/‘Hladni rat’ otvara 24. Sarajevo Film Festival

‘Hladni rat’ otvara 24. Sarajevo Film Festival

Dvadeset i četvrto izdanje Sarajevo Film Festivala bit će otvoreno 10. kolovoza filmom ‘Hladni rat’ oskarovca Pawela Pawlikowskog, koji je za ovo ostvarenje nagrađen za najbolju režiju na nedavno završenom 71. Cannes Film Festivalu.

‘Hladni rat’ koji je oduševio i kritiku i publiku u Cannesu, publici Sarajevo Film Festivala će, u okviru programa Open Air, predstaviti redatelj Pawel Pawlikowski, a film će biti istovremeno prikazan u Ljetnom kinu Raiffeisen i Narodnom kazalištu u Sarajevu.

Dan nakon otvaranja Sarajevo Film Festivala publika će imati priliku razgovarati s Pawlikowskim u okviru programa Kava sa…

Ovo će biti njegov drugi posjet Sarajevo Film Festivalu. Podsjećamo, Pawlikowski je 2014. godine u okviru 20. izdanja Festivala, predstavio film ‘Ida’, koji je potom nagrađen Oscarom.

Film ‘Hladni rat’ govori o strastvenoj ljubavnoj priči između dvoje ljudi različitog porijekla i temperamenta koje je sudbina fatalno spojila. Smješten u vrijeme hladnog rata tijekom 1950-ih u Poljskoj, Berlinu, Jugoslaviji i Parizu, ‘Hladni rat’ opisuje nemoguću ljubav u nemogućim vremenima.

Uloge u filmu su ostvarili: Tomasz Kot, Joanna Kulig, Agata Kulesza, Jeanne Balibar, Cédric Kahn.

Pawel Pawlikowski rođen je u Varšavi. Poljsku je napustio s 14 godina. Živio je u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Italiji, da bi se na kraju skrasio u Velikoj Britaniji 1977. godine. Studirao je književnost i filozofiju u Londonu i Oxfordu.

Početak njegove karijere obilježili su dokumentarni filmovi koje je radio za BBC uključujući ‘From Moscow to Pietushki’, ‘Dostoevsky’s Travels’, ‘Serbian Epics’ i Tripping with Zhirinovsky’. Ova ostvarenja osvojila su brojna priznanja, uključujući Emmy i Prix Italia.

Godine 1998. Pawlikowski se okreće igranoj formi. Snima niskobudžetni TV film ‘Twockers’, a nakon njega slijede dva dugometražna igrana filma ‘Last Resort’ i ‘My Summer of Love’ koje je režirao i za koje je napisao scenarij. Oba filma osvojila su BAFTA nagrade te niz drugih priznanja na festivalima širom svijeta.

Nakon toga snimio je 2011. ‘The Woman in the Fifth’. Uslijedio je film ‘Ida’ koji je nagrađen Oscarom za najbolji strani film te nizom drugih prestižnih nagrada. Rad na filmu ‘Ida’ vratio ga je 2013. godine u Poljsku gdje i danas živi i predaje u Wajda školi.at’ k

mšm/sff.ba