/Hrvatska glazbena mladež najavila tri premijere na YouTube kanalu

Hrvatska glazbena mladež najavila tri premijere na YouTube kanalu

“Priča o glasoviru”, “Putovanje glazbom” i “Glazba” tri su online edukativne glazbene forme koje je osmislila i pripremila Hrvatska glazbena mladež (HGM) u suradnji s renomiranim ustanovama, ansamblima i glazbenicima kako bi podržala razvoj mlade publike i potpomogla rad njihovih glazbenih mentora te profesora tijekom odgojno-obrazovnog procesa.

Navedene edukativne forme dio su programa “Glazba u mom kvartu” u okviru online projekta “Umjetnost na dlanu” kojeg provodi HGM s ciljem poticanja razvoja glazbene pismenosti među mladima koristeći tehnološka rješenja u trenutku kada mlađim generacijama nedostaju posjeti velikim koncertnim dvoranama.

Program je dopuna plana programa nastave glazbene kulture, uvod je i priprema za odlazak u koncertnu dvoranu. Svaka izvedba pruža mogućnost djeci i učenicima da u svom okruženju upoznaju glazbala, glazbu i glazbenike, skladatelje i njihova djela. Teme su osmislili akademski glazbenici s ciljem vraćanja glazbe u škole i interaktivnog sudjelovanja djece i učenika u programu, poručili su iz HGM-a.

Zahvaljujući suradnji s Hrvatskim društvom prevoditelja znakovnog jezika za gluhe, u programima “Glazbe u mom kvartu HGM-a” moći će uživati i djeca i mladi s oštećenjima sluha, a prevoditeljica je Nadija Lovreković. Programi su snimljeni u Centru za kulturu i informacije Maksimir uz audio-video produkciju Marka Pletikose.

“Priča o glasoviru” je edukativni koncert u izvedbi Katarine Krpan, pijanistice i profesorice glasovira, gdje se živom i zanimljivom prezentacijom predstavlja glasovir, nastanak i razvoj ovog instrumenta. Profesorica Krpan u društvu znatiželjnih djevojčica, uz priču iz slikovnice Leteći glasovir, autorice teksta Željke Horvat Vukelje i ilustracijama Daria Kukića, približava ovaj moćan glazbeni instrument mladoj publici na jedinstven način. Program je realiziran u suradnji sa Školskom knjigom. Sadržaj edukacije u trajanju od 45 minuta namijenjen je djeci predškolske dobi i nižih razreda osnovne škole.

“Putovanje glazbom” Gudačkog kvarteta Sebastian interaktivni je edukativni program kojim se predstavljaju gudački instrumenti s naglaskom na glazbeno putovanje svijetom klasične glazbe. Program je namijenjen učenicima osnovnih škola, a izvode ga Anđelko Krpan i Teodora Sucala Matei, violine, Nebojša Floreani, viola te Zlatko Rucner, violončelo.

“Glazba” Kvarteta Porin potaknut će mlade na aktivno sudjelovanje i iznošenje osobnih zapažanja prilikom slušanja glazbe. Forma je namijenjena za učenike od 5. do 8. razreda osnovnih škola i srednje škole. Program je nastao u izvedbi Ivan Novinc, 1. violina, Tamara Mihojević, 2.violina, Lucija Brnadić, viola te Neva Begović, violončelo.

Program Glazba u mom kvartu sponzorski podržava Hrvatska elektroprivreda (HEP), a podupiratelji su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Gradski ured za kulturu Grada Zagreba i Glazbena mladež Zagrebačke županije. Program će biti dostupan putem  YouTube kanala HGM-a ili CD-a. Premijere edukacijskih cjelina možete pratiti za Priču glasoviru Katarine Krpan 26. veljače, Putovanje glazbom Gudačkog kvarteta Sebastian 27. veljače na linku, a Glazbu Kvarteta Porin 28. veljače. Početak svih premijera je od 18 sati. Više informacija potražite na hgm.hr mrežnim stranicama. 

bkk

Foto: Hrvatska glazbena mladež