njegov glumački profil.

Gledatelji će ga pamtiti i po ulogama kao što su ona u seriji ‘Velo misto’ gdje je glumio simpatičnog smetlara Netjaka, koji se često pojavljuje u paru sa Strikanom kojeg je glumio Špiro Guberina, prenosi Direktno.

Vrsno je tumačio pomalo grube, ponekad i opasne tipove kao otmičara u “Osuđenima” (1978.) Zorana Tadića, konduktera u “Kraljevoj završnici” (1987.) Živorada Tomića i istražitelja u “Životu sa stricem” (1988.) Krste Papića.  Glumio je i razbojnika i ljubavnika J. Stanisavljevića (“slavonskog Robina Hooda”) u “Čarugi” (1991.) Rajka Grlića.

Krajem osamdesetih godina pojavljuje se u filmu “Sokol ga nije volio” Branka Schmidta. U hrabrom filmu za to vrijeme koji se, između ostaloga, bavio i Križnim putem, glumio je Tomu, koji pred strijeljanje izgovara antologijsku rečenicu ‘Alaj će se Tonka nazvonit’.

Devedesetih godina glumio je u filmovima “Vukovar se vraća kući”, “Tri muškarca Melite Žganjer” i “Kad mrtvi zapjevaju”. Ne smijemo zaboraviti niti uloge u filmovima “Svjedoci” i “Duga mračna noć”, kao niti uloge u serijama “Odmori se, zaslužio si”, “Počivali u miru” i “Stipe u gostima”.

mšm/direktno

Foto: Ivo Gregurević (havc)