/Hrvatska zaradila milijunske iznose na snimanju filmskih produkcija; jedna serija proslavila je Dubrovnik

Hrvatska zaradila milijunske iznose na snimanju filmskih produkcija; jedna serija proslavila je Dubrovnik

Filmski setovi privlače velik broj znatiželjnika, ali i turista. “Game Of Thrones” u Dubrovnik je doveo goste kojima je upravo snimanje te popularne serije u tom gradu bio glavni motiv posjeta.

U 2021. godini u Hrvatskoj je snimano 20-ak produkcija, što je pokrilo godinu dana snimanja i to je za našu zemlju značilo oko 300 milijuna kuna, rekla je u emisiji Studio 4, dr.sc. Daniela Angelina Jelinčić s Instituta za razvoj i međunarodne odnose.

Radi se o velikom novcu. Kulturni turizam je teško izmjeriti u novcima. Filmski turizam ima konkretnije podatke. On je u svijetu „top tema”, naglašava.

Dodaje kako su i kod nas Igre prijestolja, Robin Hood, Ratovi zvijezda i svi filmovi koji su se snimali doveli turiste.

“Igre prijestolja dovode u Dubrovnik mnogo turista, a posebno japanske. Turističke agencije su organizirale vodstva po Dubrovniku, rekla je i dodala kako se postavlja pitanje treba li to Dubrovniku s obzirom na to da on ima mnogo turista, a dolaze u pitanje kapaciteti”, rekla je Jelinčić za HRT.

Kako kaže, pozitivno je što su agencije pokušale pomaknuti posjete iz samog središta grada na lokacije gdje se serija snimala.

“U ekonomskom smislu to donosi puno gradu. Filmski turizam otvara nova radna mjesta”, istaknula je.

Dodaje kako u Dubrovnik, prema istraživanjima, 26 posto turista dolazi motivirano kulturom i on to dobro kapitalizira.

“Na razini Hrvatske, 12 posto turista motivirano je kulturom, a u Zagreb dolazi njih 19 posto. Činjenica je da Hrvatska glede kulture jako dobro stoji”, govori.

Na UNESCO-voj listi, Hrvatska je na 31. mjestu što se tiče lokaliteta materijalne baštine, a po nematerijalnoj baštini na 6. je mjestu.

mšm/hrt

Foto: Pixabay, ilustracija