/‘HEIDI’ Omiljena priča o djevojčici iz planinskog kraja premijerno u Zagrebačkom kazalištu lutaka

‘HEIDI’ Omiljena priča o djevojčici iz planinskog kraja premijerno u Zagrebačkom kazalištu lutaka

Zagrebačko kazalište lutaka s veseljem predstavlja novu premijeru, netom prije nego što će se zaogrnuti božićnim ruhom. ‘Heidi’ u režiji Dražena Ferenčine premijerno će se održati u petak, 25. studenog 2022. u 19 sati. Pretpremijera je na rasporedu u četvrtak, 24. studenog 2022. u 18 sati.

ZKL je postavio još jedan naslov rado čitan naslov u školama i obiteljima, a to je ‘Heidi’ Johanne Spyri. Heidi živi s djedom visoko u planini, ali morat će radi školovanja poći u grad, koji je sušta suprotnost planinskome raju. Ondje vladaju pravila koja koče prirodnost i slobodu pa će se pokazati da je u takvome prostoru nemoguće zdravo rasti: ondje je djevojčica Klara vezana uz kolica i lišena dječje zaigranosti i mogućnosti za rast i razvoj, a malena Heidi bit će joj jedino veselje sve dok ne postane očito da će u klaustrofobičnome gradu čak i njezino svjetlo zgasnuti.

U planini, kažu, ne treba duhovnika, jer planina je učiteljica koja poučava bez riječi. Upravo je zato, između ostaloga, planina česta metafora za ustrajnost, duhovnu bitku, izazov. Možemo li stoga doista posumnjati da su ondje za one otvorena srca moguća čuda, pa čak i to da malena Klara prohoda? Vjerujemo da će i djeca i odrasli u ovome uprizorenju doživjeti iscjeliteljsku moć prirode i prijateljstva (ili se podsjetiti na nju).

Predstavu je režirao Dražen Ferenčina, a dramatizaciju potpisuje Petra Mrduljaš. Autorica lutaka je Neda Ilijević Vuković, scenografkinja je Dinka Jeričević, a skladatelj Nenad Brkić, dok dizajn svjetla potpisuje Dražen Dundović.

U predstavi glume Katarina Perica Kirin kao Heidi te Marta Bolfan Ugljen, Anđelko Petric, Matilda Sorić, Ivan Bošnjak, Siniša Miletić i Ana Herceg.

Prve izvedbe u slobodnoj prodaji na rasporedu su u subotu, 26. studenog 2022. u 11 i 18 sati te u nedjelju, 27. studenog 2022. u 11 sati.

mšm

Foto: Ines Novković