/Hrvatskim karikaturistima su političari izvor inspiracije!

Hrvatskim karikaturistima su političari izvor inspiracije!

Priznati i nagrađivani hrvatski karikaturisti Petar Pismestrović i Nenad Ostojić Neo proslavili su svoje okrugle obljetnice rada s izložbom ’50 + 30 = 120′ . Upravo je toliko karikatura bilo izloženo u Galeriji Strigel u Sisku. Uz obilježavanje pola stoljeća i trideset godina rada, ovi su karikaturisti željeli upozoriti na današnje stanje hrvatske karikature.

Karikatura ne samo da upozorava na anomalije u društvu i aktualna zbivanja, nego ona veseli i nasmijava, a mnogi koji je prate, tvrde – s njome se često poistovjećuju. Doajen naše karikature s austrijskom adresom Petar Pismestrović, koji obilježava pola stoljeća stvaranja, kaže da njemu karikature nisu nimalo smiješne, već da ih shvaća vrlo ozbiljno. Svjetska zbivanja i političari nepresušan su izvor inspiracije.

‘Važno je da ljudi kroz karikaturu vide da se neke stvari mogu promatrati i iz druge perspektive. Nije uvijek sve isto onako kako se prezentira. Recimo, jedan novinar mora napisati dugačak tekst da bi objasnio ono što ću ja napraviti u jednoj slici’,  komentira Petar Pismestrović za HRT.

Ovom se izložbom želi skrenuti pozornost javnosti na stanje hrvatske karikature, koja, iako ima odlične autore, već godinama ne bilježi pomake:

‘Karikatura je dobila neke nove medije i sad tu ima jako puno kombinacija: neki rade kolaž, neki su prešli u slikarstvo, neki u hiperrealizam – tako da je karikatura u inozemstvu zapravo nešto što u ovom trenutku nosi umjetnost’, napominje karikaturist Nenad Ostojić Neo koji ovom izložbom obilježava 30 godina rada.

Izložba je otvorena do 5. listopada.

mšm/hrt

Foto: FB