/Glumicu Muzej Zagreb 80-ih vratio u dane Univerzijade: Dragi Zagi, bilo nam je ludo i nezaboravno!

Glumicu Muzej Zagreb 80-ih vratio u dane Univerzijade: Dragi Zagi, bilo nam je ludo i nezaboravno!

Muzej Zagreb 80-ih koji je otvoren prošle godine u centru Zagreba i dalje privlači pažnju posjetitelja raznih generacija. Muzej potiče svoje posjetitelje da dodiruju, osjećaju i komuniciraju s izložbom, kako bi se prisjetili trenutaka, mirisa i osjetili nostalgiju. Upravo se to dogodilo zagrebačkoj glumici Ireni Matas koja je na društvenim mrežama podijelila svoje oduševljenje novom postavom muzeja koju su obogatile i fotelje njezine majke te trpezarijski stol sa stolicama i jedna lampa. No posebno ju je dirnuo ponovni susret s kultnim Zagijem, maskotom Univerzijade.

Irenin status prenosimo u cijelosti.

“Dragi Zagi kako mi je drago da te vidim ovdje u Muzeju 80-tih u Zagrebu! Bilo nam je ludo i nezaboravno na Univerzijadi zar ne! Ja sam ti vodila računa o mladim pakistanskim atletičarkama i o muškoj košarkaškoj ekipi iz tadašnje Čehoslovačke. Pa da, ludnica ha! Pakistanke su mi na odlasku poklonile predivan niz njihovih ručno rađenih srebrnih narukvica od kojih se nisam godinama odvajala i ostavile mi mango voće koje sam tada prvi put vidjela i kušala u životu. A sjećaš se ludog plesa i zabave na otvorenju na Dinamovom stadionu! Plesali smo u vlakiću, a ja sam mahala s dijelom turbana Husseina iz sudanske rukometne reprezentacije koji mu je vihorio u zraku. Pa da, zatresko se u mene do boli nakon toga. No ja sam škicala Alexandra iz Meksika. Aha

U životu nisam pojela više Ledo sladoleda – sjećaš se škrinje su bile na svakom koraku u sportskim selima, tj. studentskim domovima – otvori i uzmi – a grad je preko noći dobio novo ruho! Nove fasade, cvjetni nasadi i novi asfalti su nicali po svuda. Koje je to multikulturalno veselo grotlo bilo tog ljeta prepuno prekrasnih mladih ljudi iz cijeloga svijeta koji su žuborili tolikim stranim jezicima da mi se vrtjelo u glavi od oduševljenja. Hej, išli smo na razna sportska događanja besplatno gradskim prijevozom što je baš bila totalna fora! Zagi moj, ja sam ti fenomenalno dobro zaradila radeći na Univerzijadi pa sam si platila u cijelosti vozački ispit, obnovila krpice u Gradskom magazinu i Nami u Ilici i još par butika u Staroj Vlaškoj. Trebalo se skockati za izlaske u Saloon znaš! Aha. A od ostatka sam otišla na ljetovanje na Kvarner kod svoje drage tete Ankice. Od službene uniforme s Univerzijade ostala mi je još samo marama koju ljubomorno čuvam. Znaš Zagi, zaljubila sam se tada u Zagreb i ta ljubav traje i danas! Bok dragi moj i uživaj u svom novom domu! Vidimo se mi još! Tvoja nekad klinka”, napisala je Irena na svom Facebook profilu.

Na naš upit kako ju se dojmio postav muzeja, Irena nam je odgovorila:

“Muzej je fora! Dosta je dobro pogođena atmosfera 80-tih i mnoge smo stvari moje tete i ja prepoznale i sjetile se mnogočega iz tog desetljeća. Mode, glazbe, filmova te nekih osobnih događaja i naravno, puno obiteljskih okupljanja koje je organizirala moja voljena majčica”.

Dodala je kako je su u muzeju nedavno mijenjali postavu pa su “uletjele” i mamine fotelje te trpezarijski stol sa šest stolaca, kao i jedna lampa.

“Namjera mi je bila obogatiti muzej kvalitetnim originalnim namještajem izrađenim i kupljenim u bivšoj državi i korištenim u našoj kući u Slavonskom Brodu. Namještaj ima bogatu i lijepu povijest. No i sjećanja na moju voljenu majku pa sam na neki način produžila život namještaju, no i osvježila sjećanje na majčicu te podijelila to sve sada postovima s obitelji i prijateljima, a među njima ima dosta onih koji su dolazili u našu kuću i poznavali moju majku”, poručila je za kraj Irena.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Facebook (Irena Matas)